PRINTER SATIN ALMA REHBERİ I – YAZICI ÇEŞİTLERİ

Yazar: Isil Arikan ,
Ağustos 30, 2017
PRINTER SATIN ALMA REHBERİ I – YAZICI ÇEŞİTLERİ


Son zamanlarda dökümanlar ve fotoğraflar bilgisayarlarda veya bulut servislerinde tutuluyor ve buralardan paylaşılıyor. Ancak yine de hem iş hem de özel kullanım için seyrek ya da sık printer ihtiyacı duyuyoruz. Öte yandan printerlar da gün geçtikçe hem ucuzluyor hem de teknolojik gelişmelerden de payını alarak yenileniyor. 

Çok farklı özelliklerde, çok farklı amaçlarla kullanılan bu ürün grubuna ayırdığımız yazı dizisinin ilkinde değişik printer tiplerini inceleyelim ve detaylara buradan sonra devam edelim. 

 

Printer Çeşitleri

Lazer Printer

Eğer yüksek sayıda yazdırma işlemi için hızlı bir printer arıyorsanız lazer printerlar tam size göre. Aynı fotokopi makineleri gibi, statik elektrik ve toner kullanarak yazı ve görselleri kağıda basan cihazlardır. 

Avantajları:

-          Yazı yazdırmada yüksek kalite

-          Hızlı çalışma

-          Uzun süren dayanıklı (hemen silinmeyen) yazdırma 

-          Daha az yan malzeme (toner) masrafı (fiyat sebebiyle değil, bir toner ile daha çok sayfa yazdırılabileceği için)

Dezavantajları

-          Inkjetlere göre daha pahalı olması

-          Renkli baskılarda renk kalitesinin daha düşük olması

-          Fotoğraf baskılarda düşük kalite

 

Inkjet Printer

Sadece yazı değil, görsel, grafik ve fotoğraf da yazdırmak isteyenler için ideal bir cihazdır. Mürekkep kullanarak yazı ve görseller kağıda transfer edilir. Aslında lazer printerlara göre şu anda daha yavaş olsa da, teknolojik ilerlemeler sayesinde ileride bu açığı kapatacak gibi duruyor. 

Avantajları

-          Fiyatları lazer yazıcılara göre daha uygundur

-          Çok çeşitli jet ve mürekkep alternatifi sunarlar

-          Doğru kağıt kullanılırsa çok iyi kalitede fotoğraf da basılabilir

-          Renkli baskılarda lazer yazıcılara göre daha iyi kalite

Dezavantajları

-          İlk kullanıldığında mürekkep koku yapabilir

-          Sayfa başına maliyet lazer printerlara göre daha yüsektir

-          Yavaş yazdırma işlemi (dakikada daha az sayfa baskı)

 

Bu sebeplerde eğer sadece yazı yazdırıp bunu da çok sık yapacaksanız lazer printer, yazı dışında garfik, resim gibi görseller de bastırıp daha nadiren kullanacaksanız inkjet almanız sizin lehinize olacaktır. Ancak printer çeşitleri bu ikisiyle sınırlı değil. Diğerlerini de tanımaya devam edelim. 

 

Foto Printer

Özellikle fotoğraf yazdırmak için tasarlanan bu cihazlar normal inkjet printerların daha fazla renk kullananıdır da diyebiliriz. Her ne kadar sayfa başına yazdırma maliyeti lazer ve inkjet yazıcılara göre daha yüksek olsa da, fotoğrafları bir stüdyoda bastırmaktan hala daha ucuzdur. Dolayısıyla sık sık fotoğraf bastırılması gereken yerlerde tercih edilirler. Bu cihazların bir başka özelliği de direkt olarak fotoğraf makinesini bağlayarak veya hafıza kartından da çıktı almak mümkündür. 

 

Çok Fonksiyonlu Printer

Fotokopi, yazdırma, tarama ve hatta fax işlemlerinin hepsini yapabilen cihazlardır. Ev tipi kullanımlar için fazla maliyetli olmakla birlikte bu işlemlerin sıkça yapıldığı ofis kullanımları için idealdirler. Öok fonksiyonlu yazıcılarda lazer veya inkjet teknolojilerinden herhangi birisi kullanılabilir. Satın alma yaparken kullanım sıklığınız yüksekse lazer çok fonksiyonlı printer, daha düşük ancak yazı, resim, garfik gibi çeşitli öğeler için ihtiyacınız varsa inkjet çok fonksiyonlı printer tercih edebilirsiniz. 

 

Taşınabilir Printer

Farklı mekanlarda sık sık yazıcıya ihtiyaç duyan kullanıcılar için geliştirilmiş bir modeldir. Baskı kalitesi ve hızı açısından diğerleriyle karşılaştırılamaz ancak hafif ve kolay taşınabilirdir.

 

 

3D Printer

Plastik, resin veya pudra gibi malzemeleri eritip ince katlar halinde üst üste koyarak 3 boyutlu baskı yapan cihazlardır. Piyasaya ilk sunulduğunda çok yüksek olan fiyatları sebebiyle belli başlı kurumlarda tercih edilirken artık maliyetleri de düşmeye başlamış ve düşük bütçeli kurumlar veya kişiler tarafından bile ulaşılabilir olmuştur. Bilgisayarda tasarlanan 3 boyutlu hemen her şeyin yapılabildiği bu cihazlar tek renki olabildiği gibi çok renkli baskılar da yapabilir ve bazı modellerinde tarama yapılması da mümkündür. Başka bir deyişle, 3 boyutlu kopyasını yapmak istediğiniz bir ürünü tarata da bilirsiniz. 3D printerlar hakkında çok daha detaylı yazılarımıza; 
3D Printer / 3D Yazıcı Dünyasına Giriş
3D Printer / 3D Yazıcı Teknolojisi Hayatı Nasıl Değiştirecek?
2017'nin En İyi 12 3D Printer / 3D Yazıcı Modeli
linklerini tıklayarak ulaşabilirsiniz.  

 

Printer Sözlüğü

Farklı printer tiplerini tanıdıktan sonra bu ürünlerle ilgili terimlere de aşina olmak, satın alma yaparken tüm kriterleri doğru değerlendirmenize yardımcı olur. Kısaca terimlerden de bahsetmek gerekirse; 

NFC Bağlantısı: NFC ile bağlanan yazıcılar bir wifi yaratarak kablo gerekmeden yazdırma işlemi yapabilir.

PPM: Dakikada basılabilen maximum sayfa sayısı.

IPM: Dakikada basılabilen maksimum görsel (resim veya garfik) sayfası saysı

DPI: Bir inch’lik alandaki noktacık sayısı. Yüksek DPI değeri yüksek kalitede görsel baskı anlamına gelir. 

Memory Card Slot: Direkt olarak bir hafıza kartından baskı yapabilmek için cihazda bulunan hafıza kartı yuvası. 

Double Sided veya Duplex Printing: Arkalı önlü baskı yapabilme özelliği.

Ports: Bilgisayar, fotoğraf makinesi gibi diğer cihazların bağlanabilme seçeneği.

Paper Format: Hangi boyutlarda kağıt kullanılabileceğini gösteren özellik.

Automatic Document Feeder: Çok fonksiyonlu yazıcılarda biden çok sayfayı tek tek beslemek yerine hepsini tek seferde bir tepsiye koyup cihazın teker teker alması özelliği. 

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha