Bambu Ürün Satın Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 4 Kriter

Yazar: Isil Arikan ,
Nisan 26, 2018
Bambu Ürün Satın Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 4 Kriter


Bambu ürünlerin, ki hangi alanda ne amaçla kullanılıyor olursa olsun, çevre dostu ve sağlıklı ürünler olduğunu daha önceki yazılarda da belirtmiştik ki bunun tek istisnası tekstil ürünlerinde kullanılan bambu elyaflarının kimyasal yöntemlerle elde edilmiş olanlarıydı. Bunun dışında kalan tekstil ürünleri de diğer ürünler de bambu bitkisinden elde edildiklerinde hem insan sağlığı için tehlike arz etmeyen hem de çevreye duyarlı ürünlerden. 

Yer döşemesi, iç veya dış mekan mobilyası, çeşit çeşit dekorasyon objesi, çarşaf, nevresim veya hazır giyim ürünleri bambu bitkisinin en çok kullanıldığı alanlardan. Öte yandan bu kategorilerde “bambu”, “sağlıklı”, “çevre dostu” gibi etiketlerle satılan ürünlerin tamamı gerçekten bambu mu ve ayrıca sağlıklı mı? Yoksa bu ifadeler sadece bir pazarlama aracı olarak mı kullanılıyor? İşte bundan emin olmak zor. Ancak dikkat etmeniz gereken kriterleri unutmadığınız sürece imkansız da değil. Bambu serisinin son yazısında da, hangi ürün gamıyla ilgilenirseniz ilgilenin, bambu ürün satın alırken aklınızdan çıkarmamanız ve gerekiyorsa biraz daha detaylı araştırmanızı önerdiğimiz kriterlerden bahsedelim.

 

1.     Bambu Ürünleri Nereden, Hangi Markadan Alacaksınız?  

Evet, maalesef “bambu” tanımı bazen sadece bir pazarlama aracı olarak kullanılıyor. Ve bir tüketici olarak ürünün gerçekten bambu olup olmadığını test etmeniz mümkün değil. Özellikle de internetten satın alıyorsanız. Bu konuda dikkat edebileceğiniz ilk ayrıntı markanın kendisi. Ürünler marka tarafından direkt olarak satılıyor da olabilir, veya bir ithalatçı tarafından Türkiye’ye getirilmiş ve satılıyor da olabilir. Her durumda hangi marka bambu ürün alacağınızı bilmelisiniz. 

İkinci adımda ise her türlü internet sitesi üzerinden ilgili markayı araştırmanızı ve varsa daha önceden satın almış olan müşterilerin yorumlarını okumanızı öneririz. Aslında birkaç marka tavsiyesi de vermek isterdik ancak bambu ürünlerin kullanım alanı çok geniş ve her ürün grubu için sayısız marka mevcut. Dolayısıyla ideali bir ürününü beğendiğiniz markayla ilgili detaylı araştırmak yapmak olacaktır.

 

2.     Bambu Ürünlerde Kalite Farkları

Maalesef bambu bitkisinden elde edilen ürünlerde, diğer ahşap materyallerdeki gibi bir sınıflandırma sistemi mevcut değil. Bu da kalite anlamında bir kargaşaya sebep oluyor ve bazen bazı satıcılar net bir kalite sınıflandırmasının olmamasının avantajını sonuna kadar kullanıyor. Bu bağlamda kaliteli bir bambu ürün aldığınızdan emin olmak için yapabileceğiniz çok fazla bir şey yok. En doğrusu, birden sayıca çok fazla ürün almak yerine önce bir adet ürün (mutfak eşyası, mobilya, sandalye vs gibi) alıp bir süre kullanarak dayanıklılığını ve performansını görmek ardından da ilgilendiğiniz diğer ürünleri aynı markadan almak olacaktır. 

 

3.     Bambu Ürünlerde Sertlik ve Yumuşaklık

Diyelim ki bambu bir çarşaf veya iç çamaşırı alacaksınız, elbette mümkün olduğunca yumuşak olmasını isterseniz. Mobilya alırken de mümkün olduğunca sert. O zaman bambu bitkisinin doğal halinde sertlik ve yumuşaklık kavramı çok mu değişken? 

Evet biraz değişken. Bambunun yetiştirildiği yere göre yumuşak veya sert olanları mevcut zira 1000’in üzerinde farklı bambu bitkisi çeşidi var. Örneğin dağlık bölgelerde yetişen bambu bitkileri çok daha sert oluyor. Ancak elbette bir tekstil ürünü ile mobilyanın geçtiği işlemler birbirinden çok farklı ve son ürünün sertliğine etki ediyor. Bu yüzden özellikle bambu mobilya veya dekorasyon ürünü alırken, diğer malzemelerden yapılan ürünlere kıyasla daha sert, tekstil ürünü alırken de belki bir ipekle yarışamaz ama en azından pamuğa kıyasla çok daha yumuşak olmasını bekleyebilirsiniz ve hatta beklemelisiniz de. Bunu sağlayamayan ve bambu olduğu iddia edilen ürünler ise muhtemelen gerçek bambu değil. 

 

4.     Bambu Ürünerde Kullanılan Diğer Kimyasallar 

Bambu doğal halinde organik bir bitki olsa da bir ürün haline getirilirken ister istemez bazı işlemlerden geçiyor. Bunlar çoğunlukla sağlığa zararlı işlemler olmamakla birlikte bazı durumlarda (tekstil ürünlerinde veya mutfak eşyası ve mobilya kaplamalarında) kimyasal madde kullanılmış olabilir. Örneğin kaplama amacıyla kullanılan poliüretan çok ucuz olduğu için tercih edilir ancak petrol bazlı bir malzeme olması dolayısıyla kanserojen etkisi vardır. Aynı şekilde formaldehit de... Dolayısıyla özellikle bambu tekstil veya mutfak ürünleri alırken Oeko-tex, KRAV, Soil Association gibi bağımsız test kuruluşlarından organik sertifikası olup olmadığına bakmalısınız. 

 

Aslında yazı boyunca herhangi bir bambu ürün alırken dikkat edilmesi gereken kriterlerden bahsettik. Elbette bambu mobilya alırken göz önüne almanız gereken başka kriterler, bambu tekstil ürünleri alırken dikkat etmeniz gereken başka noktalar da olacaktır. 


Bambu yazı dizisinin önceki yazıları için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz: 
Bambu Nedir, Nerelerde Kullanılır?   
Bambu Mutfak Ürünleri Kullanmanız İçin 5 Neden
Bambu Tekstil Ürünleri Gerçekten Sağlıklı Mı? Ve Neden Tercih Etmelisiniz?
6 Maddede Bambu Mobilya ve Dekorasyon Ürünleri


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha