4 SORUDA KOBİ’LERDE KURUM KÜLTÜRÜ

Yazar: Isil Arikan ,
Aralık 22, 2017
4 SORUDA KOBİ’LERDE KURUM KÜLTÜRÜ


Belki de sadece üniversiteler gibi eğitim kurumlarında, İK bültenlerinde ve yayınlarında, kurumsal şirketleri ve genel olarak sektörleri ilgilendiren web sayfalarında sık sık karşımıza çıktığı  için “kurum kültürü” terimi sadece büyük şirketleri ilgilendiren bir konuymuş gibi algılanır. Ancak bu kavram küçük ve orta ölçekli işletmeler için çok daha önemlidir. Öte yandan samimi ve değerlere bağlı bir çalışma ortamı yaratmak daha az sayıda çalışanı olan KOBİ’ler için büyük şirketlere göre çok daha kolaydır.

 

1.     Kurum Kültürü Neden Önemlidir?

Basitleştirmek için maddeler halinde söylememiz gerekirse;

-       Güçlü bir kurum kültürü çalışanlara bir yol ve yön tayin eder. Çalışanlar bu şekilde meslekdaşları, yöneticileri ve müşteriler ile olan ilişkilerinde, yazılmamış dahi olsa, belirli bir yöntem izlerler.

-       Net bir şekilde tanımlanmış kurum kültürü şirketinizi rakiplerinden farklılaştırır.

-       “Yardımlaşma”, “destek olma” gibi değerleri de içeren bir kurum kültürü çalışanların şirkete bağlılığını arttırır ve eleman sirkülasyonunu azaltır.

 

2.     Kurum Kültürü Yaratmamanız Halinde Neler Olabilir?

Şirket değerleri üzerine bir kurum kültürü yaratıp çalışanlar arasında yayılmasını sağlamak son derece önemlidir. Çünkü bu değerleri ve kurum kültürünü siz yaratmazsanız, kontrolünüz dışında kendiliğinden, muhtemelen tercih etmediğiniz bir kurumsal kültür oluşacaktır.

İşinizin gereklilikleri ve şirket hedeflerinizle uyum halinde olmayan bir kurum kültürü ise şirketin kârlılığına zarar verebileceği gibi uzun vadede yok olmasına da sebep olabilir. Dolayısıyla şirketinizde ne tür bir kurum kültürü olması gerektiğine karar verip buna sadık kalmanız hayati derecede önemlidir. 

 

3.     KOBİ’lerde Kurum Kültürü Nasıl Olmalıdır?

Kurum kültürü denilince bunun çok farklı örnekleri verilebilir. KOBİ’lerde en sık rastlananı “aile ortamı” şeklinde adlandırılabilir. Bunun dışında “müşteri odaklılık” veya “büyüme odaklılık” da küçük ve orta ölçekli işletmelerde görülen kurum kültürlerine örnek olarak verilebilir.

 

4.     KOBİ’lerde Kurum Kültürü Oluşturmanın ve Sürdürmenin Yolları Nelerdir?

Aslında çok detaylı, ve kabul edelim ki sınırları da pek net olmayan bir konu olması sebebiyle binlerce tavsiye verilebilir. Konuyu sadeleştirerek 8 maddelik bir reçete yazmamız açıklamamız gerekirse;

-       Şirket kimliğini netleştirmelisiniz. Şirketiniz için önemli olan, çalışanlarınızda ve müşterilerinizde bırakmak istediğiniz en önemli etkinin ne olduğuna karar vermelisiniz. Örnek olarak da şirketinizin bırakmak istediği etkinin “müşteri odaklılık” olduğunu alalım.

-       Bu etkiyi ve kimliği şirkette çalışan herkesle paylaşmalı ve beklentilerinizi net olarak ifade etmelisiniz. Aynı örnekten devam ederek, müşteri odaklı bir kurum kültürü için çalışanlarınızdan bekleyebilecekleriniz arasında; “müşteri şikayetlerini belirli oranda azaltmak”, “sık şikayet alan konular üzerinde iyileştirme stratejileri geliştirmek” gibi hedefler olabilir. 

-       Kurum Kültürünü sürdürülebilir kılmak için prosedürleri ve talimatları yazılı hale getirmeli ve uygulanıp uygulanmadığını belirli periyodlarda takip etmelisiniz. Aynı şekilde çalışanların görev tanımlarını da “kurum kültürü” ile uyumlu olacak şekilde” netleştirmeli ve yazılı hale getirmelisiniz ki onlar da kendilerinden beklenenler konusunda net bir fikre sahip olabilsin.   

-       Şirketinize yeni elemanlar alırken kurum kültürüne uygun adayları değerlendirmeli, ne kadar iyi olursa olsun uyum sağlayamayacak olan adayları elemelisiniz. Farklı kültürlerden gelmiş adayların adaptasyonu sizin için önemli bir zaman kaybı olacaktır.

-       Çalışanlarınızın fikirlerini çekinmeden ifade edebilecekleri bir ortam sunmalısınız. Bu “sizinle direkt konuşabilecekleri” bir yol olabilirken, “şikayet & dilek kutusu şeklinde, fikirlerini isimsiz paylaşabilecekleri basit bir yöntem de olabilir.

-       Çalışma saatleri dışında da belirlediğiniz kurum kültürü stratejisini yerleştirmek için ortam yaratmalısınız. Yemek, piknik gibi aktiviteler bunun için idealdir. 

-       İhtiyaç duyduğunuz iç veya dış kaynaklardan yardım istemekten çekinmemelisiniz.

-       Her şeyden öte, çalışanlarınızdan bekledikleriniz konusunda öncelikle siz, kendiniz bir rol model olmalısınız. Talimatlar ve prosedürler çalışanlar tarafından yüksek oranda kabul edilse de uygulamada %100 sonuç vermeyebilir. Çalışanların bir rol modele sahip olması kurum kültürünü doğallıkla benimsemeleri ve uygulamalarını sağlar. Kısaca bir örnek vermemiz gerekirse; çalışanlarınızdan birbirleriyle yardımlaşmalarını ve destek olmalarını bekliyor ve bunun kurumsal kültüre yerleşmesini istiyorsanız, bir konuda desteğe veya yönlendirmeye ihtiyacı olan bir çalışanınıza öncelikle siz yardımcı olmalısınız.

 

   


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha