4 ADIMDA ELEKTRİKLİ ISITICI SATIN ALMA

Yazar: Isil Arikan ,
Ekim 25, 2017
4 ADIMDA ELEKTRİKLİ ISITICI SATIN ALMA


4 mevsimin yaşandığı ülkemizde her şehirde doğal gaz olmayabilir. Olsa bile değişik sebeplerden ötürü elektrikli bir ısıtıcı ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu kadar önemli bir ihtiyacı gideren ve harcadığı elektrik de bazen ciddi meblağlara ulaşabilen elektrikli ısıtıcılar hakkında neler biliyorsunuz? Satın almak istediğinizde tercihinizi daha bilinçli yapabilmeniz, ihtiyaçlarınıza en uygun cihazı en düşük maliyetle almanız için sizlere kış mevsiminin de yaklaşması dolayısıyla kapsam bir rehber hazırladık.  Gelin hep birlikte elektrikli ısıtıcıları adım adım inceleyelim. 

 

1.Elektrikli Isıtıcı Tipleri

Elektrikli Radyatör: Normal bir radyatör görüntüsünde olan bu cihazlar sessiz, uygun fiyatlı ve uzun ömürlü bir elektrikli ısıtıcıdır. Çalışma prensibi cihazın içindeki yağ veya başka bir sıvının ısıtılarak kolonlar arasında dolaştırılması, ısınan kolonların da odayı ısıtması esasına dayanır. Özellikleri ise; 

-          Ortamın ısısını arttırması diğer modellere göre uzun sürer ancak sıcaklık daha kalıcıdır. 

-          Diğer taşınabilir elektrikli ısıtıcı tiplerine göre daha ağırdır. Tekerlekli olması sayesinde taşınabilir ancak katlar arasında yer değiştirmesi gerekiyorsa tercih edilmemesini tavsiye ederiz. 

-          Yağlı ve yağsız modelleri vardır (ısının transferi için). Performansları birbirine yakın olsa da yağ kullanmayan modeller nispeten daha hızlı ısıtır. 

 

Radyant Isıtıcılar (UFO): Cihaz içindeki 1, 2 veya 3 metalin ısıtılması ve bu ısısının yayılması prensibiyle çalışır. Özellikleri ise; 

-          Hızlı bir şekilde ısıtır ancak ürettiği ısı çok kalıcı değildir. Dolayısıyla küçük mekanlarda tercih edilmelidir. 

-          Taşınabilir veya bir yere monte edilen modelleri vardır.

-          Çok yüksek sıcaklıklara çıkan parçaları korunmasız olarak bulunduğu için küçük çocukların olduğu evlerde tercih edilmesi tehlikelidir. 

 

Elektrikli Şömineler: Şömine diyince çok büyük bir ısıtıcı aklınıza gelmesin. Elektrik kullanarak ısı üreten ve sadece görsel amaçla odun ve ateş bulunduran ısıtıcı türüdür. Isıtma fonksiyonunun yanında dekoratif amaçla da tercih edilebilir ve bir yere monte edilen veya taşınabilir modelleri mevcuttur.
 

 

Konvektör Isıtıcılar: Soğuk havanın cihaz içinde ısıtılıp tekrar mekana verilmesi prensibiyle çalışan ısıtıcılardır. 

-          Sessiz bir şekilde ve hızlıca mekanı ısıtırlar. Bazı modellerde ısının havayı dağıtarak yaymak için fan da bulunabilir. 

-          Büyük mekanları kolaylıkla ısıtır. Mikatermik panel bulunan modelleri en verimlileridir.
 

Panel Isıtıcılar: Aslında kovektör ısıtıcılara benzeyen bir sistemle çalışır ve modeller daha incedir. 

-          İnce modeller olması sebebiyle alandan tasarruf sağlar. Duvara da monte edilebilir.

-          Çoğu model konvektör ısıtıcıyla aynı sistemle çalışsa da, bazı modeller konvektör ve radyant sistemin kombinasyonunu sunar. Böylece mekan daha kalıcı bir şekilde ısıtılır. 

 

Seramik Isıtıcılar: Cihazın içindeki bir seramik bloğun ısıtılıp ısının da dağıtılması prensibiyle çalışır. 

-          Küçük çocukların olduğu alanlarda idealdir çünkü tehlikeli değildir. Sessiz çalışması sebebiyle iş yerlerinde de tercih edilebilir. 

-          Tüm mekanın ısıtılmasındansa belirli bir bölge ısıtılacaksa daha efektiftir.
 

 

Fan Isıtıcılar: Büyük bir mekanı ısıtmaya yetmez ancak fanlı ısıtıcılar küçük yerlerde hızlı ve etkili bir ısıtma için ideal çözümdür. Isının bir fan yardımıyla ortama dağıtılarak verilmesi esasına göre çalışırlar. 

-          Hem ısıtma hem de serinletme seçenekleri vardır dolayısıyla çift fonksiyonlu cihazlar olduğunu söyleyebiliriz. 

-          Hızlı bir şekilde ısıtırlar ancak fandan dolayı biraz gürültü çıkar.


 

 

2.Elektrikli Isıtıcı Alırken Mekan Büyüklüğü ve Kapasite Seçimi

10 metrekarelik bir alanı ısıtmakla 50 metrekarelik bir mekanı ısıtmak aynı cihazla mümkün olabilir ancak ay sonunda elektrik tüketiminiz aynı olmayacaktır. Isıtmak istediğiniz yerin büyüklüğüne göre en uygun modeli seçmeniz hem sizin daha kolay ısınmanızı hem de bu işlemin daha düşük maliyetle yapılmasını sağlar. Aşağıda vereceğimiz tablo belirli büyüklükteki alanlar için ideal olan ısıtıcıları göstermektedir. 

Oda Büyüklüğü

Ideal Isıtıcı

10 metrekareye kadar

Radyant ısıtıcı

Elektrikli şömine

Seramik ısıtıcı

10-25 metrekare arası

Elektrikli radyatör

Radyant ısıtıcı

Elektrikli şömine

25-40 metrekare arası

Elektrikli radyatör

Elektrikli şömine

Konvektör ısıtıcı

Panel ısıtıcı

40 metrekareden büyük mekanlar

Elektrikli radyatör

Konvektör ısıtıcı

Panel ısıtıcı

 

 

3.Elektrikli Isıtıcının Gücü

Bugün piyasada kullanılan elektrikli ısıtıcılar genellikle 1000-3000 Wat arasında güce sahiptir. (Daha az ya da çok güçlüsü istisna olarak bulunabilir). 

Çok basit bir açıklamayla diyebiliriz ki bir elektrikli ısıtıcı ne kadar çok güç (kW) kullanırsa o kadar da elektrik tüketir. Ancak kullanım sırasında bunu kontrol edebilirsiniz. 

Yüksek kWh gücüne sahip bir elektrikli ısıtıcı, eğer tüm odayı hızlı bir şekilde ısıtıyorsa bekleme moduna alınarak ısı korunabilir ve bu şekilde enerji tasarrufu sağlanır. Başka bir deyişle, çok elektrik tüketeceğini düşündüğünüz bir model uzun vadede daha az elektrik tüketir. 

 

4.Güvenlik

Satın alacağınız bir elektrikli ısıtıcıda mutlaka olması gereken güvenlik kriterleri; 

Termostat; aslında sadece güvenlik amaçlı değil ancak bu başlıkta belirtmek daha uygun. Hedeflenen sıcaklığa erişildiğinde ısıtıcının çalışmasını durdurarak enerji tasarrufu sağlayan termostat, aynı zamanda aşırı ısınmadan kaynaklanan yangın tehlikesine karşı da koruyucu bir önlemdir. 

Güvenlik düğmesi; ısınan kısımların açıkta bulunmasından dolayı özellikle radyant ısıtıcılarda kullanılan, cihaz yere düştüğünde boşa çıkarak ısıtıcıyı kapatan bir özelliktir ve bu şekilde yangın tehlikesine karşı önlem alınmış olunur. 

 

Fiyatımbu ürün gamında yer alan elektrikli ısıtıcıları görmek için tıklayın, veya bize ilgilendiğiniz modelleri bildirin, sizin için pazarlık edelim.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha