Kurumunuzun Dekorasyonu İçin Tablo, Resim Satın Almanın İncelikleri

Yazar: Isil Arikan ,
Mayıs 22, 2017
Kurumunuzun Dekorasyonu İçin Tablo, Resim Satın Almanın İncelikleri

      Hepimizin başına gelmiştir. Ziyaret ettiğimiz bir firmada, belki bir otelde, hatta bir hastanede belki, sebepsiz ve anlayamadığımız bir şekilde iyi, konforlu ve keyifli hissetmişizdir. Belki bazılarınız bunun sebebini de düşünmüştür, “bu duyguyu yaşatan oradaki atmosfer mi?” diye. Muhtemelen evet. Bazı mekanlar dekorasyonda öyle başarılı ki, misafirlerinin ruh halini tamamen etkileyebiliyor. O yüzden bu yazıda teknolojiden biraz uzaklaşıp, iç mekan dekorasyonlarının çok önemli bir parçası olan tablolardan ve tablo seçimlerden bahsedeceğiz.

      Resim Teknikleri ve Boyalar

      Teknik olarak incelendiğinde resim sanatının pek çok malzeme kullandığını görebiliriz. Her ne kadar, kara kalem, pastel boya gibi çeşitleri de olsa da biz bunların arasından dekorasyonda en çok kullanılanlara değinelim;

      Yağlıboya resimler;  Kapatıcı özelliği olan, yağ bazlı bir kimyasal madde ile yapılan resimlerdir. Son derece dayanıklı olup, yüzyıllar geçse dahi renklerde bozulma, solma olmaz. 

      Suluboya resimler; Su ile karıştırılıp inceltilerek kullanılan boyalarla yapılan resimlerdir. Transparan olduğu için kapatıcı özelliği yoktur. Bu tarz resimlerde, suyun da etkisiyle boya dağıldığı için, renkler genellikle birbirine geçmiş haldedir. Ancak bu suluboya resimlerde özellikle istenilen bir efektti

      Guaj boya resimler; suluboya gibi su ile karıştırılır ancak transparan değildir. Bu açıdan bakıdığında, suluboya ile yağlıboya arasında bir tekniktir de denilebilir

      Akrilik resimler; guaja göre biraz daha az kapatıcı özelliği olan, yine su bazlı bir boya ile yapılan resimlerdir. 

      Farklı teknikler; resim ve heykel tekniğinin birleştirilerek üç boyutlu tablolar yapılması gibi sıradığı yöntemlerin kullanılmasıdır.  

      Tablo Zemini ve Malzemesi

      Farklı malzemelerin kullanıldığı tablolar olsa da en genel haliyle resimler kanvas, ahşap ve kağıt üzerine yapılır. Ahşap üzerine yapılan çalışmalar en yüksek fiyata sahipken, kanvas ve kağıt üzerine resimlerin fiyatları birbirinden pek farklı değildir. 

      Resim Yapılış Metodları

      Normalde bir sanatçı malzemelerini alır ve hayalindeki imajın, veya şövalesinin önündeki görüntünün resmi yapar diye biliriz. Çoğu zaman doğrudur da. Ancak dekorasyon amacıyla kullanılan tabloların çok farklı yapılış metodları vardır. Bu yazıda o metodlardan bahsetmemek olmaz. 

      Baskı; aslında bir resim sayılmaz. Baskı makineleri aracılığıyla bir resmin çoğaltılması işlemidir. Tamamen teknolojik bir işlem olup, maddi olarak en uygun fiyatlı resimlerdendir. 

      Seri üretim resimler; bu tarz resimler elde yapılır ancak bir fabrikada herhangi bir ürün üretimine benzer bir teknikle.  Seçilen belirli bir resmin, bir kişi sadece zeminini yapar, bir sonraki kişi üzerindeki bir objeyi yapar, başka birisi de başka bir objeyi yapar. Bu şekilde son derece hızlı ve yüksek adetlerde, ve birbirinden farkı olmayan resimler üretilir. Baskı ile çoğaltılmış resimlere kıyasla daha pahalı olsa da, özgün resimlere göre de çok daha uygun fiyatlıdırlar. Restaurant, otel, hastane, ofis gibi kurumlarda dekorasyon objesi olarak kullanılan resimler daha çok bu şekilde üretilen resimlerdir. 

      Ressam tarafından yapılan resimler; Bölümün başındaki tarife uygun olarak, bir sanatçı herhangi bir objenin, manzaranın veya kişinin resmini yapar. Bu tarz resimler özgündür. Taklitleri olsa da birebir aynısı olmaz. Ressamın da yeteneğine göre bu resimlerin fiyatları çok yüksek değerlere ulaşabilir. 

      Yerleştirme ve Dekorasyon

      Kurumunuz için tablo satın alırken konunun yukarıda anlattığımız teknik yönleri işin en kolayıdır. Daha zoru, ancak aynı zamana daha keyifli kısmı ise dekorasyon ve uyum konusudur. Pek çok işletme bir iç mimar ile çalışmayı tercih etse de resim seçimi ve yerleştirmeyi kendiniz de yapabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken konuları birkaç başlıkta inceleyebiliriz: 

      Oran; seçeceğiniz resimlerin oda boyutuyla uyumlu olması gereklidir. Çok büyük mekanlarda küçük resimler kaybolacağı, küçük mekanlar da ise büyük resimler abartılı duracağı için odanın ve duvarların boyutlarına uygun resim seçilmelidir. Birkaç küçük resmi beraber kullanmak da orantılamak için iyi bir yöntemdir. 

      Pozisyon; kurumunuz için seçtiğiniz tabloların seçtiğiniz yere asılmış haldeki pozisyonu resmin yaratacağı etki açısından son derece önemlidir.  


      Resimler arkasında durduğu nesneyle orantılı pozisyonda olmalıdır. Örneğin bir kanepenin dayandığı duvara resim asılacaksa resim kanepeyi ortalamalıdır.
      
      Pencerelerin karşısına gelen duvarlara resim asmak, ışığın direkt vurmasını sağlayacağından resmin görünürlüğünü de arttırır.

      Resimlerin göz hizasında asılması da önemli bir konudur. En yüksek pozisyon olarak ayakta duran ortalama boyda bir kişi referans alınabilir. Resmin asılabileceği en yüksek nokta, bu kişiye göre göz hizasının da üzerinde olmamalıdır. 

      Uyum; bir mekanda farklı resimler hem birbiriyle hem de mekanın tarzıyla uyumlu olmalıdır. Eşyalarla dolu kalabalık bir odada, üstelik az da ışık alıyorsa, deniz, orman, çiçek gibi bakanda ferahlık uyandıran resimler mekanın yarattığı duygula çelişkili olacaktır.
    
      Aydınlık mekanlarda daha açık renkli, ferah resimler, karanlık mekanlarda daha koyu renkler içeren resimler uyumluluğu sağlar.
     Eğer kurumunuzun bir konsepti varsa, seçeceğiniz resimler de bu konsepte uygun olmalıdır. Örneğin; geleneksel Türk ve Osmanlı mimarisine sahip bir otelde yine bu tarz ile uyumlu tablolar,  modern bir dekorasyona sahip bir ofiste modern resimler tercih edilmelidir. 
      Hastane, poliklinik gibi yerlerde, misafirlerde pozitif duygular uyandıracak dağ, deniz, güneş, gülümseyen yüzler veya çocuklar içeren tablolar tercih edilebilir.
    Kurumunuzun hizmet standartlarına uygun değerde resimler seçmeniz misafirlerinize verdiğiniz önemi de gösterir. Örneğin; 5 yıldızlı, yüksek standartlı bir otel baskı tekniğiyle üretilmiş resimlerden kaçınmalı, mümkünse seri üretilmiş resimleri de tercih etmemelidir. Değeri yüksek de olabilir düşük de ancak bu tarz bir kurum bir sanatçı tarafından yapılmış özgün resimler kullanmalıdır. Öte yandan, herhangi bir ofis ise seri üretim resimlerden seçim yaparsa hem düşük maliyetli hem de el yapımı ürünler satın almış olur.  

      Son olarak maliyetlere de değinelim. Resim ve tablolarda mali değer çok farklı değişkenlere bağlıdır. Bir elektronik eşyanın fiyatını belirleyen değişkenlerle bir tutulmalıdır. Öte yandan, eğer özgün bir eser satın almıyorsanız, yüksek adette sipariş vermenin de etkisiyle her zaman uygun fiyatlar yakalamak mümkündür.



Farklı ve uygun fiyatlı tablo seçenekleri için tıklayın


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha