3D Printerınız İçin En İyi 5 Slicer Yazılımı

Yazar: Isil Arikan ,
Ağustos 01, 2017
3D Printerınız İçin En İyi 5 Slicer Yazılımı


En İyi 10 3D Model Programı yazısında 3D printerlarda ürün yazdırabilmek için gerekli 3 boyutlu çizimi stoktan almanın veya kendinizin yapmasının yollarından bahsetmiştik. Bu yazıda da 3D printerınızda kullanabileceğiniz en iyi 5 slicer yazılımı ile ilgili bilgiler verip birleriyle karşılaştırmak ve karar veremeyenlere sade bir rehber sunmak istedik.

Aslında 3D printerlara hakim olan herkesin bildiği bir konu bu ancak bu yazıda yeni başlayanlar için birkaç cümle ile giriş yapsak çok iyi olur. 

3 boyutlu yazdırma işlemi için 3 boyutlu çizime sahip (modele) olmak bir şart ancak yeterli değil. Aynı zamanda printere o çizimi nasıl gerçeğe dönüştüreceğine dair komutlar da verebilmek gerekiyor. Başka bir deyişle, printerın yazdırmaya nerede başlayıp nerede bitireceğini, ürünü aşağıdan yukarıya doğru nasıl oluşturacağını bilmesi gerekiyor. Evet, işte burada devreye slicer yazılımları giriyor. En temel haliyle bir slicer yazılımı, 3D model programlarıyla yazılmış bir grafiği (genellikle .stl formatında) binlerce 2 boyutlu ince katlara bölüyor. 

Kısa bir google aramasıyla çok daha detaylı bilgilerine ulaşabileceğiniz bu en iyi 5 Slicer yazılımı için hap gibi bir rehberi yazının devamında bulabilirsiniz. Önce karşlaştırma tablosuyla başlayalım:

 

Yazılım

Fonksiyon

Kullanım Kolaylığı

Fiyat

Uyumlu Sistemler

Cura

Slicer, 3D Printer Yazılımı

Başlangıç

Ücretsiz

PC, Mac, Linux

CraftWare

Slicer, 3D Printer Yazılımı

Başlangıç

Ücretsiz

PC, Mac

Netfabb Basic

Slicer, STL kontrol, STL düzeltme

Orta seviye

Ücretsiz

PC, Mac, Linux

Simplfy 3D

Slicer, 3D Printer Host

Profesyonel

$150

PC, Mac, Linux

Slic3r

Slicer

Profesyonel

Ücretsiz

PC, Mac, Linux

Kaynak: www.all3dp.com


1.     Cura

Bir Ultimaker yazılımı olmasına rağmen Cura diğer printerlarla da kullanılabiliyor. Başlangıçta biraz yavaş çalışmakla tanınsa da 2.5 beta sürümü ile hızı son derece arttırılmış. Eğer 3D printer kullanımına çok aşina değilseniz kullanabileceğiniz en kolay slicer yazılımı olarak önerebiliriz çünkü program iki şekilde kullanılabiliyor. 

-          Temel seçimleri yaparak (yazdırma kalitesi, boyutu vs gibi) geri kalan her şeyi programın yapmasına izin verebilirsiniz,

-          Her türlü ince detayı kendiniz oluşturabilirsiniz. 

Kullanıcı dostu arayüzü ve sorunsuz çalışması sebebiyle tercih edilirken, kat yüksekliği için çok fazla seçenek sunamaması bu yazılımın en önemli dezavantajı.

2.     Craftware

Bir başka 3D printer üreticisi tarafından yaratılan Craftware de aynı Cura gibi, amatör kullanıcılar için “otomatik”, daha profesyonel kullanıcılar için “manuel” kullanım seçeneklerini sunuyor. Doğal olarak kullanımı da çok kolay. Ancak zaman zaman işlem sırasında bazı katları atlaması kullanıcıların en sık şikayet ettiği sorunlardan.  

3.     Netfabb Basic

Orta seviyede kullanıcılar için en iyi slicer yazılımı olan Netfabb Basic sadece 3 boyutlu grafiği kat kat kesme işlemi değil aynı zamanda model çizimi üzerinde de değişiklik ve düzeltme yapılmasına izin veren, daha kullanışlı bir program. Sadece programı kullanırken değil, aynı zamanda yazdırma işleminin de hızlı çalışmasına izin veren bir kodlama oluşturuyor. Ancak tek bir bilgisayarla kullanılabilmesi de bu yazılımın dezavantajı. 

4.     Simplfy 3D

Sadece ücretli olması değil, kullanıcılara deneme sürümü bile vermemesiyle bilinen Simplfy 3D hızı, kolay kullanımı ve sorunsuz çalışması ile öne çıkıyor. Benzersiz özellikleri sayesinde yazdırma kalitesine de etki eden yazılımın ücretli olması bir kenara bırakılırsa tüm seviyede kullanıcılar için en iyi slicer yazılımı diyebiliriz. Nadiren rapor edilen, katları karıştırması veya atlaması sorunu dışında bir dezavantajı henüz görülmedi. 

5.     Slic3r

Popülaritesi en yüksek olan Slic3r yazılımının ücretsiz programlar arasında en iyi slicer yazılımı olduğunu da iddia edebiliriz. En önemli avantajı ise pek çok farklı bileşenle (printer modelleri, model yazılımları gibi) uyumlu çalışabiliyor olması. Örneğin eğer Slic3r yazılımını kullanıyorsanız “şu printera uyar mı, filanca formatta hazırlanmış modelleri çalışabilir miyim” gibi endişeleriniz olmayacak”. Bir başka avantajı ise, profesyonel seviyede kullanıcılar için uygun sınıfına girse de yeni başlayanların da kullanabileceği kadar kolay bir yazılım. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha