Perakende’de Satınalma: Ürün Seçimi ve Tedariği II

Yazar: Isil Arikan ,
Mart 17, 2019
Perakende’de Satınalma: Ürün Seçimi ve Tedariği II

Bir önceki yazıda perakende sektöründe satınalma açısından ürün seçimi ve tedariği konularından bahsetmiştik. Tabii tedarik son derece kapsamlı bir operasyon, dolayısıyla bu yazıda biraz daha detayına inerek tedarikçi bulma yöntemlerinden, daha doğrusu tedarikçilere ulaşabileceğiniz mecralardan bahsedeceğiz. 

Tabii bu aşamada artık kendi perakende mağazanızda veya online işinizde ne satacağınıza karar vermiş, bunu direkt mi tedarik edeceksiniz, toptancılar da mı alacaksınız bu konularda da fikir edinmişsinizdir. Peki bu firmalara ulaşma yolları neler? Ona da bir liste halinde bakalım.

1.     Fuar, Toplantı ve Organizasyonlar

Fuarlar, sempozyumlar, çeşitli toplantı ve organizasyonlar herhangi bir sektördeki yeni trendlerin takip edilebileceği, bu sektörlerde geniş bir network elde edilebilecek yerlerin başında geliyor. 

Açıkçası hemen her sektörde, tedarikçiler ile perakendecileri bir araya getiren onlarca fuar ve başka organizasyon mevcut. İsterseniz uluslararası fuarlar, isterseniz yerel fuarlar.. Siz sadece bütçeniz ve beklentileriniz dahilinde hangi organizasyona katılmayı istediğinize karar verin. Ki alıcı olacağınız için sizlerin stand kiralama, ürün teşhir etme gibi masraflarınız da olmayacak, sadece fuarı ziyaret edeceksiniz. 

Bu konuda google’da istediğiniz gibi arama yapabilirsiniz, ancak ben size tüm dünyadaki ve tüm sektörlerdeki fuarları özetleyen bir site adı da verebilirim: Dünya Fuarlar Listesi

2.     Sektörel Yayınlar 

Eğer fuar veya benzeri organizasyonlara katılacak bütçeniz, ya da zamanınız yoksa sektörel yayınlar da size onlarca alternatif sunabilecek bir başka kaynak. 

Üstelik sektörel yayınlara abone olarak sadece burada herhangi bir sebeple adı geçen veya reklam veren tedarikçileri öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda faaliyet gösterdiğiniz sektördeki yenilikleri de takip edersiniz. 

Bu çeşit yayınların hangileri olduğuna ise yine google’da “sektör adı ve sektörel yayınlar” yazarak ulaşabilirsiniz. Örneğin; otomotiv sektörel yayınlar, dekorasyon sektörel yayınlar, organik ürünler sektörel yayınlar gibi. 

3.     Sanayi Odaları

Hemen her ülkede, çeşitli sektörlerdeki firmaların bir araya geldiği sanayi ve ticaret odaları mevcut. Ki bunlar belirli bir sektör özelinde olabileceği gibi, genel olarak “ticaret odası” adı altında, farklı sektörlerden firmaları üyeleri arasında bulunduran odalar olabilir. 

Ve çoğu zaman bu odalara üye firmaların iletişim bilgileri ve diğer detaylarına ulaşmak için sizin üye olmanıza da gerek yoktur. 

Örneğin hazır giyim sektöründe çalıştığım dönemlerde Vietnam’dan ürün almaya karar vermiştik. Email yoluyla ilk ulaştığım yer Vietnam İhracatçılar Birliği olmuştu ve kendilerinden ülkenin en iyi hazır giyim ihracatçılarının bilgilerini talep ederek almıştım. 

Bu seçeneği de en düşük maliyetli ve en güvenilir yollardan biri olarak tedarikçi arayan perakendecilere öneririm. 

Burada da en büyük destekçiniz yine google. Arama motorlarında ilgilendiğiniz ülke ve sektördeki ticaret odası, sanayicileri birliği gibi kelimelerle arama yapabilirsiniz. 

4.     Online Kaynaklar

Bir başka düşük maliyetli seçenek de alibaba.com veya ThomasNet.com gibi online rehberler aracılığıyla tedarikçilere ulaşmak. Teknolojinin bu kadar ilerlediği bir dönemde bundan faydalanmamak yanlış olurdu zaten. 

Bu yolla tedarikçi ararken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç kriter de mevcut:

-          Bu websiteleri resmi kanallar olmadığı için, ulaştığınız tedarikçilerin güvenilir olup olmaması sizin dikkatinize bağlı. Bunu denetleyen mekanizmalar yok veya çok az. 

-          Öte yandan bu yolla ulaşabileceğiniz üreticiler göreceli olarak düşük adetlerde de sipariş kabul eden yerlerden. Ya da en azından rehberlerinde bu tarz tedarikçiler de bulunur diyebiliriz. Dolayısıyla minimum sipariş adedi konusunda daha az sorun yaşarsınız. 

Perakende sektöründe satınalma konusunun son derece derin ve detaylı olduğunu defalarca belirttik. Üstelik teknolojik ve sosyal gelişmeler de göz önüne alınırsa bu detaylı konu sürekli bir gelişim içerisinde. Haliyle bugünün doğrusu, yarın için yanlış olabiliyor. Ancak temel prensiplerini bu iki yazıda vermeye çalıştık. Ve perakende sektöründe satınalma ile ilgili başka yazılarla da bu konuya devam edeceğiz. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha