4 Adımda Bozulan Tedarikçi İlişkilerini Düzeltme

Yazar: Isil Arikan ,
Haziran 14, 2018
4 Adımda Bozulan Tedarikçi İlişkilerini Düzeltme


Düzenli olarak çalışılan tedarikçilere sahip olmak işletmelere daha az operasyonel işlem ve bunların doğurduğu daha düşük maliyetler, daha seyrek iletişim kazaları ve uzun vadede daha uygun maliyetli satınalma işlemleri olarak geri dönüyor. Dolayısıyla gerek işletme sahipleri gerek satınalma profesyonelleri her ne kadar daima yeni tedarikçi arayışında olsalar da düzenli çalıştıkları firmalarla devam etmeyi tercih ediyorlar. Bu durum zaman zaman daha yüksek fiyatlar anlamına gelse bile uzun vadedeki kazançlar ve stratejik işbirlikleri –haklı olarak- daha önemli oluyor. 

Öte yandan alıcı satıcı arasındaki ilişki de günümüzün rekabetçi ortamında çok hassas bir zeminde ilerliyor ve her açıdan kırılgan diyebiliriz. Bazen yeni bir tedarikçi ile bir türlü doğru iletişimi sağlayamadığınızı bazen de uzun süredir çalıştığınız tedarikçilerle sorun yaşadığınızı tecrübe ediyor olabilirsiniz. Peki bozulan tedarikçi ilişkilerini düzeltme adına yapılması gerekenler ne? Alıcı satıcı arasındaki ilişkiyi sağlıklı bir zemine oturtmak ve uzun süre böyle devam etmek için hangi noktalara ışık tutmak gerekiyor? Adım adım ilerleyelim mi? 

 

Problemin Kaynağını Anlayın

Varsayımlar, beklentiler ve sözcüklere dökülmemiş kurallar her ikili ilişkide olduğu gibi alıcı satıcı arasındaki ilişkide de her an patlamata hazır bir bomba etkisi yaratıyor. Üstelik gerek alıcının gerek satıcının biraz da büyük, birden fazla çalışanın (satınalmacı, müşteri temsilcisi, muhasebeciler, sevkiyat elemanları gibi) dahil olduğu büyük bir sistemi varsa bu iletişimsizlik herhangi bir yerden kaynaklanabilir. Birkaç örnek vermek gerekirse; 

-          İşe yeni başlayan bir çalışan sizin tedarikçinizle yıllardır sürdürdüğünüz iletişim şekline adapte olamayabilir, eski işinde edindiği ancak sizin firmanıza hiç uymayan bir iletişim tarzını sürdürmeye çalışıyor olabilir. Ki bu durum tedarikçinizdeki yeni bir çalışandan da kaynaklanabilir. 

-          Nakliyeci veya herhangi bir üçüncü partinin dahil olduğu tedarik zincirlerinde aradaki iletişimin şeffaf olmamasından kaynaklanan yanlış anlaşmalar yaşanabilir. 

-          Sizin veya tedarikçinizin iş hacmi beklenmedik şekilde artmış dolayısıyla karşılıklı iletişime ayrılan zaman farkında olmadan azalmış olabilir. 

-          Sizin veya tedarikçinizin geleceğe dair hedefleri, stratejileri değişmiş ancak bu yeteri kadar net ifade edilmemiş olabilir. 

Elbette burada akla ilk gelen sebeplerden bahsettik ancak tedarikçinizle ilişkileriniz alışageldiği şekilde sürmüyorsa ve sebep bunlardan biri değilse bu konuda biraz daha düşünmeli ve araştırma yapmalısınız. 

 

Problemi Dile Getirin

Sebebi her ne olursa olsun ve sonucu ne şekilde cereyan ederse etsin bozulan her ilişki beraberinde güvensizlik getirir. Dolayısıyla bozulan tedarikçi ilişkilerini düzeltme adına atılması gereken ikinci adım keşfettiğiniz problemi dürüstlükle dile getirmek ve güven kazanmak diyebiliriz. Elbette bir çözüm önerisi ile birlikte. Yukarıda verdiğimiz örneklerden devam edelim. 

Eğer problem sizin veya tedarikçinizin çalışanlarının iletişiminden kaynaklanıyorsa bunu hem karşı tarafa hem de çalışanın kendisine (sizin çalışanınızsa) dile getirmeli ve belki bir süre karşılıklı iletişimde daha aktif rol almalısınız. Eğer problem aradaki üçücü partilerden kaynaklanıyorsa bunu dile getirdikten sonra daha şeffaf bir iletişim için yeni bir kural (örneğin daha az telefon görüşmesi, daha çok herkesin CC’de olacağı email yazışmaları gibi) getirmelisiniz. 

 

Uzun Vadeli Düşünmeyi Bırakmayın

İş ilişkilerinde geleceği planlamak geçmişi konuşmaktan daha önemlidir. Eğer tedarikçiniz aranızdaki iş ilişkisininden geleceğe dair beklentileriniz olduğunu hissederse daha yapıcı davranır. Ve geleceğe dair en önemli işaret ise sizin bu iş ilişkisine ne kadar yatırım yaptığınız. Tedarikçiler, alıcının ilişkiye bağlı olduğunu ve ciddi bir efor ve kaynak sarf ettiğini görmeli ve gözlemlemelidir.

 

Şeffaflık

Bozulan tedarikçi İlişkilerini düzeltme adına en önemli adımın güven inşa etmek olduğundan bahsetmiştik. Dolayısıyla sadece yaşanan güncel probleme dair değil, her alanda ve ileride problem yaratabilecek muhtemel konularda bile şeffaf olmak karşılıklı güvenin anahtarı. Elbette hesap defterlerinizi tedarikçinin önüne serin demiyoruz ancak gizlilik prensibine zarar vermeyecek, etik değerleri koruyacak kadar şeffaf olmak önemli. 

 

Satınalma dizisinde yer alan diğer yazılarımız;
Gizli Nakliye Masrafları ve Bunları Minimize Etme Yöntemleri
Satınalma İçerisinde Operasyon Zamanı Yönetimi 
4 Adımda Satınalma'da Kalite Yönetimi
Satınalma'da Tedarikçi Portföyü Optimizasyonu  
Yeteri Kadar Objektif Misiniz?: Tedarikçi Değerlendirme Sistemleri  
7 Adımda Tedarikçi İlişkileri Yönetimi 
Daha Düşük Fiyata Almak Yeterli Mi? Daha Fazlası: Satınalma Performansını Arttırmak 
7 Adımda Stratejik Satınalma
6 Soruda E-Satınalma  
Satınalmacılar İçin 3 Adımda Başarılı Pazarlık ve Müzakere Yönetimi  
4 Soruda Satınalma'da Kategori Yönetimi  
3 Adımda Satınalma'da Risk Yönetimi  
Satınalma'da Gözden Kaçan Bir Detay: Kontrat Yönetimi  
Tüm Yönleriyle Satınalma Süreçleri Otomasyonu  
5 Adımda Satınalma Kültürü Oluşturma  
Satınalma'da Gözardı Edilen Bir Detay: RFQ (Fiyat Talebi) ve RFP (Teklif Talebi) Farkları  
Satınalma Yöneticileri İçin 6 Önemli KPI (Performans Kriteri)  
Yapay Zeka ve Machine Learning'in Satınalma'da Kullanımı  
4 Adımda Bozulan Tedarikçi İlişkilerini Düzeltme


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha