6 SORUDA ELEKTRİKLİ CİHAZLARIN PERFORMANSINI ARTTIRMA

Yazar: Isil Arikan ,
Ekim 30, 2017
6 SORUDA ELEKTRİKLİ CİHAZLARIN PERFORMANSINI ARTTIRMA


Bir süredir farklı endüstriyel veya ev tipi ürünlerini tüm yönleriyle tanıtmaya, satın alma aşamasında yardımcı olacak bilgiler vermeye çalıştık. Bu yazıda tüm elektrikli ürünleri ilgilendiren ancak daha genel bir konudan bahsedelim. Alırken ödediğiniz, kullanırken elektrik, gaz, su, deterjan gibi ödemelere devam ettiğiniz ürünlerin performansı ve ömrü.

Elektrikli ürünlerde Performans derken aslında bir ürünün kullanım süresi boyunca sağladığı hizmetin ve değerin (pişirme, soğutma, yıkama gibi), kullandığı kaynaklara (yatırım maliyeti, kullanım maliyeti gibi) oranını ifade ediyoruz. Burada ürünün kullanım süresi, yani ürün ömrü de çok önemli bir kriter. Başka bir deyişle, elektrikli bir ürün ne kadar uzun süre ve ne kadar düşük maliyetle çalışırsa performansı da o oranda yüksektir. O zaman gelin, en baştan, hatta daha ürünü satın bile almamışken, performansını etkileyen faktörler nelerdir, bunları nasıl yönetebilirsiniz bir bakalım.

 

-         1. İstediğiniz Cihaz Gerçekten Gerekli Mi?

Tüketim çağında yaşıyoruz bu bir gerçek. Bazen bazı ürünleri veya hizmetleri ihtiyacımız olmasa da, o anda gerekli olduğunu düşündüğümüz için alıyoruz. Evde 1 televizyon varken ikincisi gerekli mi? Gereksizdir demiyoruz, ancak ne sıklıkta kullanılacak? Eğer iki ayda bir iki saatliğine ihtiyaç olacaksa ikinci televizyonu almak gereksiz sayılmaz mı? Veya sahip olduğunuzda ofisteki tüm masaüstü bilgisayarları notebook ile değiştirmeniz işiniz için gerçekten şart mı? Belki de sadece bazı pozisyonlardaki kişilerin notebook kullanması gerekiyordur?

Bu gibi örnekler çoğaltılabilir. Özet olarak; aslındda gerekmeyen bir ürün satın almanız o ürünü yeterli performansta kullanmayacağınız anlamına gelir.

 

-         2. Cihaz Satın Alırken Hangi Özellikleri Arıyorsunuz?

Yine bir örnekle devam edelim. Tamam gerçekten ince ince etüd yaptınız, araştırdınız ve gerçekten de yöneticisi olduğunuz kurs için 5 adet projeksiyon cihazı ihtiyacınız var. Ama projeksiyon cihazları çeşit çeşit. Farklı amaçlara hitap eden binlerce model var. Görüştüğünüz satıcı sizi neredeyse bir multimedia projektör almaya ikna etmek üzere. Peki bu projektörlerde kaç kere video oynatacaksınız? 2, 3, 5? Arada sırada birisi sunum yaparken içinde belki video olabilir diye mi? Belki de size XGA 1024*786 pixel çözünürlük bir ofis projektörü yeterli?

Kısacası, satın alacağınız elektrikli ürünün özelliklerini iyi inceleyin. İhtiyacınız olmayan özelliklere para ödemeyin.

 

-         3. Kullanım Maliyetlerine Dikkat Ediyor Musunuz?

Tüm elektrikli ürünler elektrik kullanıyor ve bazıları da su, deterjan gibi ek malzemelere de ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla daha satın alma aşamasında ürünün ne kadar elektrik, su tüketeceğini sormalısınız. Enerji etiketlerini dikkatle okumalı ve seçtiğiniz ürünlerin enerji sarfiyatını karşılaştırmalısınız.

Televizyon, bilgisayar gibi ürünlerin kullanılmadığı zaman standby modu vardır. Enerji tasarrufu için olduğu söylenen standby modunda bile elektrik tüketimi az da olsa devam ederi. Standby modunda kalmasındansa cihazı tamamen kapatmanız yolda toplam %10’a varan ek tasarruf etmenizi sağlar.

 

-         4. Cihazlarınızın Bakımını Yaptırıyor Musunuz?

Bazı problemler vardır, cihaz çalışmaya devam ettiği sürece aldırmayız. Örneğin; bir buzdolabı kapısının elastik bandı gevşemiştir. Kapanıyor ve çalışıyorsa sorun değil dememelisiniz. Çünkü tam kapanmayan o kapak sizlere %10-15 arasında ek elektrik maliyeti olarak dönecektir. Filtresi kirlenmiş bir bulaşık makinesi veya aspiratör, eskiye kıyasla daha uzun sürede ısınan fırın veya fritöz, daha uzun sürede yıkayan çamaşır makineleri hep aynı sonucu doğurur. Kötü yıkama veya filtreleme, uzun sürede ısınmadan kaynaklanan ek elektrik tüketimi gibi...  Üstelik bu tarz sorunlar zamanında müdahale edilmediğinde cihazın bozulmasına zemin hazırlayan başka problemlere de sebep olurlar.

 

-         5. Cihazınızı Nasıl Konumlandırmalısınız?

Buzdolabını güneş ışığının direkt değdiği noktalara veya fırın, ocak gibi ısı yayan cihazların hemen yanına konumlandırmak cihazın soğutma için daha fazla enerji harcamasına, çamaşır veya bulaşık makinesini sıcak su borularından uzağa konumlandırmak boru içerisinde ısı kaybı olmasına sebep olacaktır.

Bu sarfiyat tek başına çok önemli olmayabilir. Ancak bir elektrikli cihaz ömrünün 8-15 yıl arasında değiştiğini göz önüne alırsanız toplamda ciddi miktarda bir sarfiyat eder. Dolayısıyla cihazları doğru konumlandırmak daha az enerji sarfiyatı ve daha yüksek performans anlamına gelir.

 

-         6. Cihazınızın Ömrü Tamamlandığında Ne Yapmalısınız?

Artık pek çok endüstriyel veya ev tipi cihaz değerli ve tekrar kullanılabilir parçalar içeriyor. Çok yüksek fiyatlar ödenmese bile cihazı satın aldığınız markaya iade ettiğinizde bir miktar indirim alabiliyorsunuz. Bundan daha da ötesi çevreye ek bir atık bırakmaktansa bazı parçaların tekrar kullanılmasını sağlıyorsunuz.

 

Girişte de söylediğimiz gibi elektrikli cihazlarınızın performansı ürün ömrünün ve cihazdan aldığınız işin kalitesinin yüksek, sarfiyatların düşük olması ile alakalıdır. Dolayısıyla ömrü uzatıp sarfiyatı düşürdüğünüzde daha yüksek performans elde edeceksiniz.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha