PERAKENDE SEKTÖRÜNÜ NELER BEKLİYOR?

Yazar: Isil Arikan ,
Nisan 13, 2017

      Önceki yazıda kısaca perakende sektörünün güncel durumundan bahsedip dayanıklı tüketim malları özelinde satın alma kararı verilmesindeki inceliklere değinmiştik. Biraz da perakende sektöründeki son gelişmelerden bahsedelim.

İster herhangi bir alanda yatırım yapmış bir marka olsun, isterse sadece dağıtım ve satış kanallarında var olan bir firma olsun, perakende sektöründe bir yeniliğe öncülük etmeden veya en azından yeniliklere ayak uydurmadan uzun vadede tutunmak artık mümkün değil. Bu yenilikler ise her alanda olabilir. Başlıca gelişim alanlarını listelediğimizde;

  • İş yapış modeli ve operasyonel işlemler
  • Teknolojik altyapı
  • Kalite standartları 
  • Paketleme ve sevkiyat 
  • Yeni pazarlar, müşteri segmentleri ve yeni ürün grupları 
  • Fiyat seviyesi
  • Satış sonrası destek ve servis

      Önemli olan teknolojinin ve tüketicinin nabzını tutmak ve uyum sağlamak. 

      Son kullanıcı açısından ise baktığımızda da zamandan ve paradan tasarruf sağlayan her türlü yenilik takdir edilirken, alış veriş yaptığı firmanın, markanın uzun ömürlü olması da ileride yaşanabilecek sorunlarda tüketicinin muhatap bulması açısından önemli bir etken. 

      Son yıllardaki perakende sektöründeki en belirgin gelişmeleri kısaca belirtmek gerekirse; 

      Mobil Uygulamalar; gerek alış veriş sitelerinin mobil aplikasyonları, gerek kredi kartı olarak kullanılan telefonlar, gerekse online edinilen indirim kuponları veya online oyunlardaki ödüller olsun, artık perakendecilik akıllı telefonlarda büyüyor. Buna kayıtsız kalmak bir firma için intihar etmekle eşdeğer.  Tüketici tarafında ise teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanmak hem zaman hem de maddi açıdan kazanç anlamına geliyor. 

      Pazarlama Stratejileri; özellikle sosyal medyada kurgulanan pazarlama stratejileri her marka ve ürün için belirli konumda, yaş aralığında veya belirli özelliklerde müşteri kitlesini hedefliyor ve satışlara önemli miktarda katkı sağlıyor. Bu kampanya ve stratejileri sürekli takip eden tüketiciler ise alış verişlerinde yüksek oranda avantaj elde ediyor. 

      Alıcının Gücü; herkes istediği ürünü en uygun fiyata almayı hedefler. Yeni bir alış veriş konsepti olarak alıcının istediği ürünü veya ürün gamını belirtmesi üzerine online uygulamalar pek çok farklı noktadan fiyat alarak alıcıya sunuyor ve alıcı bunlar arasından en uygun fiyatı zahmete girmeden seçebiliyor. Burada sadece fiyat sunmayıp ürünle ilgili diğer özellikleri de kıyaslayan uygulamalar adeta kurumsal bir firmanın satın alma departmanı gibi çalışarak rakiplerinden bir adım öne geçiyor.  

      Müşteri hizmetleri; paketlemeden sevkiyat veya kargo şekline, satış sonrası destekten tüketici ile her an aktif iletişimde kalmaya kadar müşteri hizmetleri alanında yeniliklerin sonu yok. Marka sadakati için en önemli yatırım olan bu alanda da sosyal medyanın önemi hem markalar hem de tüketiciler tarafında göz ardı edilememeli. 

      Müşteri geri bildirimi; Perakendede teknoloji sadece tüketiciler için çalışmıyor, aynı zamanda satıcılar için de sonsuz avantajlar sağlıyor. Son kullanıcıların gerek sosyal medya gerekse farklı yollardan geri bildirim yapmaya özendirilmesi ve hatta yönlendirilmesi sayesinde satıcılar da bir sonraki stratejilerini trendlere uygun şekilde belirleyebiliyor. 

      Her ne kadar ülkemizin güncel ekonomik verileri beklendiği kadar iyi olmasa da büyüyen nüfus artan tüketimi, artan tüketim de perakende sektörünün sürekli canlı kalmasını sağlıyor. Akıllı yatırımlar ve tüketici trendlerine karşı hassas stratejiler sayesinde satıcılar için pazarda kalmak ve rekabet etmek, alıcılar içinse kullanım amacına en uygun anlaşmaları yakalamak her zaman mümkün. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha