Hibrid Fırınlar: Pastacılar ve Fırınların İdeal Ekipmanı

Yazar: Isil Arikan ,
Şubat 17, 2019
Hibrid Fırınlar: Pastacılar ve Fırınların İdeal Ekipmanı

Aslında daha önce fırın ve mikrodalga fırınlar üzerine, ki bu cihazların hemen her türünü de kapsayan, yazılar yazmıştık. Hatta eğer endüstriyel fırın veya endüstriyel mikrodalga fırın satınalma yapmayı planlıyorsanız; 

Endüstriyel Fırın Satın Almadan Önce

7 Adımda Ticari Mikrodalga Fırın Satın Alma

Konveksiyonlu Fırın Satınalma Rehberi

yazılarını okuyabilirsiniz. Öte yandan bu yazıda, tek bir cihazda farklı ısı yayma sistemleri kullanılan hibrid fırınlardan daha detaylı bahsedelim istiyoruz. Bu tarz fırınlar hemen her türlü yiyecek ve pişirme işlemi için uygun olsalar da özellikle pastacılık ve fırıncılıkta en çok tercih edilen ekipmanlardan. 

Hibrid Fırın Nedir?

Birden fazla farklı ısıtma sisteminin tek bir fırında kullanıldığı cihazlara hibrid fırın deniliyor. Bu cihazların ev tipi olanları mevcut olduğu gibi endüstriyel hibrid fırınlar da son derece yaygın. 

Hibrid Mikrodalga Fırın Nedir?

Hibrid mikrodalga fırınlar ise normal hibrid fırınlarla hem benzeşiyor hem de bambaşka bir ürün. Mikrodalga fırın olmasından dolayı bu cihazlarda ısıtma radyo dalgaları aracılığıyla sağlanıyor. Direkt bir ısı transferi söz konusu olmayıp, radyo dalgaları pişecek veya ısıtılacak ürünleri içten ısıtıyor. Hibrid mikrodalga fırınlar ayrıca, aynen normal hibrid fırınlar gibi, iki farklı özelliği bünyesinde bulundurduğu için bu adı almış. Yani bu mikrodalga fırınlar radyo dalgalarıyla pişirme yapabildiği gibi ızgara özelliği de var. 

Hibrid Fırın Avantajları Nelerdir?

Aslında hibrid fırın sistemlerinin avantajı yukarıda yaptığımız tanımın içinde gizli. Ya da aslında gizli değil, apaçık. Bu fırınlar sahip oldukları farklı ısıtma sistemlerinin avantajlarını kombine ediyorlar. 

Örneğin pastacılıkta pişirme işleminin ilk aşamalarında DGF (direct gas fired) sistemiyle ürün gereken sıcaklığa getiriliyor. Ve beklenen sertliğe kavuştuğundaysa FC (forced convection) sistemi devreye girerek pişirilen üründe renk kontrolü, eşit pişme ve nemlilik sağlanıyor. Üstelik bu farklı işlemlerin kombinasyonu sayesinde daha düşük sıcaklıklarda ve daha az yakıt / elektrik kullanılarak pişirme sağlanabiliyor. 

Hibrid Fırınların Kullanım Alanları

Aslında yazının başında da hibrid fırınların hemen her türlü yiyeceğin pişirilmesinde kullanılabileceğini söylemiştik. Ki bu fırınların hem ev tipi hem de endüstriyel tipleri mevcut. Ancak her ne kadar her türlü işletmeye ve her türlü yiyeceğe uygun olsa da ideal kullanım alanlarını; 

-          Mükemmel nem dengesi, sertlik, yumuşaklık kontrolü ile hamur işi ürünlerin pişirilmesinde, 

-          Yüksek adetli üretim yapılan bisküvi, kraker gibi fırın ürünlerinin üretiminde, 

-          Hızlı servis (fast food gibi) yapılan işletmelerde

şeklinde sıralayabiliriz.

2018’de En Çok Tercih Edilen Endüstriyel Hibrid Fırınlar 

Aslında endüstriyel hibrid fırınlarda çeşit göründüğünden daha çok. Hemen her markada tek bir model bile büyüklüğüne, kapasitesine, kullanılan enerji türüne, raf sayısına, gücüne göre alt sınıflara ayrılarak çeşitliliği arttırıyor. Ancak son dönemde en çok tercih edilen ilk 3 hibrid fırından kısaca bahsetmek gerekirse...

Picard – Revolution Hibrid Modeli 

Picard’ın Revolution Hibrid modelinin en önemli özelliği fırın içerisinde farklı ürünlerin aynı anda pişirilebilmesi. Cihaz elektrikli veya gazlı olarak tercih edilebileceği gibi raf materyallerinde de seçenekler çok çeşitli. Öte yandan bu modelin seçenekler arasında en pahalısı olduğunu da belirtmek lazım. 

Amana Express – ACE14N 

Bir atölye gibi çok yüksek adetli üretim yapılmayan ancak hızlı servis gerektiren işletmelerin tercihi olabilecek Amana Express’in ACE14N modeli 4000 USD civarındaki fiyat seviyesiyle en düşük maliyeti hibrid fırın seçeneklerinden biri. 

Merrychef – E5 Eikon

Merrychef’in E5 Eikon modeli ise hem geleneksel fırın hem de mikrodalga fırın olarak kullanılabiliyor. Bu ürün de küçük ve orta ölçekli işletmelerde, hızlı servis edilmesi gereken ürünlerin pişirilmesinde ve ısıtılmasında idealken fiyat seviyesi 6000 USD civarında. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha