YAZI TAHTASI SATIN ALMA REHBERİ

Yazar: bahadir ,
Ağustos 23, 2017
YAZI TAHTASI SATIN ALMA REHBERİ


Tebeşirle yazılan kara tahtaların devri kapanalı epey oldu. Bunun yerine okullar artık mıknatıslı veya mıknatıssız beyaz tahtalara, hatta pek çok kurum multimedya tahtalara yöneliyor. Teknoloji her sektöre girereken eğitim ve sunum alanını da atlamadı. 

Yeni eğitim döneminin yaklaşmasıyla beraber yenilenme planı olan okul ve kurslar için ekipman alımları da başlamışken yazı tahtası satın alma rehberini ihmal edemedik. Tabii sadece okullar değil, her türlü sunumun yapıldığı iş yerleri ve kurumlar için de bu yazılar bilgilendirici olacaktır. 

 

1.     Yazı Tahtası Türleri

Yazı tahtası seçenekleri yüzeyde kullanılan malzemelerin ürünün dayanıklılığını, kullanım kolaylığını ve fiyatını etkileyen en önemli kriter olduğu için temelde yüzey malzemelerine göre sınıflandırılıyor.  Bu yüzden en düşük kalite olan melaminden en iyi kalite porselen yüzeylere bir hiyerarşinin olduğu yazma yüzeylerini tanıtarak birbirlerine göre avantaj ve dezavantajlarını inceleyelim.

-          Melamin: En uygun fiyatlı seçenek olan melamin yüzeyli yazı tahtaları çizilmeye son derece müsait olan yapısıyla kullanımın daha seyrek olduğu ofis tipi yerlerde tercih edilebilir. Okul ve kurslarda kullanılması halinde ya bakımının çok iyi yapılması veya birkaç yılda bir yenilenmesi gerekir. 

-          Mıknatıslı: Arkası MDF kaplı bir çeliğe tutunan PVC kaplanmış çelik tahtalardır. Çelik kullanılması sebebiyle bu tarz yazı tahtaları mıknatıslı olup dayanıklılığı da arttırılmıştır ve hala uygun fiyatlı seçenekler arasındadır. Bu tahtalara yazılanlar geride iz bırakmadan silinebilir ve melamine göre biraz daha uzun ömürlüdür. 

-          Duralit: Uygun fiyatlı bir başka seçenek olan duralit modellerde lamine yüzeyler kullanılır ve arkası da MDF kaplıdır. Ancak bu yazı tahtaları mıknatıslı değildir. Aslında son derece kolay ve iz bırakmadan silinme imkanı olsa da yine de çok sık kullanım için uygun değildir. Melamin modellerden biraz daha dayanıklı olduğu söylenebilir. Dolayısıyla orta sıklıkta kullanımlar için idealdir. 

-          Cam: Ülkemizde fazla tercih edilmeyen bir seçenek olan cam yüzeyli yazı tahtaları transparan olabileceği gibi daha iyi görüntü alınabilmesi için camın arka yüzeyi beyaz kaplı seçenekler de vardır. Yazı için melamin ve porselen yüzeylerde kullanılan markerlar cam yüzeylerde de kullanılabilir. 

-          Porselen Çelik: En dayanıklı yazı tahtası seçeneği olan bu tür yazı tahtalarının ön yüzeyi porselen, arkası çeliktir. Dolayısıyla mıktanıs özelliği de bulunur ve okul ve kurslar gibi kullanım sıklığı çok yüksek olan kurumlar için idealdir. İlk başta fiyatı yüksek gibi görünse de sürekli yenilemek gerekmeyeceği için daha uygun maliyetli olabilir. 

-          Interaktif (Akıllı) Yazı Tahtaları: Multimedya bağlantıları sayesinde hem çok kullanımlı hem de internet bağlantılı olabilen bu modeller başlıbaşına bir yazı konusu. O yüzden interaktif yazı tahtalarını bir sonraki yazıda çok daha detaylı inceleyeceğiz. 

 

2.     Sabit – Taşınabilir Yazı Tahtaları

 

Kurumunuz için bir yazı tahtası satın alırken kullanım şeklini biliyor olmanız önemlidir. Okul ve kurslarda genellikle duvara monte edilmiş yazı tahtaları tercih edilirken, bazı durumlarda veya iş yerlerinde farklı odalarda da kullanılması gerekebilir. Dolayısıyla bu tarz yerler taşınabilir (ayaklı) modelleri tercih etmelidir. 

 

3.     Yazı Tahtası Satın Alırken Önemli Olan Kriterler

Yazı tahtası yüzeyi ve kullanım sıklıklarından ilk maddede bahsetmiştik ve bu doğrultuda bir fikriniz oluşmuştur. Ancak satın alırken bunlar dışında da göz önüne alınması gereken faktörler vardır. 

-          Boyut: Aslında basitçe yazı tahtasının konumlandırılacağı oda veya duvarın büyüklüğüne göre de karar verilebilir ancak bu konuda biraz daha detaycı olmakta fayda var. Kullanan kişinin ulaşamayacağı yerleri olan çok büyük bir yazı tahtası bazen gereksiz olabileceği gibi, beyin fırtınası yapılan, herkesin gelip birşeyler karaladığı kullanımlar için de küçük boyutlar uygun olmayacaktır. Kısacası boyut hakkında karar verirken de nerede ve ne amaçla kullanılacağını düşünmelisiniz. 

-          Kullanım Yeri: Okul, kurs veya ofis seçeneklerinden bağımsız olarak yazı tahtasının konumlandırılacağı yer de bir satın alma kriteridir. Eğer müşterilerin görebileceği yere asılan bir ürün almayı planlıyorsanız estetik olarak da dekorasyonunuza uyumlu bir model seçmelisiniz. Kalem ve markerların yazı tahtası yakınında sürekli bulundurulması gereken (örneğin okullar) mıknatıslı veya köşesinde kutucuk olan modeller uygundur. 

 

4.     Bakım

Dayanıklı veya az dayanıklı, satın aldığınız ürünleri mümkün olan en uzun süre kullanmayı istersiniz. Yazı tahtası söz konusu olduğunda bunun için yapmanız gerekenler ise; 

-          Yazı tahtası yüzeyi için tavsiye edilen uygun kalem, marker kullanmak. 

-          Doğru bir şekilde temizlemek. Bazı yazı tahtalarını temizlemek için biraz su ve sünger yeterliyken bazılarında özel temizleme solüsyonları gerekebilir. Satın alacağınız yazı tahtasının bakım talimatlarında belirtilen yöntemlerle temizliğini düzenli olarak yapmalısınız. 

-          Mümkünse her kullanım sonunda, bunu yapamıyorsanız en azından her günün sonunda tahtada yazılı olanları silmek ve sonraki kullanım için temiz bırakmak. 

 

5.     Yazı Tahtası Markaları

Aslında seçeneklerin çok sayıda olduğu yazı tahtası alanında belli başlı markaları ise Avansas, Monkey, Vivekka, Panda olarak örnek verebiliriz.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha