5 MADDEDE İŞ YERİNDE VERİMLİLİĞİ ARTTIRMA

Yazar: Isil Arikan ,
Aralık 15, 2017
5 MADDEDE İŞ YERİNDE VERİMLİLİĞİ ARTTIRMA


Daha kısa zamanda, daha az kaynak tüketerek daha çok iş, satış veya kâr üretmek hepimizin hedefi. Öte yandan çalışma şartları, müşteriler, çalışanlar veya ekip arkadaşları da bunu zorlaştırmak için –tabii ki farkında olmayarak- elinden geleni yapıyor. Çoğumuz da gün sonunda bitkin bir şekilde eve döndüğümüzde o gün için planladıklarımızın yarısını bile yapamamış olduğumuzu fark ediyoruz. “Bir gün 30 saat olsa keşke” diyenlerin sayısını da yabana atmamak lazım. Aslında birkaç temel prensibe bağlı kalarak daha verimli çalışmak mümkün ve göründüğü kadar da zor değil. Bu yazıda da iş yerinde verimliliği arttırmak için uygulayabileceğiniz bu basit prensiplerden bahsedelim.

 

1.     Yapılacaklar Listesi Hazırlayın

Aslında bu herkesin bildiği, öyle ya da böyle uyguladığı bir çalışma şekli. Ancak iş yerinde verimlilik listesinin de olmazsa olmazlarından. Her biten gün, bir sonraki gün yapacaklarınızın bir listesini yapmanız hem ertesi gün çalışmaya başlarken daha hızlı konsantre olmanızı sağlar, hem planlı bir şekilde çalışmanıza olanak verir, hem de verimliliğinizi ölçmenize yardımcı olur. Bazı işlerin doğası gereği sürekli plansız, beklenmedik işler çıkabilir. Aniden bir müşterinin telefon ederek hiç hesapta olmayan bir şey talep etmesi, çalışanlarınızdan birinin beklemediğiniz bir sorusu gibi... Eğer işiniz gereği gün içinde sık sık beklenmedik şeylerle ilgilenmeniz gerekiyorsa, yapılacaklar listenize bunun için de bir madde ekleyebilirsiniz. Örneğin; “saat 11:00-11:30 arası ve 16:00-16:30 arası beklenmedik işler” gibi.

 

2.     Birbirine Benzeyen İşleri Gruplayın

Yapılan işin doğası gereği gün içerisinde birbirinden tamamen farklı görevler yerine getiriyoruz. Örneklendirmek gerekirse; gelen mailleri cevaplamak, toplantı yapmak, rapor yazmak veya okumak, analiz yapmak, internet üzerinden veya direkt satış yapıyorsanız siparişlerle ilgilenmek, şirket dışında müşteri ve tedarikçi ziyaretleri yapmak gibi pek çok farklı fonksiyon var. Bir toplantıya girip ardından rapor hazırlıyor, hatta o raporu yarısında bırakıp bir siparişle ilgileniyor, arada sırada da maillerinize bakıyorsanız verimli bir gün geçiriyor olduğunuzu söylemek hayli zor. Bu işlerin herhangi birine ayırdığınız sürede konsantre olabilmeniz bile bir mucize. Peki bunun yerine ne yapabilirsiniz?

-          Müşteri veya tedarikçi ziyaretlerini haftanın belirli günlerine arka arkaya koyabilir,

-          Sabah, öğle ve öğleden sonra saatlerini bir iş grubu üzerinde çalışmaya ayırabilirsiniz. Örneğin sabahları toplantı ve maillerle ilgilenmek, öğlen saatlerinde siparişler üzerinde çalışmak, öğleden sonra ise analiz, rapor gibi yalnız çalışmanız gereken işlere konsantre olmak gibi.

 

3.     Toplantılar Zamanınızı Çalmasın

İletişimin iş hayatında ne kadar önemliyse, ister çalışanlar arasında ister müşteri ve tedarikçilerle yapılan toplantılar da sağlıklı bir iletişim için o kadar önemli. Sadece bazen, kültürel altyapımız da sağolsun, toplantıları fazlaca uzatabiliyor, amacından saptırabiliyor veya sonuçlanmadan sonlandırabiliyoruz. Sonuçta bize kalan boşa geçmiş bir zaman dilimi. Daha verimli ve sonuç odaklı toplantılar için;

-          Toplantının amacı, süresi ve gündeminiz belli olsun ve bunlara sadık kalın. Amaç veya gündem dışına çıkmak gerektiğinde bunlar için başka bir toplantı organize etmelisiniz.

-          Herhangi bir toplantıya direkt gündemle başlamak tabii ki mümkün değil. Katılımcılarla kısa bir sohbet edip ortamın havasını rahatlatmak gerekecektir. Ancak bu sohbetler için bile ayrılması gereken zamanınız, isterseniz 5 dakika isterseniz 15 dakika, önceden belli olsun ve gereğinden fazla uzatmayın. Siz bu toplantıları dostluk ilişkilerini güçlendirmek için değil, bir iş veya sonuç üretmek için yapıyorsunuz.    

-          Katılımcılar sadece toplantı konusuyla ilgili kişiler olmalı. Konuyla hiç ilgisi olmayanları davet etmeniz gereksiz kalabalık yaratabileceği gibi, hem bu kişilerin de daha verimli geçirebilecekleri zamanından çalmış oluyor hem de toplantı gündeminin dağılmasına zemin hazırlamış oluyorsunuz.

-          Kişiden kişiye değişmekle beraber, genellikle günün en verimli saatleri sabah saatleridir. Ekip arkadaşlarınızın veya çalışanlarınızın bu en verimli saatlerini çalışmak yerine toplantıyla geçirmemeleri için toplantıları mümkün olduğunca sabah saatlerine koymamalısınız. Sabah toplantısı şartlardan dolayı kaçınılmaz ise, mümkün olduğunda kısa tutmalısınız.

 

 

4.     Bilgiyi Paylaşın

Sebepleri çok çeşitli ancak zaman zaman insanlar sahip oldukları bilgiyi kendilerine saklamayı tercih ederler. Bunun iş yerinizin verimliliğine olan olumsuz etkisi ise; bir çalışanın veya ekip arkadaşınızın herhangi bir işi yapabilmek için ihtiyacı olan bilgiyi aramakla zaman kaybetmesi hatta sadece yeterli bilgisi olmadığı için o işi yapamaması şeklinde görülür. Dolayısıyla iş yerinde bilgi paylaşımı, zamanı verimli kullanabilmek adına son derece önemlidir. Bunu sağlayabilmek için yapabilecekleriniz ise;

-          Standart, yapılışı her zaman aynı olan işler için prosedürleriniz yazılı olmalı,

-          Müşterilerle direkt iletişimde olan çalışanlarınızın ihtiyacı olan bilgiler net bir şekilde yazılmış, tanımlanmış ve kolay ulaşılabilir bir yerde olmalı,

-          Hangi bilginin nerede bulunabileceği tanımlanmış olmalı,

-          Çalışanlar arasında bilgi paylaşımını teşvik etmelisiniz.

 

5.     Pareto 80/20 Formülünü Her Alanda Uygulayın

Meşhur Pareto Presibine göre herhangi bir konuda harcanan zamanın, yapılan yatırımın ve kaynakların %20’sini tüketen bir konu, o alandaki verimliliğin, kârın veya satışın %80’inini gerçekleştirir. Bunu şöyle düşünün; tüm müşterilerinizin arasındaki %20’lik bir dilim, satışınızın yaklaşık %80’ini gerçekleştirdiğinizdir. Ya da; çalışanlarınız arasında size maliyeti toplam maliyetin %20’sini oluşturan grup işinizin yürümesi için gerekli çabanın %80’ini gerçekleştiriyordur. Kalanı görmezden gelmenizi önermiyoruz tabii ki ancak sizin de konsantrasyonunuzu bu %20’lik dilimin memnuniyetine yöneltmeniz gelirinizin, kârınızın veya verimliliğinizin %80’ını oluşturan kısmında gelişim sağlayacaktır.

   


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha