Eko Ürünler Gerçekten Avantajlı Mı? II

Yazar: Isil Arikan ,
Mayıs 18, 2017
Eko Ürünler Gerçekten Avantajlı Mı? II

    
      Eko ürünlerin çevreye faydalarından bahsetmiştik. Tüketicilere faydalarına da değindikten sonra bu ürünleri tanımamıza yardımcı olan enerji etiketlerine de kısaca değineceğiz.

Eko ürünler kullanıcılara daha düşük elektrik faturası ve sonucunda ürünlerin toplam kullanım ömründe maliyet avantajı sağlar. 

      Enerji tasarrufu açısından doğru ürünü almak önemli ancak yeterli değildir. Ürünü en verimli şekilde kullanmak da gerekir. Verimlilik demişken; bir buzdolabının yiyecekleri soğutması, çamaşır makinesinin kirli çamaşırları temizlemesi sadece görevini yapmasıdır, verimlilik değildir. Bu cihazların verimli çalışması ise; mümkün olan en az enerji ve yardımcı malzemeyi (deterjan, su gibi) kullanarak, mümkün olan en uzun ömürde işlevini yerine getirmesidir. 

      Aldığınız bir elektrikli eşyanın mekan içinde konumlandırılması, kullanım şekli ve bakımı, harcayacağı enerji miktarını doğrudan etkiler. Örneğin; bir buzdolabını fırının hemen yanında konumlandırmak, yiyecekleri soğuk tutmak için daha fazla enerji harcamasını gerektireceğinden verimli kullanılmış sayamayız. Veya buzdolabına sıcak yiyecekler konulduğunda da o yiyeceği soğutabilmek için buzdolabı normalde harcayacağından daha fazla enerji harcayacaktır. 

      Bu sebeple, aldığınız ürünün üreticisi tarafından hazırlanan kullanım talimatlarına uymak cihazın verimliliğini arttırır ve uzun vadede kullanım maliyetlerini düşürmenize yardımcı olur.  

      Yeri gelmişken standby kullanımına da değinelim. Daha çok televizyon, ekran, bilgisayar gibi cihazlarda bulunan standby modunun enerji tasarrufu sağladığı söylense de aslında bu buzdağının görünmeyen kısmı da mevcut. Şöyle ki; elektronik bir cihaz standby modundayken çalışır olduğu halden daha az enerji tüketir. Ancak cihaz tamamen kapatılmadığı için hala bir miktar enerji harcar. Buzdağının bahsettiğimiz görünmeyen kısmı budur. Elektrik tüketiminin yaklaşık olarak %5-10’luk kısmı bu standby modunda harcanır ve bu tüketimi aylık, yıllık olarak hesapladığımızda ciddi bir rakam tuttuğunu görebiliriz. Özetle; cihazları kullanılmadığı zamanlarda standby modunda bırakmaktansa tamamen kapatmak %10’a varan ekstra tasarruf sağlayacaktır. 

      Bir cihazı sık sık kapatıp açmak zor görünebilir veya unutulabilir. Bunu kolaylaştırmak için cihazınıza uygun programlar yükleyerek, veya yüklenmiş halde satın alarak, kullanılmadığında kendiliğinden tamamen kapanmasını, daha doğrusu elektrik bağlantısının kesilmesini sağlayabilirsiniz.  Özellikle ofis, otel gibi herhangi bir cihazın, ya da cihazların, farklı kişiler tarafından sıklıkla kullanıldığı yerlerde bu sistemler son derece faydalıdır ve verimliliği arttırır. 

Enerji Etiketleri

      Enerji etiketleri, bir ürünün muadillerine göre ortalama ne kadar enerji tasarrufu sağladığını gösteren etiketlerdir. Bu bilgiyi saatlik kullanımdaki enerji tüketimi (kWh) ve toplam enerji tüketimi olarak verirler. Ürünün üretildiği ülkeye göre değişmekle beraber, bazı ülkelerde enerji tasarruflu ürünler için devlet tarafından ilgili firmaya teşvik de verilmektedir. Bu da enerji tasarruflu ürünlerin maliyetlerini düşürmede üretici firmalara avantaj sağlar. 

      Bu etiketler, televizyon, bilgisayar, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, fırın, elektrikli süpürge, ütü, klima, elektrikli ısıtıcılar gibi elektrik tüketen akla gelebilecek tüm ürünlerde bulunabilir. 

      Enerji etiketleri ilk kullanılmaya başlandığında sınıflandırma A’dan G’ye kadar harflerle yapılıyordu. A en verimli sınıf iken, G ise en yüksek enerjiyi tüketen en verimsiz sınıftı. Ancak teknolojik gelişmelerin de yardımıyla A sınıfının da üzerine çıkılarak, A+, A++ şeklinde isimlendirilen, daha yüksek tarassuf sağlayan sınıflar da ortaya çıkmıştır. Okuma kolaylığı sağlaması açısından sadece harflerle sınıflandırmakla da yetinilmeyip enerji etiketlerinde renklendirmeler de yapılmıştır.  Buna göre her etiketteki her bir harf yeşik ile kırmızı arasında renklendirilir. En yüksek verimliliği sağlayan sınıf koyu yeşildir ve renkler G sınıfında kırmızıya kadar gider.

      Herhangi bir markanın bir kategorideki ürünleri genellikle aynı tarz ve biçimde etiketlenir ki tüketiciler ürünler arasında kolaylıkla kyaslama yapabilsin. 

      Enerji etiketleri ürünlerin sadece enerji tüketimi hakkında bilgi vermekle de kalmıyor. Ürünün kullanım alanına göre ekstra bilgiler de sağlayabiliyor. Örneğin; çamaşır ve bulaşık makinelerinde su tüketimi seviyesi, aynı şekilde bu cihazlarda ve buzdolaplarında gürültü emisyonu, televizyonlarda ekran boyutu ve hacmin önemli olduğu ürünlerde hacim bilgisi gibi çok çeşitli bilgiler de yer alabiliyor.   

Standart enerji etiketlerinin yanı sıra, bazı markalar tercihen farklı enerji etiketleri de kullanabilir. Blue Angel eco etiket (Almanya), European Flower (Avrupa) olarak isimlendirilen etiketler bunlara örnektir. Ve farklı ülkelerde başka etiketler de mevcuttur. 

Sonuç olarak; eko ürünler, doğru şekillerde kullanıldığında ve bakımları aksatılmadığında hem kullanıcıya maliyet olarak avantajlıdır, hem de çevreye duyarlıdır. 

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha