Dijital Multimetre Satınalma Rehberi

Yazar: Isil Arikan ,
Aralık 16, 2018
Dijital Multimetre Satınalma Rehberi

Akım, gerilim, direnç, frekans, kondansatör kapasitesi, transistör kazancı, sıcaklık ve kısa devre kontrolü ölçümlerinin hepsini yapan cihazlara bilindiği gibi multimetre deniliyor. Aslında bu ölçümlerin her birini tek tek yapan cihazlar var -örneğin akım için ampermetre, gerilim için voltmetre- ancak tüm bu elektrik ölçümlerinin hepsini birden yapması sebebiyle multimetreler elektrik sektöründekiler için çok fonksiyonlu hayat kurtarıcılardan. 

Dijital multimetreler ise analog multimetlerin dezavantajlarını ortadan kaldırarak teknolojik ilerlemelerin de yardımıyla çok daha hassas ölçüm yapan yeni nesil multimetre olarak sektöre giriş yapalı çok oldu. Haliyle bu sürede pek çok marka, model ve kalitede dijital multimetreler piyasaya sunuldu. Dolayısıyla bu da dijital multimetre satın almak isteyen ancak bu konuda teknik donanımı bir elektrik teknisyeni seviyesinde olmayanlar için binlerce seçenek arasından işine en çok yarayanın hangisi olduğunu bulamamak şeklinde sonuçlar doğurabiliyor. O yüzden Dijital Multimetre Satınalma Rehberi yazısında biraz da bu hassas cihazların satınalma kriterlerinden, ihtiyacınıza en uygun olanı belirlemenin yollarından bahsedelim.

Teknik Spesifikasyonlar

Aslında hemen hemen tüm dijital multimetreler ondalık okumaları gösteren LCD bir ekran gibi standart bazı donanımlara sahip. Öte yandan işinizin gerekliliklerine göre detaylarda farklılaşma başlıyor. Örneğin otomotiv sektöründe kullanıma uygun dijital multimetreler yüksek voltajları ölçebilirken düşük voltaj ölçümlerinde yeteri kadar hassas sonuçlar vermeyecektir. Dolayısıyla batarya, ampüller, test transistörleri, entegre devreleri gibi özelliklerinin cihazın kullanılacağı alanla uyumluluğu önemli. Dijital Multimetre Satınalma Rehberi yazısında sizlere tam olarak hangi özelliklere sahip bir cihaz almanız gerektiğini söyleyemeyiz belki ancak en önemli kriter olarak işinizin ve faaliyet gösterdiğiniz alanın gerekliliklerini satınalma kriterlerinin en başında bulundurmanız gerektiğini belirtebiliriz. 

Marka, Model ve Kalite

Teknik özelliklerin farklı olmasının yanında HP, Wavetek/Materman, Aligenti, B + K Precision, Fluke, Extech veya Beckman başta olmak üzere onlarca marka da çeşitli modellerde dijital multimetre üretiyor. Seçim yapmak gittikçe daha da zorlaşıyor haliyle. Bu durumda sadece almak istediğiniz cihazı değil aynı zamanda benzer özelliklere sahip modellerin farklı markalardaki fiyat kıyaslamasını, marka güvenilirliğini ve teknik servis desteğini de araştırmak gerekiyor. 

Fiyat

Elbette, diğer tüm cihazlarda da olduğu gibi, dijital multimetrelerin fiyatları marka, model ve sahip olduğu özelliklere göre değişiyor. Piyasada 30 USD ile 700 USD arasında değişen bir skalada binlerce model mevcut. Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var ki cihazın kalibrasyonu da fiyatı etkileyen kriterlerden biri. Hali hazırda kalibre edilmemiş olarak satışa sunulan ürünler aynı özelliklere sahip rakiplerine göre çok daha uygun fiyatlı. Doğal olarak. Ancak onları da gereken hassasiyette kullanabilmek için belirli periyodlarda –genellikle yılda 1 defa- kalibre ettirmeniz gerekecek ki bu da yeterli donanıma sahip teknik elemanınız yoksa yıllık 50 – 60 USD arası bir masraf anlamına geliyor. 

Özetle; piyasada farklı özelliklerde sayısız dijital multimetre mevcut. Başta işinizin gereklilikleri olmak üzere bütçenize en uygun ve en güvenilir markanın satışa sunduğu ürünler arasından tercih yapmak uzun vadede verimli ve daha az maliyetli bir satınalma yapmanızı sağlar. 

Ayrıca kalibrasyona gerek olmayan bir model aldatmacasına da kapılmamalısınız. Ölçüm yapan her türlü cihazın belirli aralıklarla kalibre edilmesi gerekir. Kalibrasyon gerektirmediği söylenen cihazları, ki satınalma fiyatları çok ucuzdur, ölçüm sonuçları yeterli hassasiyette çıkmadığı zaman yenisi ile değiştirmeniz gerekecek. 

Fiyatimbu desteğiyle dijital multimetre satınalma için linkine göz atabilirsiniz


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha