Eğitimde 3D Printer Uygulamaları

Yazar: Isil Arikan ,
Eylül 21, 2017
Eğitimde 3D Printer Uygulamaları


3D printer / 3D yazıcı uygulamalarının kullanılmasıyla Eğitim’de Rönesans’ı başlatan teknoloji bu alanda hızla yayılmaya devam ediyor. Bugün ABD, Çin ve Avrupa’daki eğitim kurumlarında 3D printer kullanımı için yatırımlar yapılıp, projeler uygulanmaya başladı bile. Farklı amaçlarla 3D yazıcı kullanımı geleceğin mühendisleri, tasarımcıları, doktorları ve bilim insanlarının eğitimini şekillendiriyor, yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalarına yardımcı oluyor.

Daha önce Tıpta 3D Printer Uygulamaları, Sanatta ve Mimaride 3D Printer Uygulamaları, Otomotivde 3D Printer Uygulamaları ve Gastronomide 3D Gıda Yazıcısı Uygulamaları yazılarında 3D printer cihazların uygulamalarından bahsetmiştik. Artık teknolojinin bu en yeni harikasının eğitim alanındaki uygulamalarından bahsetmenin zamanı da geldi.  

 

1.     Görselliğin Daha Verimli Kullanılması 

İlk öğretimden yüksek öğretime sonuna kadar, şimdiye dek eğitimde iki boyutlu görseller kullanılıyordu. Haritalar, fotoğraflar, çizimler gibi. Nadiren biyoloji dersinde gördüğümüz insan vücudu organlarını saymazsak... Coğrafya derslerinde bahsedilen dağlar veya vadiler de, fizik derslerinde geçen cisimler, şekilleri ve boyutları da, matematiğe bolca konu olan geometrik cisimler de öğrencilerin hayal gücüne bırakılmıştı. 3D printer ya da başka bir deyişle 3D yazıcı cihazlar artık görselliği eğitimde çok daha yüksek verimle kullanmanın önünü açtı. 

Artık 3D yazıcı cihazlarla yazdırılan haritalar sayesinde coğrafi bir bölgenin topografik özellikleri, bir makine parçasının tüm detayları, atomlar, moleküller, hücreler, dokular, virüs ve mikroplar öğrencinin gözleri önünde şekillenebiliyor ve yanlış yorumlamaların önüne geçiyor. Özellikle ilk ve orta öğrenimde önemli olan görsellik eğitimin kalitesini arttırıyor. 

 

2.     Innovasyon

 

Eğitimin her anında önemli olmakla birlikte lise ve yüksek öğrenimde, başka bir deyişle artık yavaş yavaş uzmanlaşmaya geçildiğinde inovasyon daha da önem kazanıyor. Mimarlık öğrencilerinin projelerini 3 boyutlu olarak yazdırmaları ve bunu defalarca tekrarlayarak yenilik katmaları, mühendislik alanında tasarımın hızlıca gerçeğe dönüştürülmesi, varsa hataların tespiti ve düzeltilmesi, geliştirilen ürünlerin iyileştirilmesi, tıp öğrencilerinin doku, organ ya da protez yazdırarak ilgi alanları üzerinde çalışmalarına olanak sağlaması sebebiyle 3D printer / 3D yazıcı cihazlar inovasyon konusunda da eğitime destek oluyor. 

Hayal edilen fikrin en hızlı şekilde gerçeğe dönüştürülmesi, elde edilen ürün üzerinde geliştirmelerin yapılması ve gerekirse tekrar tekrar yazdırılması ile 3D Printer / 3D yazıcı cihazlar eğitimde inovasyonun önünü açıyor. 

 

Eğitim Alanında 3D Printer / 3D Yazıcı Uygulaması Örnekleri 

 

Teknolojinin son yeniliklerinden olması, hayal edileni gerçeğe dönüştürebilmesi sebebiyle 3D yazıcı cihazlar Chicago’daki Barrien Springs Public Schools okulları tarafından öğrenci-okul entegrasyonunu artırma amacıyla kullanılıyor. Okul tarafından sağlanan yazıcı, bilgisayar gibi olanaklarla öğrencilerin istedikleri ürünleri yazdırabilmeleri yanında okula, derslere ve bireysel çalışmalarına ağırlık vermeleri sağlanıyor. 

Avustralya’daki Fulham North İlkokulu ise 3D printer teknolojilerini bambaşka bir amaçla kullanıyor. Okul geliştirdiği sistemle ilk ve son sınıflardan birer öğrencinin partner olarak 3D printer üzerinde birlikte çalışmalarını ve bu şekilde birbirlerinin bilgilerinden, hayal güçlerinden faydalanarak sinerji ortaya çıkarmalarını hedefliyor. 

Çocukların hayal güçlerinin yetişkinlere kıyasla çok daha sınırsız olduğu hemen herkes tarafından bilinir. Avustralya’daki St. Stephen Okulu da bu gerçekten hareketle öğrencilerinden toplumsal, çevresel sorunlara 3D printer teknolojilerini kullanarak çözüm bulmalarını bekliyor. Sonuç ise, gerçek sorunlara duyarlı, takım çalışmasına uyum sağlayabilen ve problem çözme yeteneklerini geliştiren öğrenciler. 

 

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha