Okul, Stüdyo ve Sanatçılar İçin Seramik Fırını Satın Alma Rehberi I

Yazar: Isil Arikan ,
Mart 15, 2018
Okul, Stüdyo ve Sanatçılar İçin Seramik Fırını Satın Alma Rehberi I


Seramik ve benzeri ürünlerin pişirilmesi için kullanılan, genellikle 1200-1300 derece sıcaklıklara çıkabilen fırınlara seramik fırını deniliyor. Uzun ömürlü ve sıklıkla değiştirilen bir ürün türü olmadığı için muhtemelen seramik fırını satın almasını bir veya en fazla iki defa gerçekleştireceksinizdir. Dolayısıyla isterseniz seramik sanatlarına meraklı bir hobi sever, isterseniz güzel sanatlar fakültesinin veya herhangi bir okulun ihtiyaçları için seramik fırını bakan bir satın almacı, isterseniz stüdyonuz için bu ürünlere bakan bir sanatçı olun, her durumda bu satın alma sizin için zorlu bir süreç. Seramik Fırını Satın Alma Rehberi I yazısında sizlere temelde kaç çeşit seramik fırını olduğundan bahsederek, serinin devamında da satın alma kriterlerinden bahsetmek istiyoruz. Sizlere sadece ihtiyaçlarınızı belirlemek ve ardından bütçenize en uygun seçimi yapmak kalıyor.  

 

Seramik Fırını Türleri 

Aslında seramik fırını satın alırken dikkate alacağınız, hacim, yakıt tipi, elektrikliyse voltajı gibi pek çok kriter var. Ancak o aşamaya geçmeden önce ihtiyacınız olan fırını tipini belirlemek en önemlisi. 

Bunun için de cevap vermeniz gereken soru “ne sıklıkta ve ne tür ürünler pişireceksiniz?”. Bu doğrultuda seramik fırınlarını, ya da genel olarak kil fırınlarını ikiye ayırabiliriz. 

 

1.     Devamlı (Continuous) Fırınlar

Yüksek adetli üretimlerde tercih edilen fırın türü. Continuous fırınlar uzun ve dar bir tünelden oluşur ve pişirilecek ürünler bir uçtan beslenirken, diğer uçtan pişmiş ürünler alınır. Tünel içerisindeki sıcaklık da farklı seviyelerdedir. Hatta en yüksek sıcaklık tünelin ortasında bulunur. Düzenli bir akış ile son derece verimli pişirme elde edilir. Aslında biraz sonra bahsedeceğimiz periyodik fırınlar ile kıyaslandığında çok daha modern bir sistemdir. Ancak stüdyo, okul ve hobi amaçlı kullanımdan ziyade, fabrika, atölye tarzı seri üretimlerde faydalı bir sistem. 

Bir yandan sürekli pişirilecek ürünlerin beslemesi yapılırken, diğer yandan pişirme işlemi sonrasında ürünlerin alınması gerekliliğini doğuran sistemin kendi içinde avantaj ve dezavantajları var. 

-          Avantajları: Birden fazla ısı besleme noktası olmasından dolayı ürünlerin sürekli eşit şekilde pişmesi sağlanır. Sürekli çalışıyor olması sebebiyle de uzun vadede yakıt tasarrufu vaat ederler. 

-          Dezavantajları: Sürekli çalışıyor olmasından ötürü 24 saat fırına besleme yapacak ve fırından çıkan ürünleri alacak bir sistem kurmak gerekir. Bu otomatik besleme olabileceği gibi, birkaç kişinin vardiyalı çalışmasıyla da sağlanabilir. Çok büyük aralıklarda sıcaklık değişimi de bu tarz fırınlarda zordur. Genelde küçük değişiklikler yapılabilir. Dolayısıyla değişik ürünleri farklı sıcaklıklarda veya farklı sürelerde pişirmek istediğinizde çok kullanışlı değildir. 

 

2.     Periyodik Fırınlar

Düzensiz -başka bir deyişle zaman zaman kullanılması gereken- ve düşük miktarlarda pişirme için uygun fırın türüdür. Periyodik fırınlar için ısıtılmış bir kutu, oda veya hacim’dir diyebiliriz. Ürünlerin fırına yerleştirilip boşaltılabileceği bir kapak içerir ve bu kapak kapatıldığında fırının tüm hacmi (başka bir deyişle içi) ısıtılarak pişirme işlemi başlatılır. 

-          Avantajları: Farklı amaç ve pişirme türlerine göre ayarlanabilir. Dolayısıyla çok çeşitli ürünleri çok çeşitli şartlarda pişirebilirsiniz. Pişme sıcaklığı ve süresi birbirine yakın olmak üzere farklı ürünler de aynı anda pişirilebilir.  Pişirilecek ürün olmadığında ise tamamen kapatarak tasarruf etmek mümkündür. 

-          Dezavantajları: Aynı hacimde, kapasitede Continuous fırınlara göre verimlilikleri daha düşüktür. Ürünün tamamının tek seferde ısıtılıp soğutulması gerektiği için daha fazla zaman ve enerji harcanır. Hatta pişirme işlemi için fırının tamamının çok yüksek sıcaklıklara çıkması gerektiğinden dolayı da (sürekli fırınlarda sadece belirli bir noktada en yüksek sıcaklık uygulanır) enerji kullanımı yüksektir. 

 

Aslında temel seramik fırını türlerinden kısaca bahsettik ki bu konuda karar vermek son derece kolay. Sadece üretim miktarı ve sıklığınız sonucu belirliyor. 

 
Bu konuda diğer satınalma kriterlerinden ise Okul, Stüdyo ve Sanatçılar İçin Seramik Fırını Satın Alma Rehberi II yazısında bahsedeceğiz. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha