DRONE ALIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 8 KRİTER

Yazar: Isil Arikan ,
Ocak 05, 2018
DRONE ALIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 8 KRİTER


Drone Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler yazısında bu uzaktan kumandalı hava araçlarını tanımaya yönelik konulardan bahsetmişik. Şimdi ise biraz da drone alırken hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiği üzerinde konuşalım. 

50 USD’dan 5000 USD’a kadar değişen drone marka ve modelleri bazen öyle kafa karıştırıcı olabiliyor ki, üzerine eğer siz de drone’u ne amaçla ve nasıl kullanacağınızdan emin değilseniz işler iyice sarpa sarıyor. Oysa bakılması gereken en temel özellikleri bilirseniz karar vermeniz belki de birkaç dakika sürecek. Peki nelere bakmak lazım?

 

1.     Hangi Amaçla Drone Uçuracaksınız?

Drone’u sadece eğlenmek amacıyla uçuranlar olduğu gibi, entegre veya sonradan eklenmiş bir kamera ile fotoğraf veya video çekmek de isteyebilirsiniz. Ya da artık bir spor dalı olmaya başlayan drone yarışlarına katılabilirsiniz. Her biri için satın alacağınız drone farklı özellikler taşıyor. Kısaca özetleyelim:

-          Eğlence için: Eğer uçurtma uçurmak gibi sadece keyifli zaman geçirmek için drone alıyorsanız entegre kamera içermeyen, yedek parçaları ucuz ve kolay ulaşılabilir olan modelleri tercih edebilirsiniz. Hubsan X4, Syma X5HC veya Syma X8G gibi modeller bu amaç için en uygun fiyatlı seçeneklerden.  

-          Fotoğraf veya video çekimi için: Drone kullanıcılarının büyük çoğunluğunun amacı olan fotoğraf ve video çekimi bu kategoriyi de en geniş sınıf yapıyor. Burada en önemli konu dahili GPS sistemi olan, o yüzden kendi kendine geri dönebilen bir model tercih etmeniz gerektiğidir. DJI Spark veya Phantom 3 Standard, Yuneec Typhoon H veya Autel X-Star bu amaçla satın alabileceğiniz modellerden birkaçı.

-          Drone yarışları için: Eğer böyle bir amaçla drone alacaksanız muhtemelen daha önce yeteri kadar drone uçurmuş, konuya da vakıfsınızdır. TBS Vendetta, ImmersionRC Vortex 285 gibi çok yüksek hızlarda uçabilen, manevra kabiliyeti yüksek cihazlar sizin için ideal. 

 

2.     Uçuş Süresi ve Batarya Ömrü

Aslında aynı şey çünkü bir drone havada bataryasının ömrü kadar kalabilir. Piyasada olan modellerin uçuş süresi genelde 7-50 dakika aralığında değişiyor ve fiyat arttıkça genelde uçuş süresi de artıyor. Kullanım amacınıza göre tercih edebileceğiniz drone modelleri arasında uçuş sürelerini mutlaka karşılaştırmalısınız. 

 

3.     Pilotluk Seviyesi ve Becerileri

Önceki yazıda drone kullanmanın tecrübe ve bilgi gerektirdiğinden bahsetmiştik. Drone “biraz büyük alayım, seneye de giyerim” diyerek alınabilecek bir ürün değil maalesef. Yeni başlayanlar ve acemilerin cihazı sık sık düşürdüğü ve çarptığı göz önüne alıncak olursa yetkinliklerinizin çok ötesinde bir drone almanız boşuna masraf olacaktır. Örneğin Cheerson CX-10 veya Blade Nano QX kullanım kolaylığı sebebiyle ideal bir başlangıç cihazlarıdır. 

 

4.     Entegre GPS

GPS tüm drone modellerinde olmayan bir parça olsa da kullanıcıya önemli bir kolaylık sağlıyor. Tanımlanan koordinatlara herhangi bir ek müdahale olmadan gidebilen ve sonrasında geri dönen GPS entegre drone modelleri hem başlaçngıç seviyesinde kullanıcılar için ideal, hem de gökyüzünde cihazı gözden kaçırırsanız geri getirebilmek adına her seviyeden kullanıcıya hitap ediyor. 

 

5.     Entegre Kamera

Başlarda kamera sadece pahalı drone modellerinde kullanılırken artık hemen her fiyat seviyesinde bulunabiliyor. Fiyatı etkileyen de kameranın çözünürlüğü tabii ki. Eğer drone ile fotoğraf veya video çekimi yapmayı planlamıyorsanız düşük çözünürlüklü kameraya sahip olan modeller önemli bir fiyat avantajı sağlayacaktır. 

 

6.     Kontrol Paneli, Verici

Vericinin ne olduğundan Drone Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler yazısında bahsetmiştik. Cihaza manevra yapabilmesi içim gereken komutları gönderdiğiniz verici iki analog çubuktan oluşuyor. Telemetri ile çalışan, başka bir deyişle üzerinde anlık uçuş bilgilerini görebileceğiniz bir kontrol paneli sadece kolay değil, aynı zamanda eğlenceli de bir uçuş deneyimi sunacaktır. 

 

7.     Bütçe

Drone fiyatlarının artık son derece uygun olduğunu belirtmiştik ancak bütçe belirlerken dikkat etmeniz gereken çok önemli bir konu daha var. Diyelim ki bu işe 500 TL ayırdınız, o seviyede modellere baktınız ve birini beğenip alıdınız. Hayırlı olsun... Ama iş orada kalmıyor. Yedek batarya isteyeceksiniz, hızlı şarj cihazı isteyeceksiniz, yedek pervane almayı düşüneceksiniz vs vs... Dolayısıyla size önerimiz; drone almak için ne bütçe ayırırsanız ayırın, belirlediğiniz bütçenin biraz daha altında kalan modeller arasından seçim yapın. Ki böylece yedek parçalar için de elinizde yeterli para kalabilsin. 

 

8.     Drone Toplulukları

Son olarak vermek istediğimiz öneri ise aslında seçeceğiniz modelle veya markayla ilgili değil. Ne amaçla, ne çeşit bir drone alırsanız alın bir drone topluluğuna üye olmanız bu konuda merak ettiğiniz her şeyi, ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü yardımı sizin gibi diğer kullanıcılardan hızlıca alabilmenizi sağlayacak. Hatta siz de kendi bilginizi paylaşabilirsiniz. Bu cihazların aslında diğer elektronik ürünler gibi yaygın olmadığını, yeni yeni piyasaya girmeye başladığını düşünecek olursanız böyle bir topluluğun faydaları çok büyük. Sadece cihazlarla ilgili teknik bilgi değil, aynı zamanda yasalarla ilgili de paylaşımlarda bulunulabilen bu sitelere www.phantompilots.com güzel bir örnek. 

 

Eğer ne tür bir drone alacağınızla ilgili aklınızda üç aşağı beş yukarı bir fikir oluştuysa en yeni drone modelleri için 2017'nin En İyi 12 Drone Modelleri yazısına bakabilirsiniz.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha