Otel Açarken Nelere Dikkat Etmelisiniz – 10 Maddede Otel Açma ve Yönetme

Yazar: Isil Arikan ,
Haziran 07, 2017
Otel Açarken Nelere Dikkat Etmelisiniz – 10 Maddede Otel Açma ve Yönetme

  
          Önceki yazıda otel açmadan önce yapılması gereken çalışmalar ve planlamadan bahsetmiştik. Buraya kadar her şeyi netleştirdiyseniz tebrikler, artık harekete geçme zamanı geldi. Başarılı bir otel yatırımı yapmanın en önemli kriterlerine de bu yazıda değineceğiz.

1.       Lokasyon Seçimi

      Otelcilik alanında başarı için en önemli kriterlerden birisi de lokasyondur. Doğru bir lokasyonda, rakiplerin de eksik kaldığı noktaları tamamlayan bir hizmet kalitesi sunan bir otelin başarılı olmamak için hiçbir sebebi yok. Öte yandan, yüksek rekabetin olduğu bölgelerde otel açmak daha risklidir veya başka bir deyişle rakiplerinizin arasından sıyrılmak için çok daha fazla efor sarf etmenizi gerektirir. Bu sebeple lokasyon seçiminde son derece dikkatli olmakta, ve o bölgede az ya da çok sayıdaki rakiplerinizi yakından takip etmekte fayda var. 

2.       Sermaye

      İsterseniz sıfırdan bir otel inşa edin, isterseniz var olan bir oteli satın alıp yenileyin, her iki durumda da ciddi bir maddi yatırım yapmanız gerekecek. O yüzden sermaye planlamasını hatasız yapmanız ve her türlü beklenmedik krize karşı da hazırlıklı olmanız çok önemli. 

3.       İş Planı

      Bir önceki yazıda bahsettiğimiz hazırlıkları kullanmanız gereken yer burası. Sade ve etkili bir plan hem sizin ilerideki adımlarda daha rahat etmenizi sağlayacak, hem de eğer banka kredisi kullanmanız gerekirse elinizde somut bir yatırım planı olacaktır. 

4.       Hizmet

      Başarılı otellerin sırrı hizmet kalitesidir. Çalışan elemanların yetkinliği ve motivasyonu, konuklarla samimi ve yakından ilgilenme ancak rahatsızlık verecek derecede samimiyet kurmama, sunduğunuz servisin, otelin aynı fiyat seviyesindeki rakiplerinden bir kademe daha yüksek olması yatırımınızın geri dönüşünü garanti altına alacaktır. 

5.       E-Ticaret Stratejisi

      Artık devir internet ve iletişim devri olduğu için otelinize ait bir internet sitesi mutlaka olmalı. İşletmeniz isterseniz 3 odalı, isterseniz 300 odalı olsun, kendi internet sitenizin olması rekabet avantajınızı arttırır. Dikkat etmeniz gereken noktalar ise; web sitenizin ziyaret sayısı, web sitenizden rezervasyon yapma oranı ve burada ilan ettiğiniz promosyonlardır. Web sitesine sahip olmanız önemlidir ancak diğer online rezervasyon sitelerine de (örneğin; booking.com, agoda.com, hotels.com gibi) üye olmayı da ihmal etmemelisiniz. 

6.       Fiyat Stratejisi

      Fiyat stratejiniz tabii ki işletmenizin kâr etmesini sağlayacak şekilde olmalı. Öte yandan, aynı fiyat stratejisi otelinize müşteri de çekebilmeli. Size müşteri çekecek veya kaçıracak fiyat stratejilerini bir tablo halinde biraraya getirdik.

      Aşağıdaki tabloda “yeşil” ile gösterilen bölgeler otelin sunduğu servis kalitesi ile fiyat stratejisinin orantılı olduğunu gösterir. Doğal olarak, konuklar daha iyi servisi daha ucuza satın almayı ister, işletmeciler ise belirli bir servis kalitesi için olabilecek en yüksek kârı elde etmeyi. Eğer oteliniz isim yapmış ve zaten belirli bir kitleyi çekebiliyorsa bu stratejiyi izleyebilirsiniz ancak yeni açılan ve henüz kendini tanıtma aşamasında olan oteller için bu strateji çok da uygun değildir.

      Tabloda “sarı” ile gösterilen bölgeler; otelin fiyat seviyesinin sunduğu hizmet kalitesine göre düşük olduğunu ifade ediyor. Yeni açılan bir işletme için en ideal strateji. Oteliniz kendini tanıtana kadar izlemenizi tavsiye edeceğimiz stratejiler bu gruptadır. 

  • Kırmızı” ile gösterilen bölgedeki strateji ise; bir otelin fiyat seviyesinin, konuklara sunduğu servisin kalitesine göre çok yüksek olduğu anlamına gelir. Konuklarınızın otelinize tekrar gelmesini, çevrelerine olumlu referans vermelerini ve internet üzerindeki rezervasyon sitelerinde yüksek puan vermelerini istiyorsanız kesinlikle kaçınmanız gereken stratejidir
  • Kalite/Fiyat çizelgesi

      Oda fiyatlarını belirlerken yapacağınız maliyet ve fiyat çalışmasında ise aşağıdaki değişkenleri mutlaka kullanmalısınız:

  •        Personel ücretler
  •        Oda kategorisi
  •        Konaklama süresi
  •        Sabit giderler
  •       Rakip işletmelerin fiyatları

7.       Esneklik

      Konukların bir otelden beklentileri birbirinden tamamen farklı olabilir, bu yüzden sizin ve ekibinizin gerekli yerlerde insiyatif alarak o beklentileri karşılamanız gerekir. İşletmenizde çalışan bir yöneticinin doğru zamanda kendi insiyatifiyle verdiği bir karar otelinizin müşteri memnuniyeti açısından beklenmedik bir ün kazanmasını sağlayabileceği gibi, zamanında alınamayan aksiyonlar da kötü ün olarak önünüze çıkacaktır. 

8.       Farklılaşmak

      Her sektörde olduğu gibi otelcilikte de rekabet avantajı sizi bir adım öne çıkarır. Bunun yolları ise; 

  •        Herhangi bir serviste, diğer tüm rakiplerinizden belirgin bir şekilde daha iyi olun. Bu internet hızı da olabilir, yemek kalitesi de...
  •        Rakiplerinizin hiç sunmadığı bir servis sunun. Örneğin; belirli (ancak müşterinizin takdir edeceği edecek uzaklıktaki yerlere ücretsiz ulaşım gibi)

9.       Kalite Yönetimi

      Otelinizde toplam kalite yönetimi sistemlerini uygulamanız müşterileriniz tarafından adı konulmasa da fark edilecektir. Memnuniyeti ve motivasyonu yüksek çalışanlar konuklara da sıradışı bir kalitede hizmet edecekleri için bu konuda da bir adım öne çıkabilirsiniz. 

10.   Stratejik Pazarlama

      Bir otelin ana hedefi uzun vadede başarılı ve kârlı olmaktır. Hedef müşteri kitlenize hitap eden, otelinizini rakiplerinden ayıran ve başarılı bir halkla ilişkileri de yöneten pazarlama stratejileri değişen dünyada artık bir gereklilik haline geldi. 

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha