Dört Adımda Kurumunuza Spor Salonu Kurun

Yazar: Isil Arikan ,
Nisan 27, 2017
Dört Adımda Kurumunuza Spor Salonu Kurun


DÖRT ADIMDA KURUMUNUZA SPOR SALONU KURUN

Spor yapmak, özellikle büyük şehirlerdeki kaotik hayat tarzı ve zaman darlığı sebebiyle günümüzde bir lüks gibi algılanıyor. Öte yandan 20-30 yıl öncesine kıyasla daha çok sağlıksız yiyecek tükettiğimiz, teknolojinin de yardımıyla daha az hareket gerektiren işler yaptığımız için bunu bir lüks değil gereklilik olarak görebiliriz.
Bazı kişiler bu gerekliliğin farkındalığıyla spor salonlarına üye olurken bir kısım da bunu istemesine rağmen zaman darlığı, kolay ulaşılabilecek bir lokasyonda spor merkezi olmaması gibi sebeplerle isteklerini erteliyorlar. Kurumunuzda belirli büyüklükte bir spor salonu olması, çalışanlarınızın sağlığı açısından faydalı olmasının yanında, “sağlıklı çalışan mutludur, mutlu çalışan şirkete sadakatle bağlıdır” prensibiyle verimliliği arttırır.
Bir de bunun dışında ülkemizde 3289 sayılı Beden Terbiyesi ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu’nun 26.maddesinde; memur ve işçi sayısı 500’den fazla olan kuruluşlar ve fabrikalar, öncelikle kendi personeline beden eğitimi ve spor yaptırmak için ilgili yönetmeliğinde belirtilecek esaslara göre spor tesisleri yapmaya ve antrenör tutmaya mecburdurlar. Yasanın detaylarına bu yazıda girmeyeceğim ancak bir ek bilgi olarak belirtmek istedim.
Peki kurumunuzda bir spor salonu kurmak için gerekenler neledir diyelim ve dört adımda inceleyelim. 
 

1.     KAPASİTE PLANLAMA

Çalışan sayısına bağlı olarak spor salonu için ayrılacak alan büyüklüğü ve gerekli spor ekipmanı ihtiyacı planlamakla işe başlayabilirsiniz. Tüm çalışanların spor yapmayacağı da dikkate alınırsa 300 ve üzeri personele sahip kurumlar için spor salonu verimli olacaktır. Veya çok yakın lokasyonlardaki diğer kurumlarla çalışanlarınızın kullanacağı ortak bir spor merkezi de düşünebilirsiniz. 

Şirket genelinde bir anket yaparak, kaç kişinin hali hazırda spor yaptığını, ne tür bir çalışma yaptıklarını ve ek olarak kaç kişinin kolay ulaşabilecekleri bir yerde, yani ofiste, spor salonu olursa spora yöneleceklerini belirlemek mümkün. Bu şekilde yaklaşık olarak salonu kullanacak çalışan sayısı elde edilir. 

Ortalama bir kapasite hesabı için, bildiğim bir şirketten isim kullanmadan örnek vermek gerekirse; 

Yaklaşık 300 metrekare alanda

1 adet grup dersleri stüdyosu, 

1 adet, içinde 2 reformer bulunan pilates stüdyosu

1 adet, içinde 7 adet kardiyo ekipmanı, 8 adet farklı kaslara yönelik fitness ekipmanı, 1 halter ve tüm kilolarda birer adet dumbbell bulunan ana stüdyo. 

Şirket çalışan sayısı 800’e yakın ve ortalamada 150 kişi spor salonunu kullanıyor. En çok tercih edilen çalışma ise öğle arasındaki grup dersleri. 

 

Siz de toplam personel sayısı ve spor merkezini kullanma potansiyeli bulunan personel sayısını temel alarak benzer bir ekipman planlaması yapabilirsiniz.

Kurumunuza ait bir spor salonu kapasitesi planlarken çalışanların spor salonunu günün belirli saatlerinde kullanacağı gerçeğini unutmamalısınız. Bu da mesai öncesi, öğle paydosu gibi gibi zaman dilimlerinde kapasite aşımına neden olabilir.  

2.       HEDEF KİTLE TESPİTİ

Hedef kitleniz çalışanlarınız tabii ki. Ancak hangi yaş aralığında, hangi demografik yapıdalar? Örneğin; çalışanlar ağırlıklı olarak erkekse cardio ve fitness, ağırlıklı olarak bayansa dans, aerobik, yoga ve pilates gibi stüdyo dersleri tercih edilir. 

Yaş aralığı da önemli bir faktör. Genç çalışanların spor tercihleri cardio ve fitness birlikte olurken, veya orta ve üstü yaşlarda çalışanların tercihleri farklı olacaktır. Hatta bu kitlenin grup derslerine daha çok ilgili duyması mümkündür.   

Bunun dışında, kapasite planlaması için anket yaparken çalışanlarınıza ne tür bir spor tercih edeceklerini sorabilir ve ekipman ve grup derslerini seçerken bu bilgiyi referans alabilirsiniz. 

3.       SPOR EKİPMANLARI SEÇİMİ

Spor salonunuzda bulunması gereken ekipmanları incelemeden önce kısaca menşei ve fiyatlarından da bahsedelim. Bu grup ürünlerde Uzakdoğu, Avrupa veya Amerika menşeili çok fazla marka ve seçenek mevcut. Fiyat olarak kıyasladığımızda da Uzakdoğu menşeili ürünler doğal olarak daha uygun fiyatlı, ancak Avrupa ve Amerika menşeili ürünler de satış sonrası destek ve bakım gibi konularda daha başarılı. 

Ofisinizde kurmak istediğiniz spor salonuna alınması gereken ekipmanları üç ana kategoride inceleyebiliriz; 

A.      Cardio Ekipmanları: Cardio, kalp ve dolaşım sistemi çalışmasını hızlandırarak vücudun yağ yakmasını arttırır. Koşu, yürüyüş, bisiklet gibi kuvvet gerektirmeyen ancak kalp atış hızını belirli bir seviyeye çıkarıp bu noktada bir süre tutan bir çalışma şeklidir. 

Cardio grubu ekipmanları arasında;

  •       Koşu bandı, 
  •       Kondüsyon bisikleti, 
  •       Eliptik bisiklet

vardır ve ortalama bir spor salonunda hepsinden belirli sayıda olması gerekir.

B.      Fitness Ekipmanları: Sağlıklı ve formda kalmak amacıyla, gerek bir makine gerek ağırlık kullanarak, vücut kaslarının tümünün veya bir kısmının çalıştırıldığı spor türüdür. Bu şekilde vücuttaki yağların kasa dönüştürülmesi amaçlanır da diyebiliriz. 

Fitness amacıyla kullanılan makineler çok çeşitlidir. Farklı kas gruplarına yönelik birer tane fitness makinesi en küçük spor salonlarında bile bulunmalıdır. Bu gruba giren makineler ve ekipmanlar ise;

  •       Leg Press (Bacak)
  •       Leg Extension (Büyük bacak kasları için)
  •       Leg Curl (Diz arkası için)
  •       Calf Machine (Baldır için)
  •       Leg Adduction ve Leg Abduction (Uyluk kasları için)
  •       Hack Squad (Uyluk dış tarafı için)
  •       Pec Deck (Göğüs kasları için)
  •       Lat Pulldown (Sırt kasları için)
  •       Reformer, Ladder Barrel, Chair, Cadillac ve Tower of Power (farklı pilates ekipmanlarıdır)
  •       Hyper Extension Bench (Alt sırt, kalça ve diz arkası kasları için)
  •       Abdominal Bench (Karın kasları için)
  •       Preacher Bench (Pazu için)
  •       Arm Blaster (Kol kasları için)

C.      Serbest Ağırlıklar: Bu ekipmanlar da fitness, yani kas çalıştırma amacıyla üretilmiş ekipmanlardır. 

  •       Halter (Kol ve omuz kasları için). 9-50 kg aralığında olup 2 veya 5’er kilogramlık artış aralıkları vardır. Sabit ağırlıkta halterler olabileceği gibi ağırlıklar sökülüp takılarak değiştirilebilir. 
  •       Dumbbell (Kol, omuz kasları için). Daha küçük halterlerdir. 2 kilogramdan başlayarak farklı ağırlıklarda mevcuttur. 
  •       Weight Plates: 1-50 kilogram arasında değişen, dumbbell ve halterlerde kullanılan ağırlıklardır. Plastik ve demir versiyonları olmakla birlikte spor salonlarında demir plakalar tercih edilir.
  •       Z Curl Bar (Arka kol ve pazu kasları için)
  •       Tricep bar (Arka kol için)  
  •       Racks (ağırlık, halter ve dumbbell muhafaza etmek için kullanılan raflar)
  •       Gym Ball (üzerinde Dumbbell çalışılması için)

4.       EK İHTİYAÇLAR VE EKİPMANLAR

Spor salonu kullanan çalışanlarınızın spor sırasında veya sonrasında başka ihtiyaçları da olacaktır. Kısaca bunlardan da bahsedelim.

  •       Spor eğitmeni (Grup dersleri ve bireysel dersler için anlaşabileceğiniz 1 veya 2 adet, konusunda tecrübeli bir eğitmen olması gerekmektedir. Kurum spor salonları belirli saatlerde çalışacağından kardolu eğitmenler fazla masraflı bir seçimdir. Bu gibi durumlarda part time ve sözleşmeli eğitmenlere yönelmek daha düşük maliyetlidir)
  •       Duş (En düşük kapasiteli spor salonunda, sıralı kullanılabilecek şekilde en az 2 adet bayanlar, 2 adet erkekler için)
  •       Giyinme kabini (Minimumda 1 veya 2 adet)
  •       Tuvaletler
  •       Dolaplar (Dolaplar sıralı kullanılamayacağı için en az 15-20 adet olmalı ve kapasite büyük olursa daha fazla sayıda dolap planlanmalı)
  •       Klima. (Spor salonlarının sıcaklığı minimum 18 derece olmalıdır. Dolayısıyla bu sıcaklığı koruyacak kapasitede klimalar tercih edilmelidir)

Kurumunuza bir spor salonu kurmaya karar verdiğiniz için tebrik ederim. Bu yatırımınız sizlere çalışan mutluluğu ve motivasyonu, ve sonucunda da verimlilik artışı olarak dönecektir. 

Farklı spor aleti modellerini incelemek için tıklayın veya bize istediğiniz modelleri bildirin.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha