5 MADDEDE BARKOD YAZICI SATIN ALMA REHBERİ

Yazar: Isil Arikan ,
Eylül 09, 2017
5 MADDEDE BARKOD YAZICI SATIN ALMA REHBERİ


Barkod ihtiyacını kendi bünyesinde gidermek isteyen atölye ve fabrikalardan, adisyon ve fiş basması gereken restaurantlara hatta basılmış barkod satışı yapan matbaalara kadar geniş bir kullanıcı kitlesi olan barkod yazıcılar nitelikleri bakımından da çok çeşitli ve karmaşık. Bu yüzden Printer Satın Alma Rehberi ile başladığımız yazıcı dünyasında biraz daha özel bir amaca hitap eden barkod yazıcılar için ayrı bir yazı hazırlayarak bu cihazları tüm özellikleriyle ele alalım istedik.

 

1.     Barkod Yazıcı İhtiyacı

Aslında normal bir inkjet veya lazer yazıcı ile de barkod basmak mümkünken, iş hacminizin artması veya barkodları son derece hızlı ve yüksek adette basma gerekliliği sizi özel bir barkod yazıcı almaya yönelten sebepler. Bu cihazların diğer avantajları ise;

-          Verimlilik; Bir lazer yazıcıya göre çok daha hızlı sürelerde ve çok daha az bakım, kullanım maliyeti ile çalışırlar. 

-          Maliyet; tüm sayfa değil tek tek etiket kullanılması sebebiyle kullanım maliyetleri daha düşüktür. Standart yazıcılar her seferinde en az 1 sayfa yazarken, barkod yazıcılar sayfa başına değil, etiket başına yazdırma işlemi yaparlar. Bu da gereksiz baskı yapılmamasını sağlar. 

-          Kalite; Barkod yazdırmaya özel tasarlanmış cihazlar olduğu için etiketlerin okunmaması, silik çıkması, boyalarının akması sorunu yaşatmazlar. 

 

 

 

2.     Barkod Yazıcı Türleri

Barkod yazıcılar amaca göre tasarlanan çeşitleriyle herhangi bir iş için en hızlı ve verimli sonucu alacak şekilde seçilmelidir. Buna göre belli başlı yazıcı çeşitleri ise: 

-          Bilet Yazıcı: Perfore edilmiş bilet kağıtlarına ard arda baskı yapan, biletler arasını çizgi veya deliklerle belirginleştiren yazıcılardır. 

-          Adisyon ve Fiş Yazıcılar: Taşınabilir veya masa üstü modelleri bulunan bu yazıcılar restaurantlarda veya mağazalarda fiş ve adisyon yazmak amacıyla kullanılan cihazlardır. 

-          Mobil Yazıcılar: Genellikle depolarda veya kalite kontrol çalışanlarında bulunan bu tip yazıcılar zarar görmüş etiketlerin yerine hızlı bir şekilde yenisinin yapılması için kullanılırlar. Çok yüksek adette etiket basmaya müsait olmamakla beraber, mobil ve daha seyrek ihtiyaçlar için idealdir. 

-          Masa Üstü Yazıcılar: Perakende işletmelerinde ve ofislerde kullanım için tasarlanmış, düşük veya orta kapasitede etiket basılabilen cihazlardır. 

-          Endüstriyel Barkod Yazıcılar: Çok yüksek adette barkod yazdırmak için kullanılan, depolarda, lojistik firmalarında ve basılmış barkod etiketlerinin satışını yapan matbaalarda tercih edilen yazıcılardır. 

 

3.     Barkod Yazıcı Teknolojileri

Aslında Lazer, Dot Matriks, Inkjet, Termal ve Direkt Termal olmak üzere 5 farklı barkod yazıcı teknolojisi vardır piyasalarda ancak bunlardan en çok Termal ve Direkt Termal yazıcılar kısa sürede, yüksek adette ve kaliteli yazdırma yaptıkları için tercih edilirler. O yüzden kısaca bu ikisine değinelim; 

-          Direkt Termal Yazıcılar; Isıyı doğrudan etikete uygulayarak yazı ve imajları basan bir teknolojidir. Ribon, toner veya mürekkep gerekmediği için düşük maliyetle yüksek adette iş çıkarırlar, öte yandan bu cihazlara özel üretilmiş boş etiket kullanmak gerekir. Ancak etiketler uzun ömürlü değildir dolayısıyla bilet, kısa süreli kullanılacak etiket gibi işlerin basımında tercih edilmelidirler. Birkaç farklı markadan örnek de verelim; Argox OS-2130D, Zebra LP 2824, Possify BY42SUD.

-          Termal Yazıcılar; Isıyı etikete değil ribona uygulayarak yazdırma işlemi yapan yazıcılardır. Kullanım alanı direkt termal yazıcılara göre daha geniş olup, çok daha dayanıklı ve uzun ömürlü etiketler elde edilir.  Bu tip yazıcılara farklı markalardan örnek vermek gerekirse; Mobie APP 2D QR, Argox OS 214 Plus, TSC TDP-244, Toshiba EV4T. 

 

4.     Barkod Yazıcı Kapasitesi

İşinizin ihtiyacına göre günlük yazdıracağınız barkod sayısı almanız gereken cihazın türünü de belirler. 

-          Düşük Kapasite; günlük en fazla 100 adede kadar etiket yazdırmanın gerekli olduğu yerler için en düşük kapasiteli ve uygun fiyatlı masa üstü yazıcılardır. 

-          Orta Kapasite; Günlük 100-300 adet arası  etiket yazdırmanın gerekli olduğu yerler için orta seviyede masa üstü yazıcılardır. 

-          Yüksek Kapasite; Günlük 300 adetten fazla etiket yazdırmanın gerekli olduğu yerler veya matbaalar için yüksek kapasiteli termal transfer endüstriyel yazıcılardır. 

 

5.     Etiket ve Ribon

Direkt termal barkod yazıcılarda ribon olmadığından bahsetmiştik zaten. Termal yazıcılarda ise farklı amaçlara hitap eden, farklı etiket ve ribonlar kullanılabilir. Bunun için aşağıdaki tabloyu referans alabilirsiniz:

 

Etiket

Ribon

Uygulama Alanı

Kağıt

Wax

Ürün etiketleri

Polipropilen

Wax ve Resin

Ürün etiketleri, mobil cihazda üretilen etiketler

Polyester, sentetik

Resin

Koli etiketleri gibi çok fazla dış etkiye maruz kalan etiketler 

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha