TİCARİ PRINTER SATIN ALMA REHBERİ

Yazar: Isil Arikan ,
Eylül 12, 2017
TİCARİ PRINTER SATIN ALMA REHBERİ


Yazıcılar üzerine hazırladığımız serinin son yazısında belki sadece matbaa ofset baskı veya ozalitçi işletmeleri ilgilendiren, ancak bu konuda gelinebilecek son nokta olan ticari printerları inceleyeceğiz. Teknoloji olarak normal yazıcılardan çok farklı olmasa da kullanım amacı çok daha yüksek adetlerde seri yazdırma olan bu cihazları satın almak veya ekipmanlarını yenilemek isteyen girişimciler için faydalı bir rehber olacaktır.

İsterseniz endüstriyel printerları çeşitlerine göre sınıflandırarak başlayalım:  

1.     Ticari Printer Çeşitleri

Her bir ticari printer farklı bir sektörde farklı ihtiyaçlara cevap verir. Kullanmanız gereken kağıt özelliklerini referans alarak uygun bir yazıcı seçebileceğiniz gibi, yazdırma işleminin amacına göre de seçim yapabilirsiniz.

-          Lazer Yazıcılar

Tüm endüstriyel yazıcılar içinde çok yüksek adette yazdırma işlemleri için kullanılan en basit printerlardır. Eğer işiniz menü, broşür gibi çoğunlukla yazı, daha nadiren görsel içeren işleri yazdırmak olacaksa sizin için ideal olan yazıcılar bunlardır.

-          Profesyonel Inkjet Yazıcılar

Çalışma sistemi aynı olsa da bu tarz yazıcılar ticari, başka bir deyişle profesyonel amaçlar için üretilmiş daha teknolojik inkjet yazıcılardır. Normal inkjet yazıcılardan farkı ise; daha uzun sürede yazdırma işlemi yaparlar ancak çok daha yüksek çözünürlükte ve yüksek kalitede resim, grafik, çizim gibi baskı işlemleri yapılır.

-          Geniş Format Yazıcılar

Poster, banner, tabela gibi büyük yazdırma işlemlerini yapan printerlardır. Yazdırma genişliği 50 cm’den başlar ve bazı cihazlarda bu genişlik 1,5-2 metreyi bulabilir. Çoğunluğu çok yüksek çözünürlükte baskı yapamayabilir ancak bu tarz modeller de mevcuttur.

-          Etiket Yazıcıları

Önceki yazıda bahsettiğimiz barkod yazıcılarının çok yüksek adette, seri barkod, etiket basımı yapan gelişmiş versiyonlarıdır.

2.     Ticari Printerlarda Kullanılan Mürekkep, Toner

Toner aslında printer tarafından kağıt üzerine, yazıların veya resimlerin şekline göre uygulanan bir çeşit renkli pudra tozudur. Sonrasında ısıtılan bu şekillendirilmiş pudra kağıt üzerinde erir ve hemen ardından gelen kurutma işlemi ile sabitlenir.

Bir kartuş mürekkep ile ortalama 100-500 sayfa yazdırılırken, toner kartuş ile 2000-5000 sayfa arası yazdırılması en çok tercih edilme sebebidir. Ayrıca temizliğinin de daha kolay olması uzun vadede bakım maliyetlerini de düşürür. Tonerler de kendi içinde kuru ve sıvı toner olarak ikiye ayrılır.

Kuru Toner; Plastik, akrilik veya stryene tozlarından üretilen kuru tonerler farklı pigmentleri kullanarak çok geniş bir renk yelpazesinde seçenek sunar. Geniş renk çeşitliliğinin yanında çevre dostu olması, çabuk kuruması sebebiyle daha avantajlıdır.

Sıvı Toner; Akrilik resin’den elde edilen sıvı tonerler de geniş bir renk yelpazesine sahiptir ve bunların avantajı ise daha dayanıklı baskılar elde edilmesidir.

Çoğu zaman tonerler kartuş halinde satılır ancak son zamanlarda yeniden doldurulabilir kartuşlu tonerler de çok yaygın.

3.     Ticari Yazıcı Seçme

Yazının başında da söylediğimiz gibi yazıcıyı satın alma amacınız seçeceğiniz yazıcı türünü de belirliyor.

Eğer işiniz çok fazla fotoğraf, görsel, grafik içermeyen, daha çok metin şeklindeki işlerin basımıysa, hız ve verimliliği daha yüksek olduğu için lazer yazıcıları, işiniz çok fazla görsel ve fotoğraf içeren materyallerin basımıysa belki biraz daha yavaş ancak yüksek kalitede görseller basan inkjet yazıcıları tercih etmelisiniz.

Etiket, barkod gibi işlerin basımı iş hacminizin %30’undan fazlasını oluşturmuyorsa, bir barkod yazıcı almadan, lazer veya inkjet yazıcılarla aynı işi yapabilirsiniz size maliyeti veya zaman kaybı da çok yüksek olmaz.

Dört yazılık printer satın alma rehberlerinde bu cihazların tüm çeşitleri ve detaylarına değinmeye çalıştık. Satın alma sürecinizde faydalı bir rehber olmasını umarız.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha