Her Sağlık İşletmesinde Bulunması Gereken 7 Medikal Cihaz

Yazar: Isil Arikan ,
Mayıs 05, 2018
Her Sağlık İşletmesinde Bulunması Gereken 7 Medikal Cihaz


Elbette her sağlık işletmesi tam teşekkülü bir hastane kadar donanımlı olmayabilir.  Ancak sunulan hizmetlerin tansiyon ölçmenin ötesine geçmesi de her boydaki sağlık işletmesinden beklenen bir özellik. Acil durumlarda müdahale, temel kalp rahatsızlıklarına tanı koyabilme, belki küçük operasyonlar gibi hizmetlerin tamamı ister en küçük sağlık ocağı, ister farklı konularda hasta kabul eden hastaneler olsun hemen her sağlık biriminin karşılaması gereken bir yükümlülük. 

Hatta diyebiliriz ki; doğası gereği tıbbi müdahaleler kapsamlı ve her türlü olasılığa karşı donanımlı olmalı. Tabii bu da herhangi bir sağlık biriminin ekipman açısından da donanımlı olmasını gerektiriyor. O yüzden Her Sağlık İşletmesinde Bulunması Gereken 7 Medikal Cihaz yazısında hastalara hem temel tıbbi bakım servisinin eksiksiz sunulmasına yardımcı olacak, hem de farklı konularda beklenmedeik sağlık problemlerine hazırlıksız yakalanmanın önüne geçecek, başka bir deyişle yüksek hasta memnuniyeti sağlayacak medikal cihazlar nelerdir, bu cihazlar neden gereklidir kısaca bir bakalım. 

 

1.     EKG Makineleri

Belirli bir periyodda hastanın kalbindeki elektriksel aktiviteleri ölçerek kaydını tutan EKG Makineleri temelde kalp ritmi üzerinden hastada herhangi bir kalp sağlığı problemi olup olmadığının tanısını koymaya yardımcı oluyor. Herhangi bir sağlık işletmesi envanterindeki en önemli medikal cihaz da diyebileceğimiz EKG Makineleri kalıcı hasar bırakma veya ölümle sonuçlanma hızı çok yüksek kalp hastalıklarının tanısında kritik rol oynuyor. Bu cihazlar her tür sağlık biriminde hasta kontrolleri altındayken kalpteki normal ve anormal ritmleri ölçmelerini sağlaması sebebiyle mutlaka bulundurmaları tavsiye edilen cihazların başında geliyor. 

 

2.     Kardiyak Stres Sistemleri

Her Sağlık İşletmesinde Bulunması Gereken 7 Medikal Cihaz yazısının bir önceki maddesinde de söylediğimiz gibi kalp rahatsızlıkları tüm sağlık problemleri arasında ölümle sonuçlanma veya kalıcı hasar bırakma hızı en yüksek olanlardan. Vücudun diğer organlarında yer alan rahatsızlıklar belirli bir süre önceden belirtiler gösterip sinyal verirken kalp rahatsızlıkları çoğunlukla önceden herhangi bir işaret vermeksizin ortaya çıkıyor ve hızlı tanı koyulup müdahale edilemediğinde ciddi zararlar verebiliyor. Dolayısıyla ister küçük bir sağlık birimi olsun ister tam teşekküllü büyük bir hastane, kardiyoloji özelindeki tanı amaçlı medikal cihazlar işletmenin envatnerinde bulunması gereken en kritik cihazların başında yer alıyor. 

Bunlardan bir diğeri de normal ritminin dışındaki şartlarda vücudun tepkilerini ölçen stres sistemleri. Stres testleri genellikle maksimum fiziksel güç harcandığı zamanlarda dolaşım ve kalp fonksiyonlarını inceler ve normal koşullarda gözlemlenemeyen sağlık problemlerini ortaya çıkarmaya yarar. 

 

3.     Tanı Amaçlı Ultrason 

 

Radyasyon kullanmadan ve hastaya acı vermeden iç organları gözlemlemeyi sağlayan ultrason cihazları da bir sağlık işletmesinde bulunması gereken kritik medikal cihaz listesinin ilk sıralarında yer alır. 

 

4.     Hasta Yatakları ve Operasyon Masası

Elbette hastanelerde belirli sayıda hasta yatağı şart. Ancak daha küçük sağlık birimlerinde bile kısa süreli yatarak tedaviler için -işletmenin hasta sirkülasyonu ile doğru orantılı bir sayıda- hasta yatağı ve bazı temel müdahaleler (örneğin; yağ bezesi alma, yara temizleme gibi küçük operasyonlar) için operasyon masası gereklidir.  

 

5.     Sterilizasyon Cihazları

Sağlık birimlerinde kullanılan her türlü malzemenin mikrop, bakteri ve virüslerden arındırılması temel günlük operasyonlardan biri. “Otoklav” olarak bilinen bu medikal cihazlar basınçlı su buharı ile doymuş bir ortamda ve 100 dereceyi aşan sıcaklıkta, yarım saatten daha kısa bir sürede içerisine koyulan malzemeleri sterilize ediyor. 

 

6.     Defibrilatörler

Her Sağlık İşletmesinde Bulunması Gereken 7 Medikal Cihaz yazısında son bir kardiyoloji ekipmanından daha bahsedelim, ancak bu sefer tanı değil tedavi amaçlı. Taşikardi, ventriküler fibrilasyon veya kardiyak artimi gibi kalp fonksiyonlarının hayatı tehdit edecek düzeyde sekteye uğradığı durumlarda acil müdahale ekipmanı olarak kullanılan defibrilatörler belki küçük sağlık işletmeleri için nadir ihtiyaç duyulacak ancak hayat kurtaran ekipmanlardan. Tedavi edici dozlarda elektrik enerjisini hasta vücuduna vermeye yarayan defibrilatörler kalp ritmini düzene sokmaya yarayan medikal cihazlar sınıfında. 

 

7.     Hasta Monitörleri 

LCD monitörler medikal cihazlar arasında artık standart ürünlerden. Sadece tıbbi operasyonlarda değil, hastanın yaşamsal fonksiyonlarının düzenli olarak görüntülenmesinde de kullanılan monitörlerin en küçük sağlık biriminde bile belirli sayıda bulundurulması gerekiyor. 

 

Elbette sağlık işletmelerinde bulundurulması gereken medikal cihazlar bu 7 ekipman ile sınırlı değil. Işıklandırma ekipmanları, enjektör, sargı bezi gibi temel tüketim maddeleri, neşter başta olmak üzere temel operasyon malzemeleri de sağlık birimlerinin bulundurması gereken medikal cihaz ve malzemeler arasında yer alıyor. 

 

Fiyatimbu işbirliği ile medikal cihaz araştırması ve satınalması için linkine tıklayabilirsiniz. 

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha