Günceli Yakalayın I: Otelcilikte Yeni Trendler

Yazar: Isil Arikan ,
Nisan 28, 2018
Günceli Yakalayın I: Otelcilikte Yeni Trendler


Otelcilik; turizm sektörünün güçlü olduğu ülkemizde, yakın dönemde yaşanan problemlere rağmen hala geniş bir kitleye istihdam sağlıyor. Öte yandan bu sektörde rekabet her zaman zordu, giderek daha da zorlaşıyor. Online rezervasyonlar, müşteri memnuniyeti veya şikayetlerinin sosyal platformlarda yer alması, farklı hedef kitlelere hitap eden “şehir otelleri, kayak merkezi otelleri, deniz kıyısı otelleri” gibi farklı alanlarda uzmanlaşmalar zaten uzun bir süredir sektörü değiştiren, dönüştüren trendler arasındaydı. Ancak değişim, dönüşüm hiçbir zaman bitmiyor. O yüzden, bu iki yazılık serinin ilkinde önce otelcilikte yeni trendler ardından da dijital trendlerden bahsedelim. Bakalım sektörü bekleyen ne gibi değişimler var...  

 

1.     Yerel Aktiviteler

Aslında booking.com, Airbnb gibi geniş kapasiteli otel arama motorları otelcilik sektöründe hizmet veren işletmeler için büyük bir pazara ulaşma imkanı yaratmakla birlikte bu kolaylık sektördeki rekabeti de zorlaştırmaya başladı. Herhangi bir bölgedeki tüm otellere tek bir ekran üzerinde ulaşıp hepsinin özelliklerini gören müşteriler kendilerine sunulan seçenekler arasından fiyat, kalite, konfor, temizlik, ve ekstra servislerin en ideal kombinasyonunu tercih etmeye alıştı. Haliyle otelcilikte yeni trendler gelişirken rekabet avantajı yaratacak, orjinal servisler ilk akla gelen çözümler arasında yerini aldı. 

2018 yılı itibariyle de “yerel aktiviteler” bunlar arasında en trendy olmaya aday. Örneğin otelcilik sektörünün duayenlerinden Waldorf Astoria oda fiyatlarına “Unutulmaz Bir Deneyim” adı altında, otelin bulunduğu bölgeye göre çeşitli yerel aktiviteler dahil etmeye başladı. Eğer butik bir otelseniz elbette Waldorf Astoria Dubai Palm Jumeriah gibi “deveye binme ve çölde iki kişilik yemek” şeklinde çok pahalı bir deneyim sunmak zorunda değilsiniz, ancak oda fiyatlarına daha uygun fiyatli yerel aktiviteler ekleyememeniz için de hiçbir sebep yok. Güney sahillerinde yer alan bir otelseniz “rehber eşliğinde günü birlik doğa yürüyüşü”, bir kayak merkezinde yer alan otelseniz “2 - 3 saatlik özel kayak veya snowboard dersi”, Kapadokya, İstanbul, Mardin, Midyat gibi tarihi güzelliklerin yer aldığı bir bölgedeyseniz sertifikalı bir rehberden “2 – 3 saatlik bölgedeki eserlerin tarihçesi” dersi ilk akla gelen yerel aktivitelerden.

 

2.     Katı İptal Politikaları

Otelcilikte Yeni Trendler yazısında duymayı bekledikleriniz muhtemelen müşteri odaklı yenilikler. Ancak burada sizi biraz şaşırtacağız. Hemen uygulamaya geçmesiniz bile bir süre izlemenizi önerdiğimiz yeni trend ise otellerin gittikçe katılaşan rezervasyon iptali politikaları. 

Marriott, Hilton, Hyatt gibi otelcilik sektöründe trendsetter, başka bir deyişle standartları ve trendleri belirleyen, oteller biraz dikkatli izlerseniz ücretsiz rezervasyon iptali politikalarını “check-in’den 24 saat öncesine kadar” seviyesinden “check-in’den 48 saat öncesine kadar” seviyelerine çekmeye başladı. Daha küçük veya yerel oteller için bunun henüz pratikte uygulaması zor olsa da, sektörde standartların değişmeye başlaması uzun vadede tüm sektörü etkisi altına almaya aday. 

 

3.     Misafir Dışı Hizmetler

Otelcilik elbette konaklayan misafirlere sunulan hizmetlerin fiyatlandırılması ile gelir yaratan bir işletme modeli. Ancak bunun dışında bir gelir kalemi olmayacak diye bir kural da yok. Accor Hotels zinciri de işte bu fırsatı değerlendiren bir işletme politikaları yeniliğine imza atarak otelcilikte yeni trendler yaratan bir akım başlatıyor. AccorLocal isimli hizmetleri ile herhangi bir otellerinin çevresinde yaşayan ancak otel müşterisi olmayan, başka bir deyişle otelde konaklama yapmayan, kişilere otelin çeşitli servislerinden belirli bir ücret karşılığında faydalanma olanağı yaratan sistemle gelir kalemlerini arttıran ve farklı müşteri kitlelerine de hitap eden otel bu konuda bir ilk. Siz de benzer şekilde düşünerek otelinizin çamaşır yıkama servisini çevrede yaşayanlara açabilir, restoranınızı bölgedeki çeşitli organizasyonlarda catering olarak kullanabilir, metropol bir bölgede yer alıyorsanız küçük bir ofis yaratarak çevrede mobil çalışanlara uygun ofis ortamı sağlayabilirsiniz.  

 

4.     Yalnız Seyahat Edenler

Aslında sayıları son 10 yılda artmakla birlikte yalnız seyahat etmeyi tercih edenler henüz otelcilik sektörünü domine etmeye başlamadı. Ancak kısa bir süre içerisinde otelcilikte yeni trendler arasında özellikle yalnız seyahat eden gezginleri hedefleyen politikaları görmeye başlayacağız. Zira her ne kadar toplum olarak aile, arkadaş grupları gibi sosyal kalabalıkların önemli olduğu bir kültüre sahip olsak da dünyada trendler bireyselleşme yönünde. Bundan etkilenmememiz mümkün değil. Gerek yerli gerek yabancı misafirler arasında yalnız seyahat edenlerin oranının artmasıyla birlikte yakın gelecekte bu tarz misafirler için sosyalleşmeye zemin hazırlayan ortak alanlar ve aktiviteleri otel hizmetleri kapsamına almanız gerekecek. O halde neden şimdiden düşünmeye başlamıyorsunuz? Hatta sizlere bu konuda bir fikir de biz verelim... Yalnız seyahat edenler arasında “digital nomad” denilen, yani hem gezip hem de uzaktan çalışmaya devam eden gezginler de sayıca çok fazla. Dolayısıyla bu tarz müşterileri hedefleyerek otelin wifi donanımını reviz edebilirsiniz.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha