Türkiye’de Teknoparklar

Yazar: Isil Arikan ,
Ocak 05, 2019
Türkiye’de Teknoparklar

Yenilikçi fikirlerin doğduğu, geliştirildiği, AR-GE temelli çalışmaların yapıldığı teknoloji üretim ve yaratım bölgeleri teknoparklar ülkemizin çeşitli illerinde olmak üzere şimdilik 55 tane. 14 tanesi de yapım aşamasında. Girmesinin zor, içinde kalmasının daha zor ancak sağladığı avantajların da o oranda yüksek olduğu teknoparklarda yer alan şirketlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın websitesindeki verilere göre bugün 4500’ün üzerinde firma 50 bine yakın personelle yazılım, bilgisayar ve iletişim teknolojileri, elektronik, makine ve teçhizat imalatı gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. Aynı kaynaktan edindiğimiz bilgiye göre bugüne kadar 23 bin proje tamamlandı ve halen 9000’e yakın AR-GE projesi de sürdürülüyor.

İlki 1992 yılında ODTÜ – KOSGEB işbirliğiyle açılan ülkemizdeki teknoparklardan ODTÜ Teknokent ve hemen hemen aynı tarihlerde kurulan İTÜ – KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi en başarılılarından olup Konya, Kayseri, Eskişehir gibi illerde de teknoparklar kurulmaya devam etmektedir. Ancak bu illerde yer alan teknoparkların iş inkübatörü (kuluçka merkezi) olduğunu söylemekte fayda var.

Aslında belki de yeri gelmişken iş inkübatörlerinden de kısaca bahsetmemiz lazım. Devlet ve / veya üniversiteler tarafından destekle kurulan ya da kurulma aşamasındaki teknoloji temelli küçük girişimler, iş geliştirme açısından rehberlik de almaya ihtiyaç duyarlar. Ve genellikle iş inkübatörlerinde fiziksel olarak birarada bulunan bu girişimler aldıkları destek sayesinde de projelerini başarıyla tamamlayıp seri üretime geçmeye hazır olduklarında ise ya kendi binalarına veya diğer büyük teknoparklara taşınarak faaliyetlerini büyütüp devam ettirirler ve kuluçka merkezlerindeki yerlerini de sıradaki yeni girişimcilere devrederler. Bir çeşit “küvöz” de diyebiliriz iş inkübatörleri için.

Peki Türkiye’de yer alan bu teknokentler hangileri derseniz alfabetik sırayla özet halinde söyleyelim, hatta bir kısmı hakkında kısaca bilgi de verelim.

Ankara Üniversitesi Teknokent, Ankara: Teknokent, kuluçka merkezi, teknoloji transfer ofisi ve sosyal alanlarıyla 2009 yılından beri AR-GE çalışmalarına destek veriyor.

Antalya Teknokent, Antalya: Yazılım, bilişim, gıda, uzay ve havacılık alanlarında faaliyetleri destekliyor.

Ata Teknokent, Erzurum: Yazılım ve enerji başta olmak üzere tüm sektörlere açık.

ATAP, Eskişehir: 1996 yılında kurulan ATAP hem bir kuluçka merkezi hem de teknopark.

Bilişim Vadisi, Kocaeli: TÜBİTAK Destekli Bilişim Vadisi ülkenin ilk entegre kuluçka merkezi olma hedefinde.

Bilkent Siberpark, Ankara: 2002 yılında kurulan Bilkent Siberpark teknoloji temelli girişimler özelinde bir kuluçka merkezi ve teknopark.

Boğaziçi Üniversitesi Teknopark, İstanbul: 2010 yılından beri iletişim teknolojileri, yazılım ve tasarım başta olmak üzere medikal, kimya gibi sektörleri de destekleyen bir teknopark.

Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Teknokent, Bolu: Bilişim teknolojileri, turizm başta olmak üzere farklı sektördeki girişimcilere teknolojik anlama destek veren bir teknopark.

Cumhuriyet Teknokent, Sivas: 2007 yılından itibaren farklı sektörlerden şirketleri teknoloji ve rekabet alanında destekliyor.

Çukurova Teknokent, Adana: Farklı sektörlerden firmalara ticari alanda başarı elde edebilmeleri için destek programları sunan Çukurova Teknokent 2004 yılından beri faaliyet gösteriyor.

Depark, İzmir: 2013 yılından beri iki farklı yerleşkede hizmet veren Depark kazandığı ödüllerle Türkiye’nin en önemli teknokentlerinden biri olmayı sürdürüyor.

Gazi Teknopark, Ankara: 20 bin metrekare kapalı alanda girişimlere altyapı zenginliği ve nitelikli destekler sunarken sunarken, vergiye yönelik teşvikleriyle de dikkat çekiyor.

GOSB Teknopark, Kocaeli: 120 bin metrekarelik alana kurulu GOSB Teknopark’ta girişimcilerin kiralayabileceği 12.756 metrekarelik alan bulunuyor.

Hacettepe Teknokent, Ankara: 2003 yılında Hacettepe Üniversitesi bünyesinde kurulan Hacettepe Teknokent toplam 2 milyon 756 bin 617 metrekarelik açık alanıyla Türkiye’nin en büyük teknokentlerinden biri olma özelliğini taşıyor.

İstanbul Teknokent, İstanbul: İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulan İstanbul Teknokent, köklü geçmişi ve akademik birikimiyle 56 firmaya teknik altyapıyla gelişime yönelik stratejiler konusunda destek oluyor.

İTÜ Arı Teknokent, İstanbul: 1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ve KOSGEB işbirliği ile 6 binada, 54 bin metrekarelik alanda faaliyet göstermeye başlayan İTÜ Arı Teknokent, danışmanlık, bilgi ve gelişim sistemleriyle Türkiye’nin günümüzdeki en önemli teknokentlerinden biri.

ODTÜ Teknokent, Ankara: Türkiye’nin ilk teknoparkı olma özelliğini taşıyan ODTÜ Teknokent 120 bin metrekare kapalı alanda 300’ün üzerinde AR-GE firmasının faaliyetlerine destek veriyor.

Teknopark İstanbul, İstanbul: %45 Aavunma Sanayi Müsteşarlığı ve %40 İstanbul Ticaret Odası ana ortaklığıyla Pendik’te kurulan Teknopark İstanbul, bilim ve iş dünyası arasında en ideal etkileşim ortamını tesis etmek amacıyla çalışıyor.

TÜBİTAK Marmara Teknokent, Kocaeli: Üniversite, kamu ve sanayi işbirliğinin en başarılı örneklerinden biri olan TÜBİTAK Marmara Teknokent 620 bin metrekarelik alanda gelişmiş transfer ofisi, kuluçka, ön kuluçka merkezleri ve daha birçok teknik altyapıyı karşılayacak departmanlarıyla dikkat çekiyor.

Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Bursa: 2005 yılında Türkiye’nin 20. teknokenti olarak kurulan Ulutek, 1496 proje ve 100’ü aşkın firma ile ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Yıldız Teknopark, İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Davutpaşa ve İkitelli yerleşkelerinde faaliyet gösteren Yıldız Teknopark, 250 AR-GE firmasına destek veriyor.

Türkiye’de Teknoparklar hemen her ile yayılmış durumda. En azından ismen bahsetmemiz gerekirse diğerleri de;

Bozok Teknopark, Yozgat

Çanakkale Teknopark, Çanakkale

Çorum Teknokent, Çorum

Dicle Teknokent, Diyarbakır

Dumlupınar Tasarım Teknokent, Kütahya

Düzce Teknopark, Düzce

ideEGE (Ege Üniversitesi), İzmir

Erciyes Teknopark, Kayseri

Erzurum ATA Teknokent, Erzurum

Fırat Teknokent, Elazığ

Gaziantep Teknopark, Gaziantep

Göller Bölgesi Teknokent, Isparta

İzmir Bilimpark (İzmir Ekonomi Üniversitesi), İzmir

Kahramanmaraş Teknokent, Kahramanmaraş

Kocaeli Üniversitesi Teknopark, Kocaeli

Konya Teknokent, Konya

Malatya Teknokent, Malatya

Technoscope Mersin Teknopark, Mersin

OSTİM Teknopark, Ankara

Pamukkale Teknokent, Denizli

Sakarya Teknokent, Sakarya

Samsun Teknopark, Samsun

Şanlıurfa Teknokent, Şanlıurfa

Teknopark İzmir (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü), İzmir

Trabzon Teknokent, Trabzon

Trakya Teknopark, Edirne

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Teknokent, Van


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha