3D Printer / 3D Yazıcı Satın Almak Mı, Yazdırma Servisi Almak Mı?

Yazar: Isil Arikan ,
Kasım 11, 2017
3D Printer  / 3D Yazıcı Satın Almak Mı, Yazdırma Servisi Almak Mı?

 

3D Printer / 3D Yazıcı cihazlarıyla ilgili hazırladığımız geniş yazı dizisinin ilgi uyandırması üzerine siz okuyucularımıza bu konuda biraz daha detaylı bilgi vermek istedik. Ne kadar kapsamlı olursa olsun konu hakkında hala daha merak edilen yönler var. Bu yazıda da aslında 3D Printer / 3D Yazıcı Dünyasına Giriş’de kısaca bahsettiğimiz bir konuyu daha detaylı inceleyelim istiyoruz. Evet 3D yazıcılar ilginizi çekiyor, hatta ihtiyacınız var ancak bir 3D printer satın almak mı gerekir yoksa gerek olduğunda istediğiniz ürünleri yazdıran bir yere sipariş vermek mi? İsterseniz her iki yöntemin de avantajlı olduğu konulara bir bakarak başlayalım. 

 

1.    3D Printing / 3D Yazdırma Servisi Almanın Avantajları

-   - 3D Printing / 3D Yazdırma servisleri hobi amaçlı yazdırmadan endüstriyel ürün yazdırmaya kadar çok geniş bir alanı kapsıyor. Dolayısıyla zaman zaman sadece hobi ve deneme amaçlı ürünler yazdırmak, zaman zaman da endüstriyel ürünler yazdırmak gibi geniş bir hedefiniz varsa 3D printer satın almaktansa profesyonel bir firmadan servis almak daha avantajlı. 

-        - Daha önce de bahsettiğimiz gibi 3 boyutlu yazdırma için öncelikle istediğiniz ürünün 3 boyutlu çiziminin (model) olması gerekiyor. Bugün hizmet veren hemen hemen tüm 3D Printing / 3D Yazdırma firmaları istenilirse model çizimi servisi de verdiği için kullanıcıyı 3 boyutlu çizim elde etme (çizme ya da satın alma) derdinden kurtarıyor. Bununla birlikte yine de kullanıcıyla kendi çizimini iletme fırsatını da tanıyor.

- 3D yazıcı ile ürün yazdırma sıklığınız çok yüksek değils (ki daha detaylı rakamlardan yazının ilerleyen kısımlarında bahsedeceğiz) 3D printing servisi almak maliyet açısından da avantajlıdır. Hatta aşağıda detaylarıyla görebileceğiniz Sculpteo maliyet karşılaştırmasına göre herhangi bir ürünü kendiniz 3D printer / 3D Yazıcı alıp yazdırmanızdansa profesyonel bir 3D Printing / 3D Yazdırma servisi almanız halinde ortalama %30-50 maliyet avantajı elde edebilirsiniz (ki endüstriyel ürünlerde bu avantaj çok daha yüksek). 




Image: Sculpteo

2. 3D Printer / 3D Yazıcı Satın Almanın Avantajları

-          Maliyetten bahsetmişken devam edelim. Sculpteo görselinde kendiniz 3D Printer / 3D Yazıcı satın alarak ürün yazdırmanız halinde biraz daha pahalıya geleceği görülüyor. Ancak bu ayda/yılda yazdırılan ürün adediyle yakından ilişkili. İlgili araştırma 3 yıllık cihaz ömründe 150-300 adet yazdırma yapılacağı düşünülerek hesaplanmış. Dolayısıyla ürün yazdırma sıklığınız bu ortalama adetlerin üzerinde olacaksa, veya cihazı 3 yıldan daha uzun süre kullanacaksanız 3D printer satın alarak ürün yazdırmanızın maliyeti daha düşük olacaktır. 

-          İster Türkiye’de, isterseniz yurt dışında bir firmadan servis almanız halinde yazdırılan ürünün size gönderilmesi kargo yoluyla olacak. Ürünü kendiniz yazdırmanız halinde kargo, teslimatlar ve gecikmeler gibi konularda sorun yaşamayacak tüm bu faktörleri kontrol altında tutabileceksiniz. 

-          Yine kullanım sıklığının yüksek olduğu durumlarda, kendi sahip olduğunuz veya satın alacağınız 3D printer ile ürün yazdırmanız halinde teknik anlamda nispeten karmaşık olan bu konuya halim olacağınız için ürününüzle ilgili tüm detayları bilinçli bir şekilde belirleyebilir, hatta beğenmediğiniz ürünleri tekrar tekrar yazdırabilirsiniz. 

3.    Seçimi Nasıl Yapacaksınız? 

Aslında her iki yöntemin de avantajlarından bahsederken seçim kriterlerini söylemiş olduk. Özetlemek gerekirse; 

-          Hem endüstriyel, hem hobi amaçlı ürünler yazdırmayı planlıyorsanız; 3D printing / 3D yazdırma servisi almak,

-          3D modelleme yapamıyor, internet üzerinden model araştırmasına girmek istemiyor veya hazırda 3D çizimi olmayan bir ürün ya da ürünler yazdırmak istiyorsanız; 3D printing / 3D yazdırma servisi almak, 

-          Yılda 100 adetten fazla ürün yazdırmayı planlıyorsanız; 3D printer / 3D yazıcı satın almak, 

-          Herhangi bir konuda araştırma ve deneme amaçlı çalışmalar yapıyor ve 3D yazıcı cihazlara bu yüzden ihtiyaç duyuyorsanız bazı ürünleri tekrar tekrar yazdırmanız gerekeceği için; 3D printer satın almak

 izlemeniz gereken yol olmalıdır. Bir sonraki yazıda ise 3D printing servisi almak isteyenler için faydalı olabilecek bir rehber hazırladık. 



3D Printer / 3D Yazıcı dünyasına ait daha fazla bilgi için fiyatimbu blog sayfasındaki diğer yazılarımız: 
EN YENİ 3D PRİNTER TEKNOLOJİLERİ VE YAZDIRMA MATERYALLERİ 
3D PRİNTER / 3D YAZICI İÇİN YAZDIRMA MATERYALİ NASIL SEÇİLMELİ?
EN İYİ 10 3D MODEL PROGRAMI
3D PRİNTERINIZ İÇİN EN İYİ 5 SLİCER YAZILIMI
TIPTA 3D PRİNTER UYGULAMALARI
SANAT VE MİMARİDE 3D PRİNTER UYGULAMALARI
OTOMOTİVDE 3D PRİNTER UYGULAMALARI
GASTRONOMİDE 3D GIDA YAZICISI UYGULAMALARI
EĞİTİMDE 3D PRİNTER UYGULAMALARI
3D PRİNTER / 3D YAZICI İŞİNDEN PARA KAZANMANIN 5 YOLU
3D PRİNTER / 3D YAZICI TEKNOLOJİSİ HAYATI NASIL DEĞİŞTİRECEK?
2017’NİN EN İYİ 12 3D PRİNTER / 3D YAZICI MODELİ
EN ÇOK TERCİH EDİLEN 5 3D YAZDIRMA / 3D PRİNTİNG SERVİSİ
HOBİ AMAÇLI 3D PRİNTER / 3D YAZICI KULLANANLARA 5 ÖNERİ


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha