Neden Dezenfeksiyon İçin Antibakteriyel UV Lambası Kullanmalısınız?

Yazar: Isil Arikan ,
Mayıs 28, 2020
Neden Dezenfeksiyon İçin Antibakteriyel UV Lambası Kullanmalısınız?

Covid-19 salgını hayatımıza belki biraz eski ama önemini artık daha iyi anladığımız bir kavram getirdi: Dezenfeksiyon!

Bu süreçte uzmanlardan, yetkililerden ellerimizi nasıl yıkamamız gerektiğini tekrar öğrendik, eve aldığımız yiyecek ve diğer eşyaları nasıl sterilize edeceğimize kafa yorduk ve virüsten korunmak adına maske, kolonya, alkollü temizliyeciler ve sirke ile fazlasıyla haşır neşir olduk. Ancak yeterli mi? 

Tam bir korunma için yeterli sayılmaz. Hayatımızda kontrol edemediğimiz onlarca başka faktör daha var ve biraz daha tedbirli olmanın kimseye zararı yok. 

Hatta bireysel hijyen bir yana, eğer bir iş yeriniz, restoran, cafe, otel, pansiyon gibi işletmeleriniz varsa çalışanlarınızın ve müşterilerinizin de sorumluluğunu taşıyorsunuz. Dolayısıyla ekstra önlemler artık şart. 

UVC lambalı antibakteriyel cihazlar ile dezenfeksiyon ise tüm bu önlemler içerisinde belki de en uygunu. Neden mi? 


Kullanım Kolaylığı

UVC lambalı antibakteriyel cihazlar sirkeli su, kolonya gibi yöntemlere nazaran kullanım kolaylığına sahip. Her şeyden önce kuru bir işlem. Dolayısıyla bilgisayar, cep telefonu, TV ekranı gibi ıslak temizleme yapılamayan yerlerde kullanım için neredeyse tek çare. 

Ek olarak, sıvı temizleyicilerle silme yöntemi ile dezenfeksiyon yaparken bir odadaki cisimlerin kolay ulaşılamayan yerleri yeterince dezenfekte edilemeyebiliyor, hatta bazı durumlarda bu yerlere hiç ulaşılamıyor. 

UVC ışığı ise elle ulaşılamayan her yere ulaşabildiği için kullanıldığı yerde tam performansla dezenfeksiyon gerçekleştirebiliyor. 

UVC lambalı dezenfeksiyon cihazlarının markası, modeli ne olursa olsun temelde bir açma kapama düğmesi ile kullanımı sağlanabiliyor. Ki kontrol panelleri yardımıyla süre, güç gibi ayarlamalar yapmak da mümkün. 

Maliyet

Elbette gücüne ve dezenfeksiyon hacmine göre onlarca farklı model var ve fiyatlar da bu doğrultuda değişken. Ancak ev tipi kullanım için UV lambalı dezenfeksiyon cihazları fiyatı 400 TL seviyesinden başlıyor. Dolayısıyla hemen herkesin altından kalkabileceği bir maliyet. İhtiyaca ve donanıma göre bu fiyat da artıyor. 

Ortalama kolonya litre fiyatının 40 TL seviyesinde olduğu düşünülürse, en uygun fiyatlı UV lambası 10 litre kolonya fiyatına denk geliyor ve bu yatırımı uzun yıllar boyunca kullanabiliyorsunuz. 

Elbette bu ev tipi kullanım için önemli bir karşılaştırma. Ofis ve diğer her türlü iş yeri için antibakteriyel UVC dezenfeksiyon cihazları artık neredeyse bir zorunluluk. 


Yalnız burada önemli bir hatırlatma da yapalım: UVC ışığı deri ve gözle direkt (ya da ayna gibi yüzeylerden yansıyarak) temas ettiğinde kalıcı hasarlar bırakabiliyor. Gözün korneasına zarar verme, ciltten yanıklar veya ışığa daha uzun süre maruz kalma halinde kanser riski bu tehlikelerin başında yer alıyor. 

Dolayısıyla UVC lambalı dezenfeksiyon cihazlarının kullanımı kolaydır, evet, ancak kendinizi korumanız gerekiyor.


Güvenilir Sonuçlar

Antibakteriyel UVC Lambalı Cihazlar, UV Lambalı Cihazlar, UVC Lambalı Cihazlar, Dezenfeksiyon
200 – 280 nanometre dalga boyundaki UVC ışığının bakteriler ve virüsler üzerindeki öldürücü etkisi 100 yıldan uzun bir süre önce kanıtlandı ve hatta hastanelerde ameliyathanelerin, ameliyat araç gereçlerinin sterilizasyonunda da uzun süredir kullanılıyor. 

%99 oranında öldürücü etkisi sebebiyle bakteri ve virüslerden korunmak adına en güvenli yöntemlerden biri diyebiliriz UVC lambalı cihazlar için. 


Toksik Değildir 

Kimyasal temizleyicilerin belki de en önemli dezavantajı toksik, başka bir deyişle bazı bünyeler için zehirli olmalarıdır. Antibakteriyel UV lambaları ise bu açıdan herhangi bir risk içermez. 


Bakteri ve Virüsler Bağışıklık Geliştirmez

Bazı bakteri ve virüslerin çeşitli kimyasal dezenfeksiyon maddelerine karşı bağışıklık geliştirdiği ve artık bu kimyasallardan etkilenmediği biliniyor. Ancak UV lambalı dezenfeksiyon cihazları için böyle bir risk söz konusu değil. 

Çünkü antibakteriyel UV lambalı cihazların virüs ve bakteriler üzerindeki öldürücü etkisi kimyasal değil, fizikseldir. Dolayısıyla virüsler ve bakteriler herhangi bir bağışıklık da geliştiremezler. 


İhtiyaca Yönelik Çözümler

UVC lambalı dezenfeksiyon cihazlarının belki de en önemli özelliği tam da ihtiyaca yönelik alternatiflerinin olması. 

Eğer ihtiyacınız; suyu sterilize etmekse buna uygun ürünler, iş yerinizdeki veya evinizdeki havayı dezenfekte etmekse hava dezenfeksiyonu yapan UVC lambalı cihazlar, yine iş yerinizdeki veya evinizdeki yüzeyleri dezenfekte etmekse buna uygun seçenekler mevcut. 


UVC lambalı cihazlar ve Ultraviyole Işık hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz: 




Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha