Serigrafi Makinesi Satın Alma Rehberi II – Satın Alma Kriterleri

Yazar: Isil Arikan ,
Mart 22, 2018
Serigrafi Makinesi Satın Alma Rehberi II – Satın Alma Kriterleri


Serigrafi makineleri için ne kadar basit bir sistem olduğu söylense de iş serigrafi baskı makinesi satın almaya geldiğinde durum karışıklaşıyor. Öncelikle buzdolabı, fırın gibi bir insan ömründe 3-4 defa alınacak sıklıkta ve yaygınlıkta değiller. İkincisi konu son derece teknik. Bu sisteme dair teknik donanımınız sınırlıysa her şey bir bulmaca gibi gelebilir. Ancak kendinize temel bazı soruları sorarak yine de bu işin altından hakkıyla kalkabilirsiniz.

O zaman soruları sormaya başlayalım.

 

1.     Manuel Baskı Mı Otomatik Baskı Mı Almalısınız?

Başka bir deyişle “serigrafi makinesini ne sıklıkta, kaç adet ürün basmak için kullanmayı planlıyorsunuz?”. 

Manuel baskı makineleri düşük adetlerde veya zaman zaman baskı yapacak işletmeler için –uygun fiyatlı olması sebebiyle- ideal olup, bir profesyonel tarafından kullanılması gerekir. Yani, makineyi kullanacak kişi bizzat baskıyı yapacağı için teknik anlamda da donanımlı olmalıdır. Otomatik baskı makinelerinde ise bu iş cihaz tarafından yapılır.

Peki bu sıklık nasıl belirleniyor? Aslında çok basit. Eğer baskı için işe bir eleman almanız gerekecekse, sizin zaman zaman bizzat bu işi yapmanız yetmiyorsa otomatik bir serigrafi makinesi tercih etmelisiniz. Öte yandan, eğer serigrafi işine yeni başlayan bir girişimciyseniz iyi ve kaliteli bir manuel serigrafi makinesi alarak başlayıp ilerleyen dönemde otomatik bir makine ile upgrade edebilirsiniz.

 

2.     Masaüstü Serigrafi Makinesi Mi Serbest Bir Makine Mi?

Bu da tamamen serigrafi makinesi için ayırabileceğiniz yer ile ilgili bir soru. Eğer serigrafi işine girmiş ve bu işi büyütme amacı olan bir yatırımcıysanız, muhtemelen belirli büyüklükte bir mekana sahipsinizdir. Dolayısıyla biraz daha büyük ve serbest mir serigrafi makinesi alabilirsiniz. Ancak işletmenizde küçük bir alanda, zaman zaman baskı yapmaya ihtiyaç duyuyorsanız masaüstü seçeneklerine yönelmenizi tavsiye ederiz.

 

3.     Yapacağınız Baskılar Kaç Renkli?

Başka bir deyişle “kaç adet baskı tablası ihtiyacınız olacak?”. Serigrafi makinelerinde tek bir baskıdaki her bir renk için ayrı tabla (veya ayrı şablon) kullanılması gerektiği için daha satın almayı yapmadan önce basacağınız desenlerin maksimum kaç renkli olabileceğini bilmeniz gerekiyor. Siz 8 renkli baskılar için makine alıp bunu zaman zaman 3-4-5 renkli baskılar yapmak için kullanabilirsiniz. Ancak 5 renkli baskı yapmak için alacağınız cihazla hiçbir zaman 7-8 renkli baskı yapmanız mümkün değil.

Ek olarak bir serigrafi makinesinde aynı anda birden fazla baskı yapmak da mümkün. “İstasyon” olarak isimlendirilen makine kafalarının her birinde aynı veya farklı bir deseni bir başka zemine basabilirsiniz. Dolayısıyla eğer yüksek adetli baskı yapmayı planlıyorsanız birden fazla istasyona sahip serigrafi makinelerini de göz önünde bulundurmalısınız. Seçenekleriniz arasında 4 renkli – 2 istasyonlu, 6 renkli – 4 istasyonlu veya 8 renkli - 6 istasyonlu serigrafi makineleri en çok tercih edilenlerdir diyebiliriz.

4.     Bütçeniz Ne Kadar Olmalı?

Serigrafi makineleri uygulanan metod ve kafa sayısına göre değişken fiyatlarda. Ancak 100 USD ile 2000 USD arasında bir bütçe ayırmanız gerektiğini söyleyebiliriz. Düşük kapasitede baskı yapmayı planlıyor ve çok renkli baskılar çalışmayı düşünmüyorsanız fiyatlar düşerken, yüksek kapasitedeki (ve birden fazla istasyonu bulunan ve otomatik) modellerin fiyatları da artıyor. Ancak bunların daha çok matbaa gibi işletmeler tarafından tercih edildiğini söylemek gerek.

 

5.     Marka Seçenekleriniz Neler?

Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu orjinli olmak üzere serigrafi makinesi markaları mevcut. Çoğunun Türkiye distribütörlüğü de bulunuyor. Smooth, Merchmakr, Hoystar, Cecle, SGS ve Arcotrade ilk akla gelen markalardan. Markaların fiyat seviyesi ve ürün kalitesiyle ilgili araştırmanızı yaparken ve fiyat teklifleri alırken servis ağını da sorgulamayı unutmamalısınız.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha