Güneş Paneli Satınalma Rehberi

Yazar: Isil Arikan ,
Ağustos 17, 2018
Güneş Paneli Satınalma Rehberi


Elektrik fiyatlarının yüksekliği ister istemez herkesi alternatif çözümler üretmeye zorluyor. Aslında ülkemizde çoğunlukla su ısıtmak amacıyla kullanılan güneş enerjisi sistemleri ise daha yaygın olarak Amerika ve Avrupa’da olmak üzere, ev veya küçük işyerlerinin elektrik ihtiyacını da üretmek üzere kullanılıyor. Sistem başlardaki yatırım maliyetine katlanıldığında uzun vadede bir ev veya işyerinin tüm elektrik ihtiyacının (coğrafi konuma ve mevsime göre değişmekle birlikte) %50 - %70 oranında bir kısmını karşılıyor. Doğal olarak uzun vadede son derece kârlı bir yatırım. Ancak başlangıç yatırımını planlarken kriterler çok ve karmaşık, haliyle karar vermesi de zor.

Güneş enerjisi sistemlerinin en işlevsel kısımlarından güneş panelleri ise en önemli fonksiyonu yerine getirmesi sebebiyle karar vermede belirleyici kriter diyebiliriz. Dolayısıyla serinin son yazısında güneş paneli satınalmak isteyenler için bir rehber hazırlamak istedik. Güneş paneli satın alırken dikkat edilmesi gereken kriterler, cevap aramanız gereken sorular ve belirleyici etkenler nelerdir diye başlayalım o zaman... 

 

Enerji İhtiyacınız (Output)

Sadece güneş paneli değil, herhangi bir ürün alırken de en önemli belirleyici o ürünle ne elde etmeyi planladığınızdır. Söz konusu güneş panelleri olduğunda ise bunu güneş enerjisi sisteminden elde etmeyi planladığınız watt cinsinden elektrik olarak düşünebiliriz. Teknoloji ve markadan bağımsız olarak güneş panelleri, günün en güneşli zaman diliminde 40 ile 200 watt arası elektrik üretebilirler. Ve teknoloji ile marka da burada devreye girer. Eğer siz gün içinde 40 – 60 watt arası, öğlen saatlerinde bile yaklaşık 100 watt civarı bir elektrik üretimiyle yetinebilecekseniz daha düşük output’a sahip olan uygun fiyatlı güneş panelleri alabilecekken, daha yüksek bir elektrik ihtiyacınız varsa farklı seçeneklere yönelmelisiniz. Hatta bunun için de daha önceki aylarda gelmiş olan elektrik faturalarınızı inceleyerek ortalama ne kadarlık bir elektrik tüketiminiz olduğunu da belirleyebilirsiniz. 

 

Güneş Paneli Teknolojisi 

Güneş Enerjisi II: Güneş Panelleri Nedir Nasıl Çalışır yazısında da bahsettiğimiz gibi çoğunlukla silikon kullanarak üretilen güneş hücrelerinin bir araya getirilerek bir cam ve panel arasında sandwich gibi sıkıştırılmasıyla elde edilen güneş panelleri birkaç farklı tekonoloji ile çalışabiliyor. Ve satınalma kriterleri arasında bu teknolojilerin de karar vermeye etkisi var. 

Monocrystalline paneller siyah renkli olur ve Multicrystalline (Polycrystalline) panellere kıyasla daha yüksek verimlilikle çalışırlar. Aslında aralarındaki fark da silikon güneş hücrelerinin üretim proseslerindeki farktan kaynaklanır. 

Polycrtstalline veya multi-crystalline (ki thin-film, ince-film olarak da isimlendirilir) güneş panelleri ise daha düşük verimlilikle çalışır ancak daha az veya zayıf güneş ışınlarının olduğu ortamlarda da elektrik üretirler. Üretim maliyetleri de monocrystalline panellere kıyasla daha düşüktür. 

 

Depolama Çözümleri 

Üretilen elektriğin depolanması da güneş enerjisi sistemleri kurarken işin başında göz önüne almanız gerekenlerden. Güneş enerjisi sistemlerini sadece su ısıtmak amacıyla kullanmayacaksanız, bulutlu bir günde dahi bir evin veya küçük bir iş yerinin elektrik ihtiyacı güneş panelleri ile karşılanacaktır ki bu durumda güneşli günlerde ihtiyaç fazlası elektrik üretimi meydana gelir. Bu elektriği bataryalarda depolamak seçeneklerden biri. Ancak bu yolun bir ev veya küçük bir ofisteki güneş enerjisi sistemi için fazla maliyetli olduğunu belirtmek gerekir. Daha uygun maliyetli yöntem ise back-up, yani yedekleme jeneratörü kullanmaktır. Bu durumda güneş paneli satın alırken sistemle uyumlu jeneratör seçeneklerini de gözden geçirmelisiniz. 

 

Verimlilik

Bir güneş panelinden elde edilen watt cinsinden enerji miktarının güneş panelinin yüzey alanına oranı sistemin verimliliğini belirliyor. Ve daha yüksek verimlilik, daha küçük alanda daha çok enerji üretmek anlamına geliyor. Tabii “daha küçük alan” aynı zamanda daha az kurulum maliyeti anlamına da gelmektedir ki bir güneş enerjisi sisteminin yarattığı en büyük maliyet de kurulum maliyeti olduğu için yüksek verimlilikle çalışan güneş panelleri küçük alanlarda, düşük kurulum maliyetiyle yüksek miktarda enerji üretenlerdir diyebiliriz. 

Dolayısıyla güneş paneli satın alırken sahip olduğunuz (panellerin konumlandırılacağı) mekanın büyüklüğü, kurulum maliyeti ve sistemin üretmeyi vaat ettiği watt cinsinden elektrik miktarını birlikte değerlendirmelisiniz. 

 

Servis ve Garanti

Ve elbette her türlü dayanıklı tüketim malları satınalmasında önemli bir kriter olan, markanın veya distrübütörün sunduğu garanti süresi ile yetkili servis ağı satınalma açısından önemli bir kriter.  

 

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha