6 Maddede Mağaza ve İş Yeri Güvenliği

Yazar: Isil Arikan ,
Mart 20, 2018
6 Maddede Mağaza ve İş Yeri Güvenliği


Bu yazıda aslında genelde perakende sektöründe kullanılan alarm sistemlerinden bahsetmeyi düşünürken güvenlik konusunun sadece ürün değil, aynı zamanda servis sektöründe de kanayan bir yara olması sebebiyle bakış açımızı genişleterek mağaza ve iş yeri güvenliğinden bahsetmek istiyoruz. Özellikle en önemli güvenlik açıkları ve bunlara dair ne gibi önlemler alınabileceğine odaklanarak gelişen teknolojinin iş yeri ve mağaza güvenliği adına neler getirdiğine bir bakalım.  

 

En Önemli Güvenlik Açıkları

Sorunun ne olduğunu tam anlamadan çözüm üretemezsiniz. Perakende, restoran veya hizmet sektöründeki güvenlik sorunlarının pek çok sebebi olsa da temelde iş yeri sahibi veya yöneticilerinin yeterli önlemi almamasından dolayı gerçekleşiyor. Açık unutulmuş bir arka kapı, alarm takılmamış ürünler veya sorumluluk almadan yetki alan çalışanlar... Bunların hepsi bir şekilde güvenlik sorununa yol açabilir. O yüzden bu yazının başında öncelikle hangi güvenlik açıkları sorun yaratıyor buna bir bakalım. 

 

1.      Fiziksel Güvenlik Sorunları 

Biraz önce verdiğimiz işletme içerisinde, önemli ürünleri bulunduran mekanların, kapılarının açık unutulması veya sorumluluğu bulunmayan kişilerin ürünlere kolayca ve kontrolsüz ulaşabilecekleri yerlerde bulunmaları fiziksel güvenliği tehdit eden önemli faktörlerden. Dikkatsizlik veya unutkanlık her zaman olabilir ancak bunların sebep olacağı zararları azaltmak adına; 

-          Alarm sistemleri

-          Video kontrollü güvenlik

alınabilecek önlemlerin başında yer alıyor. 

 

2.     Hırsızlık

Dünya çapında yapılan bir araştırmaya göre, perakende mağazalarında yaşanan kayıpların %40’ının müşteri veya çalışanlar tarafından gerçekleştirilen küçük hırsızlıklar olduğunu biliyor muydunuz? İsterseniz bir otel veya restoran işletin, isterseniz herhangi bir ürün gamı üzerinde uzmanlaşmış perakende mağazanız olsun. Her gün onlarca, belki yüzlerce kişi işletmenize girip çıkıyor. Buradan herkesi suçlamak son derece yanlış tabii ki, ancak işletmenize giren kişilerin hepsinden de sabıka kaydı isteyemeyeceğinize göre bazı önlemler almanız gerekecektir. 

Alarm sistemleri bu konuda, özellikle perakende sektöründe, son derece sık kullanılan bir önlem. Ancak yeterli mi? Burada detaylarıyla anlatmasak da özetle bu sistemlerin de bilgili kişiler tarafından kolayca devre dışı bırakılabileceğini belirtmek gerek. Örneğin; elektromanyetik bantlar (kitapçılar tarafından kullanılanlar) biraz güçlü bir mıknatısla devre dışı bırakılabilirken, hazır giyimde kullanılan alarmlar basit bir mürekkeple elimine edilebiliyor. Tabii ki alarm sistemlerini kullanmayın demiyoruz, çünkü çoğu zaman caydırıcılığı var. Ancak yeterli değil. İşletmenizin POS sistemine entegre edebileceğiniz bir video güvenlik sistemi ve detaylı stok takibi de bunun yanında yapmanız gerekenlerden. 

 

3.     Doğal Afetler

Aslında deprem veya yangın gibi doğal afetler yanında terör saldırıları gibi insan eliyle üretilen afetler de bu başlığa girebilir. Kargaşanın hüküm sürdüğü, kontrolün neredeyse imkansıza yakınsadığı bu gibi durumlarda tabii ki öncelikle insan hayatı ve sağlığı geliyor. Ancak felaketin ardından işletmeniz ve oranın kayıplarıyla da ilgilenmeniz gereken bir an gelecek. Dolayısıyla bu gibi durumlar için şimdiden önlem almanız, istenmeyen bir durumda iş yeriniz için endişelenmeden “insana” konsantre olmanıza da yardımcı olacaktır. 

 

Güvenlik Zaaflarını Önlemenin Yolları

Kayıplar, bilinçli hırsızlıklar veya bilinçsiz dikkatsizlikler..... Bir işletme yukarıda saydığımız veya öngörülemeyen pek çok sebepten dolayı maddi kayıplar yaşayabilir. İşletmede ücretli bir “bekçi” çalıştırmak ise bir zamanlar verimli ve yeterli olsa da günümüz teknolojisi göz önüne alındığında aşırı masraflı diyebiliriz. Peki bu tehlikeler için alınabilecek güvenlik tedbirleri neler olmalıdır? 

 

1.     Video Kontrollü Güvenlik

Yazının başında da bahsettiğimiz gibi pek çok tehlikeye karşı işe yarayabilecek bir önlem. İşletmenin POS sistemiyle uyumlu da olabilen video güvenlik sistemleri ile hem caydırıcılık anlamında işe yarayabilir hem de fiilen bir mekanı kaydederek izleme ve yaşanan problemlerin ardından gerçekten ne olduğunu görme imkanınız var. 

 

2.     Otomatik Kilit Sistemleri

Herhangi bir güvenlik ihlalinde, duruma manuel olarak müdahale edilene ve sorun çözülene kadar işletmenin kapılarının kilitlenmesini sağlayan sistemler de anlık çözümler adına son derece işe yarar. 

 

3.     Alarm ve Güvenlik Sistemleri

 Tam kapsamlı bir güvenlik sistemi satın alarak (bir şirket üzerinden veya DIY) her türlü güvenlik açığına karşı donanımlı olabilirsiniz. Ki bu konuda daha detaylı bilgi edinmek için 7 Soruda Alarm ve Güvenlik Sistemi Satın Almak yazısını okuyabilirsiniz.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha