DRONE ALMADAN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER

Yazar: Isil Arikan ,
Ocak 02, 2018
DRONE ALMADAN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER


İnsansız hava aracı, ya da UAV (unmanned aerial vehicle) olarak da bilinen dronelar hayatımıza 2010’dan sonra girmeye başladı. 50 USD’a kadar düşen fiyatlarıyla aslında daha çok Amerika’da yaygın ancak Avrupa ve ülkemizde ise drone çılgınlığı yeni yeni başlıyor. Beyaz yakalının en yeni hobisi olan dronelar sadece hobi ve eğlence amaçlı uçurulabileceği gibi, çok farklı açılardan fotoğraf veya video çekmek, hatta drone yarışlarına katılmak için de kullanılıyor. Ancak kullanım alanı burada kalmıyor.

Amazon başta olmak üzere pek çok online perakendeci drone ile teslimat servisi üzerine çalışıyorlar. Şimdilik yasalardan dolayı uygulamaya geçirilemeyen projeler zamanla günlük hayatın içine girerek hayatımızın bir parçası olacak gibi görünüyor. 

Fiyatimbu olarak bizler de 3 yazılık bir seri ile drone hakkında bilgi edinmek isteyen veya ilk defa bir drone satın alacak olan herkese yardımcı olmak için bir rehber hazırladık. Söze drone’un ne olduğuyla ve nasıl çalıştığıyla başlayalım mı? 

 

1.     Drone Nedir?

Uzaktan kumanda ile yönetilen ve pil ile çalışan pervaneli insansız uçuş aracı da diyebiliriz. Öte yandan, uzaktan kumandayla yönetiliyor diye bunun bir minyatür tren sistemi basitliğinde olduğu düşünülmemeli. 

Bir drone uçurmak tecrübe ve bilgi gerektiren bir aktivite. Drone pilotluğu kursları olduğu gibi kendiniz ucuz bir drone alarak deneme yanılma yöntemiyle de öğrenebilirsiniz. Bu süre zarfında drone’u bol bol düşürüp parçalayacağınızı da hesaba katmak lazım. Zaten buna Drone Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 8 Kriter yazısında da değiniyoruz. 

 

 

 

2.     Herkes Drone Uçurabilir Mi? 

Evet, hemen herkes drone uçurabilir. Yukarıda öğrenmek gerektiğini belirttik ancak öğrenmesi çok zor değil. Öte yandan, herhangi bir şehrin herhangi bir yerinde canınızın istediği gibi drone uçuramazsınız. Öncelikle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Sitesi üzerinden (iha.shgm.gov.tr) drone pilotu olarak kaydınızı yaptırmalısınız.

Bunun dışında bir başka ülkeye seyahat ederken yanınızda drone götürmeyi planlıyorsanız, seyahatiniz öncesinde o ülkenin drone ile ilgili yasalarını ve kurallarını öğrenip, varsa gereken kayıt işlemlerini tamamlamalısınız. 

 

3.     Kaç Tip Drone Var, Temel Özellikleri Nelerdir? 

Drone’lar kurulum aşamasındaki gerekliliklere göre sınıflandırılıyor. Herhangi bir kurulum gerektirmeyen modellerden, hemen her şeyini kullanıcının ayarlaması ve birleştirmesi gerekenlere kadar çeşitlilik 3 kategoride toplanmış. Kısaca üçünden de bahsedelim. 

-          RTF Drone: Başlangıç seviyesi pilotları için ideal. Ready To Fly olarak sınıflandırılan bu kategorideki dronelar kumandası ile birlikte satılıyor ve tüm ayarlamalar yapılmış durumda. Sizin kullanıcı olarak herhangi bir işlem veya tanımlama yapmanız gerekmiyor. Öte yandan, fiyatlarının diğer kategorilerle kıyaslandığında daha yüksek olduğunu belirtmekte fayda var. 

-          BNF Drone: Bu cihazlar bir kumanda ile satılmıyor. Kendi kumandanız ile (bilgisayar, akıllı telefon gibi) drone’u sizin entegre etmeniz gerekiyor. Adı zaten “Bind and Fly, Eşleştir ve Uçur”. Çok tecrübeli olmasa da drone konusunda biraz bilgi sahibi kullanıcıların fazla zorlanmadan adapte olabileceği cihazlardır diyebiliriz. 

-          ARF Drone: “Neredeyse Uçmaya Hazır, Almost Ready to Fly” sınıfı... Ancak adına aldanmayın, tüm kategoriler içinde profesyonellere hitap eden ve en zor drone tipi. Satın aldığınız firma size parçaları gönderiyor ve tamamını kullanıcı birleştirerek drone elde ediyor. Cihazın bilgsayar ve kumanda entegrasyonu da kullanıcı tarafından yapılıyor. Fiyatı daha düşük belki ancak ciddi bir bilgi birikimi gerektiriyor. 

Bahsettiğimiz her sınıftan en yeni drone modelleri, fiyatları ve özellikleriyle ilgili bilgileri “2017'nin En İyi 12 Drone Modelleri” yazısında bulabilirsiniz. 

 

4.     Drone Çalışma Sistemi Nasıldır? 

Yazının son kısmında yeni başlayanlar için drone çalışma prensibi ve parçalarından da bahsedelim. 

-          Ana Kontrol Ünitesi (MC): Drone’un beyni de diyebileceğimiz ana kontrol ünitesi cihaza yerleştirilmiş bir yazılım da diyebiliriz. 

-          Sensörler: Cihazı yöneten ana kontrol ünitesine rehberlik eden parçadır. GPS’den gelen verileri işler ve hız, ivme, yüksek konusunda MC’ye bilgi akışı sağlar. 

-          Elektronik Hız Kontrol Ünitesi (ECS): Her bir motor bir ECS ile eşleştirilir ve bu ünite drone motorlarına giden gücü kontrol eder.

-          Alıcı: Drone üzerindeki ana kontrol ünitesi ve pilot arasındaki bağlantıyı sağlayan cihazdır. 

-          Motorlar: Bataryadan alınan elektrik enerjisini harekete çevirerek drone’un uçmasını ve manevra yapmasını sağlayan parçalardır ve birden fazla sayıda bulunur. 

-          Pervaneler: Esnek ve çarpışmalara karşı daha sağlam olduğu için genellikle plastik pervaneler kullanılır. Daha gelişmiş ve ağır drone modellerinde carbon fiber veya daha sert pervaneler kullanılsa da bu tarz pervaneler tecrübesiz ellerde tehlikeli olabilir.  Ayrıca bir drone’a ait en sık parçalanan ve yenilenen parçalardan da biridir. 

-          Verici: Radyo kontrolörü de diyebiliriz aslında. Alıcı ile uyumlu çalışarak drone ile kullanıcı arasında iletişim sağlar. Basitçe diyebiliriz ki; wifi özellikli bir telefonla mobil uygulamanın birleşimidir. Verici seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli konu da “alıcı” ile aynı protokolü ve aynı sayıda radyo kanalını desteklemesidir. 

-          GPS: Cihaza konum ve zaman bilgilerini sağlayan, ve sensörlerle işbirliği içinde çalışan navigasyon sistemi. Yalnız piyasadaki her drone bir GPS’e sahip olmayabilir. Sadece eğlence amaçlı kullanmayacaksanız alacağınız cihazda GPS sistemi aramalısınız. 

-          Optik flow: GPS’in açık havada yaptığını iç mekanlarda ve yere yakın konumda gerçekleştiren parçadır. 

-          Telemetri: Uçuş hızı, yüksekliği, şarj bilgileri gibi anlık verileri gösteren parçadır. Verici üzerine monte edilebileceği gibi ayrı bir parça da olabilir. 

 

Bu yazıda daha çok drone ile ilgili genel bilgiler verdik. Satın almak istediğinizde nelere dikkat etmeniz gerektiğinden Drone Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 8 Kriter  ve farklı amaçlar için en gücel drone modellerinden 2017'nin En İyi 12 Drone Modelleri yazılarında bahsedeceğiz. 

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha