3D Printer / 3D Yazıcı Dünyasına Giriş

Yazar: Isil Arikan ,
Temmuz 23, 2017
3D Printer / 3D Yazıcı Dünyasına Giriş

Teknolojinin en yeni ve gelişime en açık icadı 3D printer, başka bir deyişle üç boyutlu yazıcı. Bu o kadar geniş bir konu ki, kullanılan materyalden elde edilen ürüne, baskı tekniğinden yazıcının kullanıldığı sektöre kadar pek çok alanda gelişme ve ilerleme gösteriyor. Belki de bu yüzdendir, cep telefonu ve akıllı telefonların icadı ve gelişiminden sonra IT sektörünü ve yazılımcıları da en çok heyecanlandıran konulardan biri.

İlk 3D yazıcı tanıtıldığında belki de pek çok tüketici tamamen endüstriyel bir kullanım alanı olduğunu düşünmüştü. Ancak aradan geçen 20 yıl içerisinde, ki bu tarz cihazların geçmişi 1990’lara kadar dayanıyor, 3D printer 100 USD’a kadar inen fiyatları ve küçük boyutları sayesinde evlere kadar girmeyi başardı.  

Bizler de bu yazı dizisinde 3D printerları enine boyuna inceleyip ilgilenenlere son derece detaylı ama aynı zamanda sade bir rehber hazırlamak istedik. İsterseniz serinin bu ilk yazısı daha çok üç boyutlu yazıcı cihazlarla ilgili temel bilgiler, özellikleri, çalışma sistemi hakkında olsun, sonra da detaylarına girelim. 

3D Printer Nedir?

3 boyutlu bir çizimden hareket ederek herhangi bir objenin 3 boyutlu halini üretme işlemine 3D printing, yani üç boyutlu yazdırma deniliyor. Bir 3D printer yazdırma işlemine üretilecek ürünün topografik bilgilerinin biraraya getirildiği 3D çizim dosyasıyla başlıyor. İşlem, yazdırma materyalini (filament olarak adlandırılan, genellikle plastik) istenilen şekli alana kadar çok ince katlar halinde üst üste koyarak devam ediyor. 3D yazıcı cihazlarda;

-          Yazdırma işlemi (ince katlar halinde yığarak şekil verme)

-          Kullanılan materyal

açısından farklı ve son derece zengin seçenekler mevcut. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için En Yeni 3D Printer Teknikleri ve Yazdırma Materyalleri yazısını okuyabilirsiniz. 




3D Yazıcı Nerede, Ne Amaçla Kullanılır? 

Yazının başında da belirttiğimiz gibi 3 boyutlu yazıcı cihazlar için çok geniş bir kullanım alanı vardır. 

Evlerde mutfak araç gereçleri, herhangi bir cihazın bozulan bir parçası, çocuklar için oyuncaklar gibi amaçlarla kullanımı son yıllarda yaygınlaşmaya başlamıştır. 



Kaynak: www.disabled-world.com

Endüstriyel kullanımı ise çok daha geniş bir alana yayılmıştır. Özellikle tıp alanında yapay organ ve doku üretiminde kullanımına dair çok ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Havacılık sektöründe uçak içi dekorasyon ürünlerinde, hazır giyim sektöründe kıyafet üretiminde,  yedek parça sektöründe, dişçilik alanında, heykel ve seramik başta olmak üzere sanat alanında, kuyumculuk sektöründe, hemen her sektörde modelleme / prototip yapımında 3 boyutlu yazıcıların kullanımına başlanmıştır ve zamanla çok daha yaygınlaşması beklenmektedir.

Bu konuda daha detaylı bilgi için;

Tıpta 3D Printer Uygulamaları

Sanat ve Mimaride 3D Printer Uygulamaları

Otomotivde 3D Printer Uygulamaları

Gastronomide 3D Gıda Yazıcısı Uygulamaları 

Eğitimde 3D Printer Uygulamaları


3 Boyutlu Yazdırma Servisi Nasıl Alınabilir?

Herhangi bir objeyi 3 boyutlu olarak elde etmek istediğinizde temel olarak iki seçeneğiniz vardır. 

-          Ya kendiniz bir 3D printer alarak tasarımdan üretimine kadar her detayını bizzat yapabilirsiniz,

-          Ya da profesyonel olarak bu hizmeti veren bir şirkete sipariş verebilirsiniz, ki bu durumda tasarım ve modelleme için de destek almanız mümkündür. 

Nadiren 3 boyutlu yazdırma işlemine ihtiyaç duyanlar için ikinci seçenek daha avantajlıyken, sık sık 3 boyutlu yazdırma işlemi yapması gereken veya 3 boyutlu yazdırma işlemi ile üretim yapıp bu işten para kazanmak isteyenlerin tercihi de ilk seçenek olacaktır. 


3D Printer Fiyatları Hangi Seviyededir?

3D yazıcı cihazlar halen gelişmekte olan ve daha çok ilerleme vaad eden bir sektör. Dolayısıyla her yıl daha farklı, daha iyi ve daha ucuz cihazlar piyasaya sunuluyor olacaktır. 2017 itibariyle piyasada 100-400 USD civarında başlayan 3D printer fiyatları 4000 USD seviyelerine çıkmaktadır. 3D yazıcı tasarımcıları ve üreticileri bu cihazlar için fiyat, fonksiyonellik ve kalite üçlüsününe vurgu yaparken, tüketicilerin de kendileri için en önemli ve vazgeçilmez kriterin ne olduğuna karar vermeleri ve bu doğrultuda bir seçim yapmaları gerekir, zira her üçünü de sağlayan cihazlar en pahalılarıdır.. 

En uygun fiyatlı, 100-500 USD civarındaki modeller tahmin edebileceğiniz üzere daha çok yeni başlayanlar ve hobi amaçlı kullananlar için olup yüksek kalitede bir yazdırma işlemi söz konusu değildir. 

Fiyatı 2500 USD ve üzerinde olan modeller ise daha çok endüstriyel alanda kullanıma uygun olup, son derece kaliteli yazdırma işlemi yapan cihazlardır.

En yeni 3D Printer modellerini incelemek için 2017'nin En İyi 12 3D Printer / 3D Yazıcı Modelleri yazısını tıklayın. 

Başta belirttiğimiz gibi bu yazıda 3D yazıcı cihazlar konusunda özet bir giriş yapmak istedik. Bir sonraki yazıda bu cihazların türleri ve kullanılan materyallerden bahsedeceğiz.

Başta belirttiğimiz gibi bu yazıda 3D yazıcı cihazlar konusunda bir giriş yapmak istedik. En Yeni 3D Printer Teknolojileri ve Yazdırma Materyalleri yazısında bu cihazların türleri ve kullanılan materyallerden bahsediyoruz. 

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha