5 Soruda E-Ticarette Kutu Aboneliği Stratejisi

Yazar: Isil Arikan ,
Şubat 23, 2018
5 Soruda E-Ticarette Kutu Aboneliği Stratejisi


Kulağa yeni bir kavram gibi gelse de aslında uzun zamandır uygulanan bir satış yönteminin e-ticarette  pazarlama stratejisi olarak karşımıza çıkması kutu aboneliği. Cep telefonları yaklaşık 25 yıldır hayatımızda, ilk yılları geçtikten sonra da “X dakika, XX sms”, sonrasında “X dakika, XX sms, XXX GB internet” gibi memur paketi, öğrenci paketi, premimum paketi isimleri altında kutu abonelikleriyle tanışıyoruz zaten. Hatta daha da eskiye gidersek gazete ve dergi aboneliklerine de aşinayız.

Son yıllarda bu stratejiyi e-ticarette kullanmak da hem alıcı hem satıcı açısından kârlı, ayrıca müşteri sadakatini de arttıran bir çözüme dönüştü. Günlük olarak eve veya iş yerine gönderilen diyet yemekleri paketlerinden, 3 ayda bir gönderilen bakım ürünlerine, aylık çeşitli hizmet aboneliklerinden haftalık kahve aboneliklerine kadar aklınıza gelebilecek her alanda, her ürün gamında kutu abonelikleri artıyor. Aslında başlıbaşına bir start-up konusu bile olabilecek olan bu stratejiyi sahip olduğunuz iş kolunda büyümek, satışları arttırmak ve sadık müşteriler kazanmak için de kullanabilirsiniz. O zaman gelin birlikte kutu aboneliği stratejisini enine boyuna inceleyelim. Sonrasında siz de bu stratejiyi kendi işinizde nasıl uygulayabileceğinizi düşünebilirsiniz.

 

1.    Kutu Aboneliği Nedir?

Belirli bir ürün veya ürün grubunu, taahhüt edilen periyodlarda taahhüt edilen fiyat karşılığı düzenli olarak müşteriye satma yöntemine kutu aboneliği deniliyor. Kutu içeriği temizlik, bakım gibi bir hizmet olabileceği gibi, kozmetik, organik gıda, hobi malzemeleri gibi ürünler de olabilir.

 

2.    Kutu Aboneliğinin Satıcı Açısından Faydaları Nelerdir?

Aslında kutu aboneliğinin satıcı açısından birden çok faydası var.

-          Öncelikle müşteriyi abonelikte tutabildiği süre boyunca müşteri sadakati sağlıyor. Ve bu olumlu yönde kullanılabilirse satıcının diğer ürünlerinin de satışı için pozitif motivasyon yaratıyor.

-          Taahhütlü satış olmasından dolayı satıcı bir sonraki hafta, ay veya sezonda hangi üründen ne kadar satacağını ve ne kadar kazanacağını önceden biliyor. Hem stok planlaması, hem de nakit akışı planlaması açısından ciddi bir kolaylık yaratıyor.

 

3.    Kutu Aboneliğinin Müşteri / Tüketici Açısından Faydaları Nelerdir?

-          Müşteri açısından –konu özellikle düzenli olarak zaten aldığı ürünlerse- kutu aboneliği her hafta veya ay aynı ürünleri tekrar tekrar alma zahmetini ortadan kaldırıyor.

-          Tekrarlayan satın alma taahhüt edildiği için ürünleri normalde alabileceğinden daha uygun fiyatlarla satın alabiliyor.

-           

 

4.    Kârlı Bir Kutu Aboneliği İçin Gözetmeniz Gerkenler Kriterler Nelerdir?

Kutu aboneliği önemli bir strateji ancak doğru uygulanmadığında faydasından çok zararı da dokunabilir. Dolayısıyla abonelik veya paket içeriği planlanırken de stratejik davranmakta fayda var. En önemli birkaç kriter ise:

İçerik: Kutu içeriği belirlerken satışını yaptığınız ürünler arasından hangilerinin aynı müşteri tarafından düzenli satın alınabileceğini göz önüne almalısınız. Eğer paket içeriği birkaç ürünün karşımından oluşacaksa en çok tercih edilen ürünlerle fazla tercih edilmeyenleri aynı pakette toplayabilirsiniz. Bu sizin de satışı düşük ürünlerinizin sirkülasyonunu arttıracaktır ancak burada da oran çok önemli. Günün sonunda müşteriniz ihtiyacı olan bir ürünü biraz daha ucuza almak için hiç ihtiyacı olmayan ürünlere para verdiğini düşünmemeli.

Paket içerisinde müşterinin kolay kolay ulaşamayacağı, ya da ulaşsa bile o fiyata bulamayacağı bir ürün olması da paketin satış şansını arttırır.

Ücretlendirme: Birden fazla üründen oluşan paketin ücretlendirmesini paket maliyeti artı kâr şeklinde düşünürseniz satış şansı artar. Bu durumda belki bazı ürünlerden zarar da edebilirsiniz ancak günün sonunda önemli olan tüm paketin kârlı olup olmamasıdır.

Burada göz ardı edilmemesi gereken kriter, satıcı olarak kârınızı gözetireken tüketicinin de kutu aboneliği ile aldığı ürünleri başka bir yerde o fiyatlara bulamayacağını bilmesidir. Her hafta veya her ay tek tek satın alma yaparak daha uygun fiyatlara aynı ürünleri bulabileceğine inanan müşteri paketin yanında ne sunarsanız sunun taahhüt etme konusunda tereddütlü davranacaktır.

Abonelik Şartları: Kutu aboneliği ile ilgili tüm şartlarınız baştan belirlenmiş ve net olmalı. İlk 6 ay için indirimli ücret uygulayacaksanız müşteri 6 ay sonunda fiyatın artacağını, hatta ne kadar artacağını da bilmeli. En başta kutu aboneliği satışında zor olabilir ancak sonrasında indirimli dönemde paketi kullanan ve sonrasında uzaklaşan müşteriler maddi açıdan size daha çok zarar verir. Paket içeriği, gönderim tarihleri ve şekli, ödeme tahsil tarihleri, abonelik iptal kuralları gibi tüm detaylar da müşteriye açık bir şekilde bildirilmeli.

 

5.    Kutu Aboneliğinin Zorlukları Nelerdir?

Kutu aboneliği stratejisinin verimliliğinin en önemli ayağı aboneleri ne kadar süreyle tutabildiğinizdir. Evet içerik, fiyatlandırma, teslimat bunları hepsi önemli ancak aboneleri tutma adına geliştirmeniz gereken başka stratejiler de olmalıdır. Her sevkiyatta belirli bir puan verme, belirli bir süre abonelik sonunda indirim uygulama gibi müşteri sadakatini arttıran pazarlama araçlarını da kutu aboneliği ile birlikte uygularsanız aboneleri tutma süreniz uzayacaktır.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha