RESTAURANT ve CAFELER İÇİN 5 ADIMDA HAVALANDIRMA SİSTEMİ KURMA REHBERİ - II

Yazar: Isil Arikan ,
Eylül 19, 2017
RESTAURANT ve CAFELER İÇİN 5 ADIMDA HAVALANDIRMA SİSTEMİ KURMA REHBERİ - II

 

Davlumbaz, ya da başka bir deyişle Aspiratör ile başladığımız Havalandırma Sistemleri’ni oluşturan ekipmanlara aspiratörlerin en önemli parçası olan Filtreler ile devam edelim. Aspiratörlere ait tüm parçaları tek tek anlatmayacağız ancak Filtreler ana işlevi yerine getiren parça olduğu için ayrıca bahsetmekte fayda var. 

 

FİLTRELER

Davlumbaz ünitelerini en önemli parçaları olan filtrelerden ayrı düşünmek mümkün değil. O yüzden kısaca da olsa filtre türlerini ve hangi materyallerden yapıldıklarını incelemeliyiz ki işletmeniz için en doğru seçimi yapabilesiniz. 

 

Filtre Materyalleri

Pek çok farklı seçenek olsa da piyasada en sık kullanılan filtreler alüminyum ve paslanmaz çelik olanlardır. 

 

Paslanmaz Çelik Filtreler tahmin edebileceğiniz gibi daha pahalı olan alternatiftir. Öte yandan daha dayanıklı olması, daha seyrek temizlik gerektirmesi ve kolay temizlenmesi sebebiyle tercih edilirler. 

 

Alüminyum Filtreler ise daha ucuzdur ancak yine de kötüdür diyemeyiz. İşletmenizin ihtiyaçları doğrultusunda alüminyum filtre tercih etmemeniz için hiçbir sebep yok. Örneğin çok fazla kızartma türü yiyeceklerin pişmediği veya günün her saati aktif olmayan mutfaklarda güvenle tercih edebileceğiniz bir seçenektir.  

 

Filtre Türleri

Ağ Filtreler (Mesh Filter); görüntü olarak pencerelerdeki sinekliklere benzeyen ağ filtreler ancak büyük parçacıkların süzülmesinde yeterlidir. Daha küçük yağ ve kir taneciklerinin süzülmesinde yeterli olmadığı için verimli sayılmayan bir türdür. Ev tipi davlumbazlarda kullanımı uygun olsa da cafe ve restaurantlarda yeterli hava temizliği sağlayamayacağından dolayı tercih edilmemelidir.
 

 

 

 

Şaşırtmalı Filtreler (Baffle Filter) basit bir sistemle çalışır. Yağ ve nem çizgi şeklindeki kanallardan geçer ve emilen havayla birlikte plakalarda toplanır. Aslında en düşük verimli filtrelerdir ancak uygun fiyatları sebebiyle piyasada sıkça tercih edilir.
 

 

 

 

 

Santrifüjlü Filtreler (Centrifugal Filter) kirli havayı filtre içinde döndürerek merkezkaç kuvvetiyle kir ve yağ parçacıklarının havadan ayrılmasını sağlarlar. Verimliliği fiyatıyla kıyaslandığında çok yüksek sayılmaz.



 

 

 

Kartuş Filtreler (Cartridge Filter) son zamanlarda piyasaya sürülen ancak tüm filtre türleri arasında havadan yağ ve kiri en verimli şekilde süzen filtrelerdir. Ancak fiyatları da bu doğrultuda yüksektir. 

 

 

 

Karbon Filtreler (Carbon Filter) kokuyu da hapsetme özellikleriyle tercih edilen bu filtrelerin tek dezavantajı uzun ömürlü olmamasıdır. Bir süre sonra doyuma ulaşarak artık yeterli temizliği sağlayamayacak duruma gelirler ve maalesef temizlemeyle de bu sorun giderilemez. Ancak başka bir filtre ile birlikte kullanıldığında hem ömrü uzar hem de daha verimli çalışır.  

 

Kombine Filtreler (Multistage Filter) birden fazla filtrenin birlikte kullanılarak çift katlı bir süzme sağlanmasıdır. Örneğin; bir santirüjlü filtre ağ filtreyle birlikte kullanıldığında Kombine Filtre meydana getirmiş olurlar ve bu şekilde çok daha hassas bir süzme elde edilir.

 

B. FANLAR

Tüm havalandırma sistemlerinde bulunan bir diğer parça fandır. Duvara veya tavana monte edilebilen fanlar havayı sirküle ederler. Mutfağın genişliğiyle doğru orantılı olarak farklı güçlerde fan kullanılabilir.



C. TEMİZ HAVA FANLARI 

Davlumbaz mutfaktaki kötü kokan, kirli ve yağlı havayı emip dışarıya verirken, çıkan havanın yerine de yenisinin gelmesi gerekir. Çoğu durumda pencere ve diğer salonlara açılan kapılar vasıtasıyla bu kendiliğinden gerçekleşir. Ancak kalabalık işletmelerde mutfağa dolan taze havanın da ne kadar temiz olduğu tartışılır. Dolayısıyla içeriye temiz hava veren fanlar da gerekli olabilir. Bu fanlar çıkış fanlarıyla birlikte konumlandırılabilir ancak bu durumda içeri verilen havanın çıkan havayla karışmamasına, burada bir aksaklık olmamasına dikkat edilmelidir.


D. KANAL VE KAPAKÇIKLAR  

Tüm endüstriyel davlumbazlar kanal ve kapakçıklar yardımıyla havanın, dumanın veya buharın belirli bir yöne iletilmesini sağlar. Aynı zamanda temiz havanın içeri pompalanması için de kanallar kullanılır. Kanalların birbiriyle, duvar veya tavanla birleştiği yerlerde bulunan kapakçıklar da sevk edilen hava ve buharın yönünü tayin eder. Temiz hava fanlarında kullanılan kanalların herhangi bir yangın tehlikesinde devreye girmek üzere yangın amortisörünün de olması gereklidir.


 

4.YANGIN TALİMATLARINA UYUM

Endüstriyel mutfak havalandırma sistemleri müşterilerin, çalışanlarınızın ve iş yerinizin güvenliği açısında yangın talimatlarına uygun olarak tasarlanmalı ve çalışmalıdır. Yangından korunma sistemi davlumbaza bağlanarak olası bir yangının büyümesini engeller. Sistem mutfaktaki davlumbazın algıladığı ısı belirli bir değerin üzerine çıktığında otomatik olarak devreye girebileceği gibi manuel olarak da çalıştırılabilir. Çalışma prensibi ise diğer tüm yangından korunma sistemleriyle aynıdır, ANSUL veya muadili bir yangın baskılama kimyasalının, bir yangın olayında, boru ve kanallar aracılığıyla tüm mutfağa verilmesine dayanır.    

 

 

 

5.TEMİZLİK

Daha önce hiçbir endüstriyel ürün için açmadığımız Temizlik başlığını Havalandırma Sistemleri için açmamız gerekiyor. Davlumbaz filtrelerinin yüksek verimle çalışması ve uzun ömürlü olabilmesi için belirli periyodlarda temizlenmelidir ancak bu temizliğin önemini anlatmamız için çok yetersiz bir ifade olur. Restaurantlarda çıkan yangınların büyük çoğunluğunun yeterince temizlenmeyen havalandırma filtreleri ve kanalları olduğunu söylersek ne denli hayati bir konu olduğu anlaşılabilir. Peki temizleme işlemi nasıl yapılmalı?

-          Basınçlı veya basınçsız su ile elde yıkayarak temizlemek en iyi yöntemdir. 
-          Bulaşık makinesi ise yüksek basınçlı su ile yıkama imkanı sunduğundan hem hızlı hem de verimli bir temizleme yoludur.
-       Son olarak, filtreleri kazıyarak da temizlemek bir seçenektir. Ekonomik bir yöntem olmakla beraber doğru bir şekilde yapılırsa son derece başarılı bir sonuç elde edilir.  


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha